Akbank'tan 2048 yılı senaryosu

Güncelleme Tarihi:

Akbanktan 2048 yılı senaryosu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Akbamk, 2048 yılında dünyada ve Türkiye'de bankacılığın nasıl olacağını anlatabilmek için bir senaryo hazırladı. Senaryoya göre, 50 yıl sonra bir finans cumhuriyetine dönüşen dünyada, akıllı kartlar ve parmak iziyle müşteriler tüm bankacılık hizmetlerinden saniyeler içinde yararlanabilecek.

50'nci kuruluş yılını kutlayan Akbank, 50 yıl sonra Türkiye'de bankacılığın nasıl olacağını anlatabilmek için bir senaryo hazırladı. Genel Müdür Özen Göksel'in, ‘‘50 yıl sonra dünyanın en büyük 100 bankası arasında olmaya odaklandık’’ dediği senaryoda, Akbank'ın Aknet adlı kuruluşunun Ar-Ge bölümü, 2048 yılında bireylerin ve kurumların neler talep edeceğini araştırdı.

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Akın Kozanoğlu, 2048 yılında Akbank'ın tüm ürünleri ihtiyaç olmadan piyasaya çıkartacağı belirtti. Kozanoğlu, 50 yıl sonrasında dünyada ve Türkiye'de yaşanacakları şöyle özetledi:

Bölgesel işbirliği artarak dünya üzerindeki para birimi sayısı 6-10'a inecek. Türkiye AB üyesi olacak ve Euro kullanacak.

Dünya bir finans cumhuriyetine dönecek, bu cumhuriyetin sınırları içinde yapılacak işlem hızı saniyelerle ölçülecek.

Müşteriler biyolojik olarak parmak izi ve ses gibi anatomik özelliklerle tanınacak.

Bankacılık işlemlerinin çoğu, sözgelimi bir kol saatinin içine bile yerleştirilebilen çok fonksiyonlu iletişim çipleri ile yapılabilecek.

Tek hesap, tek kart ya da hesaba ulaşmayı sağlayan biyolojik özellik sistemine geçilecek. Yapılacak tüm işlem ve ödemeler bu hesaptan olacak. Hesaba bağlı kart, hüvviyet cüzdanı, ehliyet, özel sağlık sigortası, sosyal sağlık sigortası, vergi ve pasaport yerine de geçebilecek.

DİJİTAL BAŞVURU

Kredi başvuruları dijital ortamda gerçekleşecek. Müşteri sadece kendini tanımlayan şifreyi telefonda söyleyecek ya da tuşlayacak ve ne kadar kredi istediğini belirtecek. Bir-iki saniye içinde bu kredi onaylanacak ve kişinin hesabına aktarılacak.

Müşteri, bankasını bir bilgi bankası olarak kullanmak isteyecek. Bir tuşa basıp ya da fareyi tıklayıp ya da seslenip, geçmiş yıllara ait tüm ekonomik, sosyal ya da politik bilgi ve istatistikleri bir saniye içinde görmek isteyecek.

Rehabilitasyon yapan şubeler

Akbank'ın 2048 yılı senaryosuna göre, banka şubeleri, dijital ve sanal bankacılıktan sıkılan müşteriler için birer rehabilitasyon merkezi gibi çalışacak. 50 yıl sonra 2 bin 500 şubeye ulaşmayı planlayan Akbank, tüm şube personeline ‘‘müşteri mutluluğu yetkilisi’’ adını verecek. Bu yetkililer, her ay müşterisine yapılan işlemlerle ilgili şeffaf raporlar yazacak. Onları şubeye davet edip yeni hizmetler hakkında bilgilendirecek. Böylece şubeler, insan ilişkilerinde gerçek dokunuş arayanlar için rehabilitasyon merkezi haline gelecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!