AKBİL'cilere çete sorgusu

Güncelleme Tarihi:

AKBİLcilere çete sorgusu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Trilyonluk AKBİL skandalında gözaltına alınanların sayısı dün 65'e çıktı. Gözaltındakilerin sorgulaması ‘‘suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak’’ suçlamasıyla sürdürülüyor.

AKBİL skandalı kapsamında gözaltına alınan 65 kişinin sorgusu, suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak, yani ‘çete’ suçlamasıyla sürdürülüyor. DGM Savcılığı'na sevk edilecek olan sanıkların sorguları hızla sürerken, Belediye İktisadi Teşekkülleri ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile iş yapan firmaların evraklarının incelenmesi de devam ediyor.

SEÇİMDE Mİ KULLANILDI?

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube ve Organize Suçlar ve Silah Kaçakçılık Şube müdürlükleri tarafından ortaklaşa yürütülen ‘Akbil Operasyonu’ kapsamında dün gözaltına alınan 5 kişi ile birlikte, toplam gözaltı sayısı 65'e yükseldi. Albayrak Şirketler Grubu, EMİ Haritacılık, Belbim AŞ, Metratem Temizlik Hizmetleri İnşaat Sanayii Ltd. Şti., Beltem Temizlik Hizmetleri ve İnşaat Ltd. Şti., Sistem AŞ., İGDAŞ şirketlerinin kayıtlarında yapılan incelemelerin sonuçlarının alınmaya başladığı belirtildi. Bu şirketlerde İGDAŞ'in hesaplarında ortaya çıkan ve yöneticilerin nerede olduğunu açıklayamadığı 4 trilyon liranın nerelere ve kimlere aktarıldığının araştırıldığı belirtildi.

AKBİL ve Belediye'ye ait diğer şirketlerden gelen kayıt dışı trilyonlarca liranın bir bölümünün, 18 Nisan'da yapılan genel ve yerel seçimler için yapılan propaganda çalışmalarında kullanılmış olabileceği bildirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne iş yapan firmalar üzerinden aktarılarak bir havuzda toplanan paraların, şu an hapiste bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde kurulması planlanan yeni oluşumun temelinin atılmasında kullanılmak üzere bekletildiği de iddia edilmişti.

Başta Büyükşehir Belediyesi firmalarında yapılan yolsuzluklar olmak üzere, FP ile ilişkiler, yandaş firmalara verilen ihaleler, yandaş televizyon ve radyo kanalların verilen yüklü reklam destekleri olmak üzere bir çok konuda ifadeleri alınan sanıkların bir bölümü Mali Şube'de, bir bölümü de Organize Suçlar ve Silah Kaçakçılık Şubesi'nde sorgulanıyor. Sanıklar için önceki gün 4 gün ek sorgulama süresi alındı. Sorgu süreleri 1 Mayıs Cumartesi günü sona erecek olan sanıklar için gerekirse ikinci bir ek süre alınacağı ifade edildi. Bu arada, olayla ilgili soruşturma, Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan DGM Başsavcılığı'na sevkedildi. Sanıkların, önümüzdeki hafta başında DGM'ye çıkarılmaları bekleniyor.

FP'li vekillerden AKBİL ziyareti

FAZİLET Partisi Genel Başkan Yardımcıları Abdülkadir Aksu, Nevzat Yalçıntaş ve Ali Coşkun ile milletvekilleri Süleyman Arif Emre, Osman Yumakoğulları ve Azmi Ateş, dün akşam üzeri İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir'i ziyaret ettiler. Saat 16.00'da Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü binasına gelen ve gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakan Fazilet Partisi yöneticileri ve milletvekillerinin Özdemir ziyareti, ‘AKBİL ziyareti’ olarak yorumlandı.

Nuri Albayrak: Bu siyasi baskıdır

GÖZALTINDA bulunan Albayrak Şirketler Grubu sahipleri Ahmet, Mustafa ve Bayram Albayrak'ın, Fazilet Partisi İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi ve sigorta şirketi sahibi kardeşleri Nuri Albayrak, yöneltilen suçlamaları yalanladı. Mali Polis'in sorgusuz sualsiz gelerek Albayrak Şirketi merkezinde arama yaptığını, bütün evraklara el koyduğunu ve kardeşleri ile birlikte 16 kişiyi gözaltına aldığını belirten Nuri Albayrak, ‘‘Bu soruşturma tamamen siyasi bir baskının sonucudur. Soruşturma tamamlanacak ve şirketimiz ile çalışanlarımızın suçsuz oldukları ortaya çıkacaktır. Ayrıca işyerimizde bulunan pompalı tüfeklerin bulundurma ruhsatı var’’ dedi.

Albayrak'ın, Yeni Şafak Gazetesi'nin sahibi olduğu iddialarının da asılsız olduğunu belirten Nuri Albayrak, bu gazeteyle aynı binada olmak ve gönül bağının ötesinde bir ilişkilerinin olmadığını söyledi. Gözaltında bulunan Ahmet, Mustafa, Bayram ve Nuri Albayrak'ın, Muzaffer ve Kazım isimli 2 kardeşleri daha bulunuyor.

Gürtuna: AKBİL’i ben ihbar etmedim

İSTANBUL Valisi Erol Çakır'a, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Açıkalın ile birlikte nezaket ziyareti yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, basın mensuplarının, AKBıL konusundaki ilk ihbarı kendisinin yaptığı iddiasıyla ilgili soruyu, ‘‘İddia ile iftiraları ayırt edelim. Onu ben iddia değil de iftira olarak kabul ediyorum’’ biçiminde yanıtladı. Gürtuna şunları söyledi:

‘‘Hukuk platformunda kalınması gerektiğine inanıyorum ve siyaseten olaya yaklaşmadım. Siyasi bir arka plan aramama gayreti içersinde oldum. Onun için temennim odur ki bu konu çok kısa zamanda hukuk çerçevesinde çözülür ve devletin kurumları yara almaz. AKBıL'le ilgili iddialar konusunda bana ulaşan bilgi olmadı. Cumhuriyet Savcılığı ve Emniyet Müdürlüğü'ne yapılan başvurulara da yanıt alamadık. Kendi bünyemiz içersinde olayı irdeledik, takibatını yaptırdık. Hatta bizzat Genel Sekreterimiz Mustafa Açıkalın'ı bu konuda görevlendirmiştik. Araştırıldı, o noktada herhangi bir usulsüzlüğün ve yanlışlığın olmadığı neticesine varıldı. Bizim tespit ettiğimiz bir şey yok. Bilmediğimiz var da ortaya konulursa, biz onun takipçisi oluruz, onu da çok açık söylüyorum. Oraya gelen gelirin bir kaynağı var. İETT, İDO, TCDD vesaire her kurum oraya intikal ettirdiği kaynağı ortaya koyuyor. O bir devlet kurumu. Kimsenin çiftliği değil orası. Gireni belli, çıkanı belli. Kimsenin öyle şahsi hesabına filan da bir şey aktarıldığı söz konusu olamaz. Yani böyle bir şeyin ortaya konulması bile izahı son derece zor bir olay.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!