Afşin-Elbistan ihalesi için yasa değişikliği yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Afşin-Elbistan ihalesi için yasa değişikliği yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2007 10:06

Afşin-Elbistan C ve D termik santrallerinin kurulup işletilmesi ihalesinin, şirketlerin elektrik alım garantisindeki belirsizlik itirazı nedeniyle iptal edilmesinin ardından yasal düzenleme yapılacak.

Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Sefer Bütün, ihaleyi kazanacak olan şirketin üreteceği elektriği Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi’ne (TETAŞ) satması için yasada değişiklik yapılacağını söyledi. Düzenlemenin ekim ayında TBMM’ye gönderileceğini belirten Bütün, ardından hemen ihaleye çıkılacağını söyledi.

Afşin-Elbistan C ve D santrallarının kurulması için açılan ihale, 35 adet şartname alınmasına karşın, şirketlerin üretecekleri elektriği devlete satması için gereken ‘teklif edilen fiyat üzerinden satış’ düzenlemesinin şartnameye konulması, buna karşılık yasada yeralmaması nedeniyle hiç teklif alınamadığından iptal edilmişti.

TETAŞ’A ELEKTRİK ALIM YÜKÜMLÜLÜĞÜ GETİRİLECEK

Yeniden yapılacak ihalede, üretilecek elektriği yalnızca TETAŞ’ın alması uygulaması geçerli olacak. İhaleyi kazanan şirket alım garantisi çerçevesinde TETAŞ’a satış yapacak, TETAŞ da elektriği piyasaya verecek. Böylece ihaleyi kazanan şirkete gelir garantisi sunulmuş olacak.

EÜAŞ Genel Müdürü Sefer Bütün, ANKA’ya yaptığı açıklamada, söz konusu düzenlemenin yapılabilmesi için yasal değişiklik gerektiğini belirtti. 8 Mayıs 2007 tarihli 5654 sayılı Nükleer Enerji Yasası’nın geçici 2. maddesinde bu ihale için düzenleme yapıldığını anımsatan Bütün, “Elektrik alımı yalnızca TETAŞ tarafından yapılacaksa bu maddede değişiklik yapılması gerekiyor. Çok kolay bir değişiklik. Ekim ayında TBMM’ye gönderilebilir. Bunun yasalaşmasının ardından hemen tekrar ihaleye çıkılacak” diye konuştu. Bütün, yeni ihalede diğer koşullarda değişiklik olmayacağını ifade etti.

Mevcut düzenleme TETAŞ ve TEDAŞ’a sözkonusu elektriği şirketin istediği fiyattan alım zorunluluğu getirmediği için, sözkonusu enerji KİT’leri şartnameye dayanan düzenleme ile sorumluluk altına girmek istemedi. İhaleye katılan şirketler de üretecekleri elektriğin satışında sorun yaşayacakları gerekçesiyle, yatırımın geri dönüşünü sağlayamayacakları gerekçesiyle ihaleye teklif vermediler.

ENERJİ DEVLERİ İLGİLENİYOR

İhalede her biri 680 milyon tonluk rezervi olan Afşin-Elbistan C ve D sahaları rödövans (kömür tahsisi) karşılığı verilecek. Bu sistemle bölgeden çıkan kömürü uygun bir ücret karşılığında kullanacak olan yatırımcı şirket, santral kurup 30 yıl işletecek, yatırımı 5 yıldan önce tamamlarsa rödövans ücretinde yüzde 50 indirime gidilecek. Şirkete 15 yıl elektrik alım garantisi verilecek. İhalede, en fazla elektrik veya elektrik karşılığı para veren ile erken bitirme taahhüdünde bulunan şirket kazanacak.

İptal edilen ihalede C ve D için şartname alan şirketler şunlardı:

Demir Export (Koç), EnerjiSA (Sabancı), Park Teknik (Ciner), Unit International (Unimar), GAMA, Enka, Mitsubishi, Mitsui, Zorlu, EON (Almanya), International Power (İngiliz), Çalık, Limak, Güriş, Alsim (Alarko), Marubeni (Japon), Özdoğu, Enerji Baden Württemberg, Habaş.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!