Alacak garantili ihracat

Güncelleme Tarihi:

Alacak garantili  ihracat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2018 23:24

İhracatçılar, alacaklarının ödenmeme riskine karşı ihracat faktoringi yaptırmaya başladı. 2018’in ilk çeyreğinde 1.6 milyar dolarlık ihracat faktoring işlemi gerçekleşti, toplam ihracatın yüzde 4’ü garanti kapsamına alındı.

Haberin Devamı

Başta Avrupa olmak üzere dünya ülkelerinde yaşanan ekonomik belirsizlik alacak garantili ihracat faktoringine talebi artırdı. Alacaklarının vadesinde ödenmeme riskine karşı ihracatçıya yüzde 100 garanti veren faktoring şirketleri, döviz üzerinden ödeme yaptıklarından kur riskine karşı da koruma sağlıyor. 2017’de ihracat faktoringinde 6.5 milyar dolarlık işlem gerçekleştirildi ve toplam ihracatın yüzde 4’ü garanti kapsamına alındı.

İHRACATÇI PARA KAYBETMİYOR
Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkan Vekili ve TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, global gelişmelerin olumsuz seyretmesi nedeniyle ihracatçıların, faktoringin özellikle tahsilat ve garanti hizmetinden faydalanmaya, finansmandan önce alacak sigortası hizmetine rağbet göstermeye başladığını söyledi. Baydar, “Faktoring vadesinden 90 gün sonra ödenmeyen alacağı yüzde 100 oranında ödüyor” dedi.

Haberin Devamı

Dünyada 500 milyar Euro’luk uluslararası işlem hacminin faktoring ile fonlandığını, dünya faktoring hacminin 2.6 trilyon Euro olduğunu kaydeden Baydar, Türkiye’de ihracat işlemlerinin yüzde 75’inin garantili işlemlerden oluştuğunu ifade ederek, “Toplam 500 ihracatçımızın 2 bine yakın alıcıya yaptığı satışlara garanti verdik ve 2018 yılının ilk üç ayında 1.6 milyar dolar ihracat faktoring hacmi gerçekleştirdik. Sektörün 2017 senesinde ihracat faktoringinde 6.5 milyar doları geçmesi ile ülke ihracatının yüzde 4’ünü kapsam altına aldık. Bu yılın ilk üç ayında ise bu rakam 1.6 milyar dolara ulaştı” dedi.

FKB Yönetim Kurulu Üyesi ve Garanti Faktoring Genel Müdürü Hulki Kara, ihracat faktoringinde garanti ve tahsilat hizmetinden, mal mukabili ihracat yapan her işletmenin faydalandığını belirterek, “Garanti hizmetimiz; geniş muhabir ağımız sayesinde ihracatçıların yaptıkları satışlarda, alıcının aczi ve ödeme güçlüğünden dolayı borcunu vadesinde ödememe riskine karşı, fatura bedelinin yüzde 100’ünü garanti altına aldığımız bir ürün” dedi.

KUR RİSKİNE KARŞI KORUYORUZ
FKB Yönetim Kurulu Üyesi ve Strateji Faktoring Genel Müdürü Betül Kurtuluş, faktoringin, yurtdışından uygun maliyetli kaynak sağlanarak, ihracatçıların kullanımına sunulması açısından önemli bir ürün olduğunu belirterek, “Faktoring şirketleri müşterilerine garanti, tahsilat ve finansman olmak üzere üç temel hizmet sunuyor. Aynı zamanda ihracatçıya döviz cinsi üzerinden ödeme yapıldığı için kur riskine karşı da koruma sağlıyor” dedi.

Haberin Devamı

Kurtuluş, yeni bir ürün olan tedarik zinciri finansmanına da değinerek, yurtiçinde ve yurtdışında büyük alıcılar ile çalışan tedarikçilere, uygun maliyetli finansman ulaşımı sağladıklarını vurgulayara, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaratacağımız sistem ile alacakları devir alan bir faktorin şirketi ve banka, sistem üzerinden bunu daha ucuz kaynak sağlayan başka bir finans kuruluşuna devredebilecek. Böylelikle yurtdışında büyük fon sağlayabilen kreditörler de sisteme üye olarak bunları teminatlarına alarak ucuz kredi sağlayabilecek.”

İŞLEM HACMİ 40.2 MİLYAR TL OLDU
FKB Başkan Vekili Çağatay Baydar, faktoring pazarının 2018’in ilk çeyrek sonuçlarını açıklayarak, işlem hacminin yüzde 23 artarak, 40.2 milyar TL’ye ulaştığını söyledi. Baydar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak alacaklarımız yüzde 35 arttı, yani faktoring işlemlerinde vadeler uzadı. Özkaynaklarımız 6 milyar TL’ye ulaştı ki, sektör elde ettiği karı özkaynaklarına aktarmış. Batık kredi oranlarımız yüzde 4.7’den yüzde 3.7’ye düştü. Uzun dönem 100 bin olan müşteri sayımız 117 bine ulaştı. Ekonomiye göre karlar düşer, yükselir; bunlar önemli değil. Önemli olan ticaretin yaygın bir ağda finansallaşmaya gitmesi ve sektörümüzün daha fazla firma ile tanışması. Bunda, FKB olarak uzun zamandır Anadolu’nun birçok ilinde yaptığımız tanıtımın etkili olduğunu düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

HER ÜLKEYE GÜVENLİ SATIŞ YAPIYORLAR
Garanti Faktoring Genel Müdürü Hulki Kara, ihracat faktoringi ile ihracat işlemlerinden doğan alacakların vadesinde ödenmeme riskine karşı, tesis edilen limitler dahilinde alıcıların finansal risklerinin garanti altına alındığını belirterek, şunları söyledi: “İhracat faktoringi; ihracatlarını mal mukabili olarak gerçekleştiren firmalar ile mevcut çalışma düzeninde peşin, akreditif gibi yöntemler ile kısıtlı bir biçimde satış yapıp hacimlerini yükseltmeyi hedefleyen; bu esnada da kendisine güvenceli bir satış yöntemi arayan firmalar için güvenilir bir çözümdür. Alacak garantisi, uluslararası piyasada, yeni firmalar ile çalışma olanağı ve vade uzatımı ile rekabet gücünün artmasını; gerek mevcut alıcılar, gerekse potansiyel alıcılar için güncel istihbarat sağlar.”

Haberin Devamı

İHRACATÇIYA 18 MİLYAR TL GARANTİ VERDİK
FKB Yönetim Kurulu Üyesi Betül Kurtuluş, ihracatın yüzde 75’inin sigortalı olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Garanti hizmetini sadece yurtdışı işlemlerde sağlamıyoruz. Yurtiçinde de ciromuzun üçte birini garantili işlemler oluşturuyor. Yani faktoring sektörü olarak 42 milyar TL garanti vermişiz. Yurtdışı işlemlerimizde, yüzde 72’ye çıkan garanti oranımız var. Yani ihracatçılarımızın 18 milyar TL’sine garanti vermişiz. Ticaret Zinciri Finansmanı Sisteminin elektronik platformuna kredi sigorta şirketlerini de yakında dahil edeceğiz. Böylece sistemde uluslararası kredibilitesi olan kredi sigorta şirketlerini gören, özellikle alacak temliği üzerine çalışan yabancı fonları da sisteme katarak, fon maliyetlerini düşürmeyi hedefliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!