AİFD Bakan Yılmaz ile ABD'ye gidiyor

Güncelleme Tarihi:

AİFD Bakan Yılmaz ile ABDye gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2014 00:58

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), Uluslararası Biyoteknoloji Konferansı’na Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığındaki 35 kişilik heyetle birlikte katılıyor. Heyette üst düzey hükümet yetkililerinin yanı sıra, ilaç sektörünün temsilcileri ve akademisyenler de yer alacak. Sağlık ürünleri, tarım, endüstriyel ve çevresel biyoteknoloji konularında en son yeniliklerin değerlendirileceği konferans, 23-26 Haziran arasında ABD’nin San Diego şehrinde gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, konferansın son gününde en önemli etkinliklerden biri olan Scientific American Worldview Super Session oturumuna konuşmacı olarak katılacak. Bakanın, konuşmasında Türkiye’nin yaşambilimleri alanındaki politika ve hedeflerinden bahsetmesi, ayrıca sağlık endüstrisinin öncelikli sektörler arasında kabul edildiği 5 Yıllık Kalkınma Planı ve plan hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi için atılması gereken adımlar hakkında bilgi vermesi bekleniyor.

Kalkınma Bakanı ve Türk delegasyonu, San Diego’daki temasları kapsamında, uluslararası ilaç firmalarının üst düzey yöneticileri ile de ikili görüşmeler yapacak. Bakan ve beraberindeki heyet ayrıca, yeni ve gelişmiş tedaviler için Ar-Ge’ye ciddi kaynak aktaran yenilikçi ilaç şirketlerinden Pfizer’in Ar-Ge kampüsünü, Roche/Genentech’in ve Gilead’ın üretim merkezini ziyaret edecek.

Haberin Devamı

Heyet, aşılar ve kanserin pek çok türüne karşı tedaviler üzerinde çalışılmakta olan ve en gelişmiş teknolojik tesislerden biri olarak öne çıkan Pfizer La Jolla Ar-Ge Kampüsü’nde ve biyoteknoloji üretimi ve klinik operasyonlarda dünyanın önde gelen biyoteknolojik üretim merkezlerinden Roche/Genentech Oceanside Kampüsü’nde biyoteknolojik ürünlerin Ar-Ge ve üretiminde kullanılan ileri teknolojiler hakkında bilgi alacak ve incelemelerde bulunacak.

Türkiye küresel oyuncu olabilir

AİFD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Emin Fadıllıoğlu, dünyada yaşlı nüfusun artması, ortalama yaşam süresinin uzaması ve sosyoekonomik değişimlere paralel olarak ilaç ve yaşam bilimlerinin 21. yüzyılın en önemli konularından biri haline geldiğini belirterek, şunları söyledi:

"Günümüzde sadece moleküler bazda değil, genetik ve biyoteknoloji alanlarında bilimin kaydettiği ilerleme ilaç sektörüne, insanlığa hizmet edecek yeni ilaçlar geliştirmek için yeni ufuklar açtı. Ancak aynı zamanda ilaç Ar-Ge'si eskisine kıyasla çok daha karmaşık ve maliyetli bir süreç haline geldi. Bu nedenle, Ar-Ge çalışmaları artık sadece şirketlerin bünyesinde yapılmıyor, üniversiteler ve küçük ölçekli biyoteknoloji şirketleri tarafından ve/veya onlarla işbirliği içinde sürdürülüyor. Bu dinamikler, yeni iş modelleri ve dolayısıyla Türkiye gibi ülkeler için önemli fırsatlar sunuyor.

Haberin Devamı

İnanıyoruz ki, ülkemizde yenilikçiliği destekleyen doğru politikalar uygulandığı takdirde, 2023 yılı itibarı ile 1,3 milyar ABD doları dış ticaret fazlası veren ve yılda 1,7 milyar ABD doları düzeyinde Ar-Ge yatırımı gerçekleştiren bir ilaç sektörüne sahip olmamız mümkün."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!