Afşin-Elbistan için özel kararname geliyor

Güncelleme Tarihi:

Afşin-Elbistan için özel kararname geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Afşin-Elbistan'da planlanan üçüncü santralın ihalesiz yapılması için özel kararname çıkarılacak. 440 trilyon liralık Afşin-Elbistan C santralı, Afşin-Elbistan B'de elenen üç konsorsiyuma teklif edilecek. Enerji Bakanı Ersümer, ‘‘Bu konuda Sayın Demirel'i örnek alıyorum’’ dedi.

Hükümet, Afşin-Elbistan'da planlanan üçüncü termik santrali, ihale açmadan yapabilmek için özel kararname çıkaracak. Afşin-Elbistan-C santralı, bedeli ve kapasitesiyle, iki gün önce Başbakan Mesut Yılmaz'ın katılımıyla anlaşması imzalanan 440 trilyon liralık Afşin-Elbistan-B santralının, ‘ikizi’ olacak.

Toplam bin 440 megavat kurulu güce sahip ve yılda 9.1 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretecek olan Afşin Elbistan-B santralını, Mitsubishi önderliğindeki konsorsiyum kazanmıştı. C santralı, bir önceki ihaleye teklif veren ancak elenen, diğer üç konsorsiyuma tek tek teklif edilecek. Bu formüle ilişkin teklifin, elenen konsorsiyumlardan geldiği öğrenildi.

DEMİREL ÖRNEĞİ

Afşin-Elbistan-B santralında elenen, ancak C santralında Hükümet kararıyla ihalesiz pazarlık yapma şansı doğan üç konsorsiyum şunlar:

ABB-EVT-Siemens-Kutlutaş-Güriş-Doğuş

AEE Toshiba-Siemens-Nurol-Yüksel

Stone and Webster-Steinmüller-Philipp Holzmann

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer Hürriyet'e, YPK'dan uygun görüş aldıklarını ve kararın Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını söyledi. Geçmişte benzer yöntemle yapılmış 5-6 tane santral olduğunu belirten Ersümer şöyle konuştu:

‘‘AfşiN-Elbistan'daki santral, Atatürk Barajı'ndan farksız. Hatta daha fazla elektrik üretiyor, Gerek Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel'in başbakanlığı döneminde, gerekse Bülent Ulusu'nun başbakanlığı sırasında benzer hükümet kararları çıkarılmış. Ben de onları inceleyerek örnek aldım. Afşin-Elbistan-B'de elenen firmalardan, C santralının fiyatlarına inmelereni isteyeceğiz. Yoksa olmaz.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!