AKP’li Kiler, Türkiye’nin en yüksek binasını yapıyor

Güncelleme Tarihi:

AKP’li Kiler, Türkiye’nin en yüksek binasını yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2007 21:07

Kiler Holding’in inşaat grubu, Levent’te Dubai Towers projesinin yapılacağı ileri sürülen arazinin yanında, 261 metre yüksekliğe sahip bir gökdelen dikiyor. Saphire adı verilen gökdelen Türkiye’nin en yüksek binası olacak ve 163’üncü metredeki katın tamamına golf sahası yapılacak.

AKP Bitlis Millevekili Vahit Kiler ve kardeşlerine ait Kiler Holding’in inşaat grubu Levent’e 261 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek binası olacak bir gökdelen yapıyor. Mustafa Tatlıcı’nın daha önce otel yapmak için başladığı ve hafriyatını da bitirdiği inşaatı, yüzde 30 kat karşılığı devralan Kiler’in, 2009 Haziran sonunda tamamlamayı hedeflediği proje, içiçe iki cephe özelliğiyle ’gökdelende bahçe ve balkon’ dönemini de başlatacak, 163’üncü metrede ise golf sahası olacak. Saphire adı verilen gökdelenin en çarpıcı özelliği ise konumu. Çünkü Saphire, Dubai Şeyhi Muhammed Bin Raşid El Makdum’un Dubai Kuleleri’ni yapacağı öne sürülen Levent İETT garajının arazisiyle bitişik. Arada sadece bir yol var.

KANYON’UN MİMARI: Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, Saphire’in mimarının Kanyon’un mimarı Murat Tabanlıoğlu olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Bizim binamız birçok açıdan eşsiz özelliklere sahip olacak. Bina çift cepheli; yani en dışa bir cephe daha giydirilecek. Onun içindeki cephede ise her üç katta bir bahçe, üstünde balkonlu katlar olacak. Gökdelenlerde balkon ya da bahçe olması mümkün değil. Ancak mimarımız Murat Tabanlıoğlu’nun vizyonuyla biz bunu başaracağız. 35’inci kat ise golf sahası olacak. Saphire, Türkiye’nin en yüksek binası da olacak ancak biz benzer projelerle sadece bu açıdan yarışmıyoruz. Çünkü bir süre sonra daha yükseği yapılabilir. Dubai Towers ya da başka bir bina daha yüksek olabilir."

ALTTA ALIŞVERİŞ, ÜSTTE REZİDANS: Saphire’in tabanında 33 bin metrekare kullanım alanına sahip dev bir alışveriş merkezi olacağını anlatan Nahit Kiler, "57 katlı bir gökdelen kuruyoruz. Alışveriş merkezi hariç üst katlar rezidans. En küçük daire 1+1 oda 120 metre kare. Ancak her ebatta dairenin kendi içinde 7 ayrı tipi var. Bunu sağlamak için binayı 9’ar katlı 4 farklı hat olarak planladık" dedi. Kiler’in önümüzdeki dönemde inşaat alanında da iddialı olacağını söyleyen Nahit Kiler, Beylikdüzü’nde 700, Kartal’da da 650 dairelik projelere yakında temel atacaklarını açıkladı.

150 MİLYON DOLARLIK PROJE: Saphire’i şekillendirmek için New York, Şikago, Londra, Paris ve Dubai’ye gittiklerini, birçok binayı incelediklerini de anlatan Nahit Kiler, "Mimarımız Murat Tabanlıoğlu da bu projenin benzersiz olacağını söyledi ve bize bunu kanıtladı. Biz gezdik, gördük. Sonra Tabanlıoğlu’nun ofisine gittik ve bizim için hazırladığı projeyi inceledik, çok beğendik. Çünkü ortaya ekolojik, çift cepheli, eşsiz bir bina çıkacak. 60’ıncı katta bahçeniz olacak. Sizin üstünüzdeki komşu balkonuna çıkabilecek" dedi. Nahit Kiler, Saphire Projesi’nin 150 milyon dolarlık bir yatırım olacağını ve alışveriş merkezi hariç 250 milyon dolar hasılat beklediklerini söyledi. Kiler, satışlara da mart ayında başlanacağını ve metrekare birim satış fiyatının 7 bin-10 bin dolar arasında olacağını kaydetti.

Ruhsatsız iş yapmayız

KİLER Grubu’nun Levent’te yaptırdığı binanın eski arsa sahibi Mustafa Tatlıcı, 1998 yılında buraya otel planladı. Yapı ruhsatıyla 4 kata kadar çıkan proje yarım kaldı. Yaklaşık 8 yıl çalışılmayan inşatta yapı ruhsatı iptal edilirken, peşpeşe yaşanan göçüklerle mevcut katlar da yıkıldı. Araziyi Tatlıcı’dan geçen yıl devralan Kiler Grubu’nun, Kağıthane Belediyesi’nden aldığı tahkimat ruhsatı ile işe başladığı, yasak kat çıktığı iddiaları gündeme geldi. Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, bu iddialarla ilgili olarak şunları söyledi: "Biz önce Mustafa Tatlıcı ile anlaştık. Ancak derin hafriyat yapılmış alan çevre için tehlike arz ediyordu ve teknik incelemeler sonucu, üniversitelerin de oluruyla mevcut tahkimat ruhsatı ile acilen hafriyat boşluğunu doldurmak için inşaatı sürdürdük. Bu bir mecburiyetti. Kısa süre sonra da inşaat ruhsatı tamamlandı ve şu anda hiçbir hukuki eksikliğimiz yok."

Türkiye’nin en yüksek binasında neler olacak

11 dönümlük alanda kurulan Saphire İstanbul’un 163’üncü metresinde 1.200 metrekarelik bir golf sahası olacak.

Sapphire İstanbul, 261 metre ve 57 kat olarak inşa edilecek.

Proje 150 milyon dolara mal olacak. Alışveriş merkezi hariç 250 milyon dolarlık satış hasılatı hedefleniyor.

İş Bankası Genel Müdürlüğü, 181 metreyle halen Türkiye’nin en yüksek binası ve Saphire bu rekoru 80 metre yukarı taşıyacak.

156 daireli rezidans bölümü ikinci cephe ile bahçeli balkonlu yaşama alanlarına sahip olacak.

Alışveriş merkezi 33 bin metrekare net kiralanabilir alana sahip olacak.

Kaba inşaat devam ederken, dış kaplama da yapılacak ve kısa sürede dış görünüm bitmiş hale gelecek.

Saphire İstanbul için satışlar başlamadan, Rusya, Kazakistan, Azerbaycan ve Körfez ülkelerinden alıcılar sıraya girdi.

İş Bankası kulelerinin yüksekliği 181 metre

İş Bankası: İstanbul’da ve 181 metre

Metropol İş Merkezi: Mersin’de ve 177 metre

Şişli Plaza: İstanbul’da ve 170 metre

Tekstilkent: İstanbul’da ve 168 metre

Kule Site: Konya’da ve 163 metre

Akbank Kulesi: İstanbul’da ve 158 metre

Süzer Plaza: İstanbul’da ve 154 metre

Polat Residence: İstanbul’da ve 153 metre

Sun Plaza: İstanbul’da ve 147 metre

Ankara Sheraton: Ankara’da ve 143 metre

Avrupa’nın ikinci yükseği Commerzbank’ı geçecek

KİLER Holding’in yaptığı 261 metrelik bina, şu anda Avrupa’nın en yüksek 2’inci binası olan 258 metrelik Almanya Franfurkt’taki Commerzbank binasını geride bırakacak. Commerzbank binası bu özelliğini, halen Rusya’da Moskova’da inşaası süren Federasyon Kulesi’ne kaptırmaya hazırlanıyor. Federasyon Kulesi 400 metrelik yüksekliği ile Avrupa’nın en yükseği olmakla kalmayıp, dünyanın da sayılı gökdelenleri arasına girecek. Halen dünyanın en yüksek binası ünvanına ise Tayvan’daki 508 metrelik Taipei gökdeleni sahip.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!