Akaryakıtta promosyon isyanı

Güncelleme Tarihi:

Akaryakıtta promosyon isyanı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2013 12:03

Promosyon Ürünleri İmalatçıları ve Satıcıları Derneği (PROMOTÜRK), akaryakıt sektöründeki promosyon yasağının kaldırılmasını istedi.

Haberin Devamı

PROMOTÜRK Başkanı Esad Ahmet Özdem, akaryakıt sektöründe yaklaşık iki yıl önce başlatılan promosyon yasağının yerli üreticileri ciddi şekilde mağdur ettiğini söyledi. “Bankalara, sağlık sektörüne serbest olan promosyon, bizim 3-5 liralık kalem, anahtarlık, toz bezi gibi ürünlerde sorun oluyor. Birçok esnaf bu yüzden battı” diyen Özdem, hükümete seslenerek sadece akaryakıt sektörüne uygulanan bu yasağın kaldırılmasını istedi.

"DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI"
Başka hiçbir sektörde uygulanmayan promosyon yasağının akaryakıt sektöründe uygulanmasını çifte standart olarak değerlendiren Özdem, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Sağlık, finans ve eğitim başta olmak üzere tüm sektörlerde promosyon ürün uygulaması var. Hatta devlet de bu uygulamayı yapıyor. Mersin’de yapılan Akdeniz Oyunları’nda dağıtılan tişörtlerde, şapkalarda Spor Bakanlığı yazıyordu. Akaryakıt sektöründeki promosyon çalışmalarına iki yıl önce getirilen anlamsız yasak, üreticileri sıkıntıya sokuyor. Artık esnafın dayanacak gücü kalmadı. Biran önce bu yasağın kaldırılmasını bekliyoruz.”

Haberin Devamı

"YASAK KALKSIN 3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYALIM"
Benzin istasyonlarında kalem, anahtarlık gibi promosyon ürünlerine yaklaşık iki yıl önce getirilen yasaktan dolayı birçok üreticinin kapısına kilit vurduğunu belirten Özdem, “Bizim 3-5 liralık kalem, anahtarlık, toz bezi gibi promosyonumuz yasaklanıyor. Ancak bankaların sektör üzerinden yaptığı reklamlar serbest” diyerek şöyle devam etti:

“Bankalar ‘… liralık benzin alana … lira yakıt’ diye kampanyalar düzenliyor. Üstelik onların yaptığı promosyon değil, faizdir. Bizler üreticiyiz. Ancak bu anlamsız ve sektöre özel yasak üreticinin belini büküyor. Yüzlerce üretici kapısına kilit vurmak zorunda kaldı. Yüzlercesi de kirasını bile çıkaramıyor. Yaklaşık 13 bin civarında olan akaryakıt istasyonlarında promosyon dağıtımına izin verildiği anda ilk etapta en az 3 bin kişiye yeni istihdam imkanı yaratabiliriz.”

"GEZİ MAĞDURU ESNAFA VERİLEN DESTEK BİZE DE VERİLSİN"
Yasağın başladığı günden bu yana Enerji Piyasaları Denetleme Kurulu (EPDK) Başkanına ulaşmaya çalıştıklarını ifade eden PROMOTÜRK Başkanı Özdem, EPDK Başkanı Sayın Hasan Köktaş’la nihayet geçen hafta görüşme fırsatı bulduklarını belirterek şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Sayın Köktaş, akaryakıt sektöründeki promosyon yasağının asıl nedeninin, bayilerin istasyonlara abartılı şekilde uyguladıkları promosyon faturaları olduğunu söyledi. İkinci neden olarak da Uzakdoğudan ithal edilen tencere, tava, usb bellek, kettle gibi elektronik ve farklı ürünlerden oluşan kalitesiz ürünlerin binlercesinin Türkiye’ye getirilerek Türkiye’nin çöplüğe dönmesi olduğunu ifade etti. Mağduriyetimizin boyutlarından haberi olmadığını ve bunu dikkate alacaklarını söyledi. Köktaş, yakın zamanda gerçekleşen Gezi olayları nedeniyle yaklaşık bir ay boyunca (Kızılay’da, Taksimde ve Bornovad’da) mağdur olan tüm esnafın mağduriyetinden insani olarak üzüldüğünü belirtti. Orada bulunan özellikle büyük markaların bayiliğini yapan esnafın eylemler boyunca kiralarını bile ödeyemediğini, bu yüzden büyük merkezlerin mağdur olan esnafa yardım etmesi konusundaki kişisel fikrini beyan etti. Sayın Köktaş’ı bu tavrından dolayı kutluyoruz. Aynı duyarlılığın ve desteğin sektörümüze de gösterilmesini bekliyoruz. Bizler, Promotürk derneği olarak Sayın Köktaş’ın ülkemizdeki her konuya bu kadar duyarlı olmasından cok memnun olduk. EPDK’nın promosyon yasakları konusunda da hassas davranmasını bekliyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!