Akaryakıt bayileri eyleme hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Akaryakıt bayileri eyleme hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2002 14:14

Akaryakıt bayileri, yüzde 5.5 oranındaki brüt kar marjlarının 1 Haziran'a kadar artırılmaması durumunda pompalarını kapatarak eylem yapmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İsmail Aytemiz, düzenlediği basın toplantısında, benzinin pompa fiyatının 1 dolar 7 cente kadar yükseldiğini belirterek, Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında en pahalı benzin tüketen ülke konumuna geldiğini kaydetti.

Fiyatların yüksek olması nedeniyle tüketicinin akaryakıt alamaz hale geldiğini vurgulayan Aytemiz, sektörde 2001 yılında yüzde 15'lik daralma yaşandığını bildirdi.

"BAYİLER CAN ÇEKİŞİYOR"

Fiyatların yüksek olması nedeniyle yalnızca tüketicilerin değil, akaryakıt bayilerinin de mağdur olduğunu belirten Aytemiz, bayilerin brüt kar marjının 1998'deki yüzde 8.5'lik düzeyinden yüzde 5.5'e gerilediğini söyledi.

Buna karşılık bayilerin işletme sermayesi ihtiyaçlarının yüzde 732 oranında arttığını savunan Aytemiz, şöyle devam etti: "Tüketiciler gibi akaryakıt bayileri de yüzde 5.5 brüt kar marjıyla benzini alıp deposuna koyamamakta ve dolayısıyla Türk tüketicisine düzeyli ve doğru bir hizmet verememektedir.

Haberin Devamı

Gazetelerde satılık istasyonlardan geçilmiyor. Üç yıl içinde 1000'e yakın akaryakıt istasyonu kapanmış, yaklaşık 1500 bayii ise istasyonuna satılık ilanı yapıştırmıştır" dedi.

Aytemiz, kar marjlarının yükseltilmesi için hükümet nezdinde bir takım girişimlerde bulunacaklarını, Devlet Bakanı Kemal Derviş'le de görüşeceklerini belirterek, 1 Haziran'a kadar bu konuya bir çözüm bulunmaması durumunda bayilerin pompalarını kapatacakları söyledi.

İsmail Aytemiz, "Bizim kayıtlı 7 bin 300 üyemiz var. PÜİS, bir parti örgütü gibidir. Çözüm bulunmazsa teşkilat eylem yapacak. Biz tüketiciyi seviyoruz, devlete saygılıyız, ama hayatımızı da sürdürmek istiyoruz. Biz çekilirsek bayiler eylem yapacak. Türkiye, için bu iyi değil. Akaryakıttan devletin elini çekmesini istiyoruz. Sektör, kötü bir dönem yaşıyor. Umuduz düzelticeği yönündedir" diye konuştu.

"EN AZINDAN 98'DEKİ SEVİYEYE GELSİN"

Bir litre benzindeki brüt kar payının 63 bin lira, motorinde ise 49 bin lira olduğunu vurgulayan Aytemiz, yüzde 5.5 düzeyinde bulunan brüt kar payının en azından 1998'deki yüzde 8.5'lik düzeyine çıkarılmasını istediklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Aytemiz, ATV'nin düşürülmesini isterken kar marjlarının yükseltilmesinin tüketiciye yansımamasını, bu düzenlemenin ATV'nin aşağıya çekilerek yapılmasını istediklerini söyledi.

İsmail Aytemiz, ATV'nin düşürülmesi nedeniyle oluşacak kaybın başka alanlardan karşılanması gerektiğini savundu. Akaryakıt bayilerinin yüzde 4-5 oranında kredi kartı komisyonu ödemelerinden de yakınan Aytemiz, bu konuda da bir düzenleme yapılmasını istedi.

"İSTİFA EDECEĞİM"

Aytemiz, kar marjlarının yükseltilmemesi nedeniyle bayilerin PÜİS'i de suçladıklarını belirterek, "Bayiler haklı olarak bizi istifaya çağırıyorlar. Tabii bu onların en demokratik hakkı. Bizi hükümetten yana olmakla suçluyorlar. Bu yıl bizim seçimlerimiz var. 13 yıldır bu görevin başındayım, ama artık bırakacağım bu işi. Bayilerin istediklerini yapamayınca çekilmemiz lazım" dedi.

Haberin Devamı

KAÇAK BENZİN 2 MİLYON TONA İNDİ

İsmail Aytemiz, yurtda kaçak olarak getirilen benzinin de bayilerin sırtında bir kambur olduğunu belirterek, bu konudaki denetimler sonucunda kaçak benzin miktarının 4 milyon tondan 2 milyon tona indiğini söyledi.

Aytemiz, bu konuda hazırlanan yasa tasarının da kaçak benzin miktarının daha da azalmasını sağlayacağını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!