Akıllı telefonlarla başlayan fotoğraf merakı, profesyonel makina satışını arttırdı

Güncelleme Tarihi:

Akıllı telefonlarla başlayan fotoğraf merakı, profesyonel makina satışını arttırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2014 01:24

AKILLI telefonlarla başlayan fotoğraf çekme alışkanlığı kullanıcıların içindeki profesyonel fotoğrafçılığı ortaya çıkarıyor. Instagram başta olmak üzere fotoğraf uygulamalarının kullanımının hızla artması, DSLR olarak bilinen profesyonel makinelerin Türkiye’deki satışını 2013’te iki kat arttırdı.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİNİN etkilediği sektörlerin başında fotoğrafçılık geliyor. Özellikle cep telefonlarında artan megapiksel sayısı yüzünden fotoğraf makinelerinin yüzüne bakmaz olduk. Ancak bu durum değişmeye başlıyor. Özellikle akıllı telefonlarla beraber kullanılmaya başlanan başta Instagram olmak üzere fotoğrafçılık uygulamaları kullanıcıların içindeki profesyonel fotoğraf sevgisini yeniden ortaya çıkardı. Fotoğrafçılık uygulamalarının trend olmaya başladığı 2013 yılında ‘DSLR’ olarak adlandırılan profesyonel dijital fotoğraf makinelerinin satışları Türkiye’de yaklaşık iki kat daha arttı.

SATIŞLARI 2 KAT ARTTI

Araştırma şirketlerinin paylaştığı bilgilere göre 2012 yılında dünya çapında yaklaşık 28 milyon adet DSLR fotoğraf makinesi satıldı. Bu rakam fotoğrafçılık uygulamalarının trend olduğu 2013 yılında ise 35 milyonu geçti. Türkiye’de ise DSLR fotoğraf makinelerinin satışlarındaki artış oranı daha fazla. Paylaşılan rakamlara göre Türkiye’de 2012 yılında yaklaşık 60 bin adetlik DSLR fotoğraf makinesi satışı gerçekleşti. Bu rakam 2013 yılında hemen hemen iki katlık bir artışla 120 bini geçti. Cep telefonlarının yerini aldığı amatör olarak bilinen kompakt fotoğraf makinelerinde ise düşüş artıyor. 2012 yılında dünya çapında 40 milyon adet kompakt makine satışı gerçekleşirken bu rakam 2013’te 30 milyona kadar geriledi. Türkiye’de ise 2012 yılında 720 bin adet kompakt fotoğraf makinesi satılırken, 2013’te ise 540 bine kadar geriledi.

HOBİYE DÖNÜŞÜYOR

Profesyonel makinelerin satışının artmasının en büyük sebepleri arasında akıllı telefonlardaki fotoğrafçılık uygulamalarının daha fazla özelliğe kavuşması olarak gösteriliyor. Başka bir deyişle eline fotoğraf makinesi almamış sıradan bir kullanıcı bile akıllı telefon uygulamalarıyla fotoğrafçılığı keşfediyor. Uygulamalarda yer alan ufak ayarlar kullanıcıların DSLR makinelerle daha profesyonel fotoğraflar çekebilmesini ve bunu bir hobiye dönüştürmesini sağlıyor. Böylece fotoğrafçılık sektöründe dengeler DSLR makinelerin avantajına doğru dönüşüyor.

Haberin Devamı

İNFOGRAFİK
35 milyon
2013’te dünyada satılan DSLR sayısı

Haberin Devamı

60 bin
2012’de Türkiye’de satılan DSLR sayısı

120 bin
2013’de Türkiye’de satılan DSLR sayısı

%100
Geçen yıl DSLR satışındaki artış

%25
Kompakt makinelerin satışındaki düşüş oranı

4 milyon
Türkiye’deki Instagram kullanıcı sayısı

1000 TL
En düşük profeyonel fotoğraf makinesi fiyatı

150 milyon
Instagram’daki aktif kullanıcı sayısı

55 milyon
Instagram’da paylaşılan günlük fotoğraf sayısı

250 bin
1 dakikada Facebook’ta paylaşılan fotoğraf sayısı

HAFTANIN TRENDİ

Robot süpürge
GELECEK yılların teknolojilerinden biri olan robotlar, evlerde söz sahibi olmaya başlıyor. Roomba 880 adındaki yeni nesil elektrikli süpürge modeli, insan gücü kullanılmadan evlerin süpürülmesini sağlıyor. Odalardaki toz yoğunluğuna göre çalışma süresini ayarlayabilen robot süpürge 700 dolarlık fiyat etiketine sahip.

OYUN DÜNYASI

Haberin Devamı

Duke Nukem yeniden geliyor
DİSKETLİ oyunların efsane isimlerinden biri olan Duke Nukem, geri dönüyor. ‘Mass Destruction’ adlı bir oyunla kullanıcılarla buluşacak oyun, yeni nesil konsollar için piyasaya sürülecek. Duke Nukem, yeni oyunda başkanı uzaylıların elinden kurtarmaya çalışacak. Oyunun ne zaman piyasa sürüleceği ise henüz açıklanmadı.

UYGULAMA

Gidilen ülkeleri unutturmuyor
İSVEÇLİ bir geliştirici tarafından kullanıcılara sunulan ‘been’ adındaki uygulama kullanıcılara hangi ülkelere gittiklerini hatırlatıyor. GPS sistemiyle kullanıcıların gittikleri ülkeleri tespit eden uygulama daha sonra bunu bir dünya haritası üzerinden gösteriyor. Ücretsiz olarak indirilebilen been, şu anda sadece iPhone’lara yüklenebiliyor.

Haberin Devamı

ÜRÜN KARŞILAŞTIRMA

PROFESYONEL fotoğraf makinelerinde tüketicilerin kafasını karıştıracak kadar model çeşidi bulunuyor. Profesyonel fotoğrafçılığa yeni başlamak isteyenler için bir araya getirdiğimiz cihazların fiyatları 1400 TL’den başlıyor.

Marka Canon Nikon Panasonic Samsung Sony
Model EOS 600D D3100 DMD GF3K NX2000 SLT-A55VL
Çözünürlük 18 megapiksel 14.2 megapiksel 12.1 megapiksel 20.1 megapiksel 16.2 megapiksel
Ekran boyutu 3 inç 3 inç 3 inç 3.7 inç 3 inç
Video Var Var Var Var Var
Fiyat 1700 TL 1400 TL 1500 TL 1700 TL 1700 TL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!