Akkuyu çalışırsa Metsamor kapanabilir

Güncelleme Tarihi:

Akkuyu çalışırsa Metsamor kapanabilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2012 00:00

Rusya tarafından Türkiye’de inşa edilmekte olan ilk nükleer santral Mersin-Akkuyu’nun Genel Müdürü Aleksander Superfin Hürriyet’e verdiği özel demeçte Akkuyu’nun elektrik üretmeye başladığında Ermenistan’daki Metsamor nükleer santralinin kapatılmasına önayak olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Moskova’daki Akkuyu NGS şirketinin merkez ofisinde görüştüğümüz Superfin, Akkuyu projesinde gelinen son aşamayı özetlerken “Akkuyu elektrik üretimine başladığında siz Ermenistan’a buradan elektrik satabilir misiniz? Tehlike arz eden Metsamor nükleer santralinin katılması için katkınız olamaz mısınız” sorusuna “Neden olmasın” yanıtını verdi.

ANLAŞMANIN ŞARTLARI

Tüm proje tamamlandığında Akkuyu’da toplam 4 bin 800 megavat elektrik üretileceğini anımsatan Superfin şunları söyledi: “İlk aşamada iki reaktör devreye girdiğinde bile 2 bin 400 megavat güç elde edilmiş olunacak. Türkiye ile Rusya arasında imzalanan devletlerarası anlaşmanın şartlarına göre Türkiye elektriğin yüzde 70’ini, yani 1680 megavatı satın alacak. Geriye kalan yüzde 30 bölüm bizim Akkuyu şirketi tarafından serbest piyasada satılabilecek. Ermenistan elektrik şirketleriyle piyasa ekonomisine uygun koşullarda bir anlaşma yaparsak bu elektriği oraya da satabiliriz. “Ermenistan’a Metsamor yerine Akkuyu’dan fazlasıyla elektrik verebiliriz ama şu an bu konuya sadece teorik bir şık olarak bakmak gerek. Bu şık önümüzdeki yıl daha detaylı olarak ele alınabilir. Şu anda biz sadece Türkiye’de TETAŞ ile üretilecek elektrik hakkında görüşmeler yapıyoruz. Ermenistan’a elektrik satıp satamayacağımız konusunda daha somut bir yanıtı 2013 yılı ortasında verebilirim. Bugünün fiyatlarıyla Akkuyu’nun ilan edilenden daha da ucuza malolacağını görüyoruz. Ben şu anki maliyet hesabını 18.7 milyar dolar olarak yapıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!