Akçakoca’da deniz altına doğalgaz boruları döşeniyor

Güncelleme Tarihi:

Akçakoca’da deniz altına doğalgaz boruları döşeniyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2006 13:35

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Toreador ve Stratic ortaklığında Düzce’nin Akçakoca İlçesi açıklarında açılan kuyularda bulunan doğal gazın kıyıya taşınması için deniz altına borular döşenmeye başladı. Önümüzdeki günlerde yeni kuyular açmak için İtalya’dan yeni bir sondaj platformu geleceği açıklandı.

Karadeniz'de Akçakoca'nın 9 mil açığında sürdürülen doğalgaz sondaj çalışmalarında adım adım üretime doğru ilerleniyor. Haziran 2004’te başlayan çalışmalar kapsamında Prometeu ve Saturn isimli platformlar 640 metre ile 980 derinliklerinde 13 kuyu açtı. 9 kuyu üretim için hazırlanırken, verimsiz olan 3 kuyu iptal edilerek kapatıldı, 1 kuyu ise kör çıktı. 5 kuyunun daha açılması için ise çalışmalar devam ediyor. Bölgede Prometeu isimli platform kalırken, önümüzdeki günlerde açıklarda yapılacak sondaj çalışmaları için İtalya’dan Souther Cross isimli sondaj platformunun geleceği belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde Çanakkale ve İstanbul Boğazları'ndan geçiş yapan Avustralya bandıralı Barge isimli, üzerinde büyük vinçler bulunan gemi bölgeye ulaştı. 200 personelin görev yaptığı Barge gemisiyle deniz altına 18 mil uzunluğunda boru döşeneceği bildirildi. Barge’nin yanaşamayacağı sığ bölgelerde ise Ortadoğu Denizcilik ve Kurtarma Şirketi çalışma yapıyor. Özgür isimli tekne ile kıyıda çalışma yapan 12 dalgıç, denizin 4 metre derinliğine boruları döşüyor.

Yetkililer, Aralık ayının ortalarında üretime geçmeyi planladıklarını belirterek, “Deniz altına boruların döşenmesine başlandı. Boruların kıyıda buluşacağı Melenağzı mevkiinde ise proses tesislerinin yapımı devam ediyor. Şu anda 9 kuyuda 2 milyar dolarlık doğalgaz bulunduğunu tahmin ediyoruz. Diğer kuyuların da açılması ile birlikte bunun 3 milyar dolara çıkmasını öngörüyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!