Afrika için gömlek fabrikası kuruyor

Güncelleme Tarihi:

Afrika için gömlek fabrikası kuruyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2012 00:00

TÜRKİYE’nin en güçlü gömlekçilerinden Dufy’nin sahibi Yusuf Bayat, 2010 yılında keşfettiği Afrika pazarına 1 yılda 2.4 milyon adet gömlek satınca yeni fabrika yatırımına girdi. Yılda 4 milyon gömlek üretim kapasitesine sahip yeni fabrika 1 ay içinde açacak.

Haberin Devamı

TARİHİ Gürün Han’ın yetiştirdiği en önemli gömlek ustalarından biri olan Yusuf Bayat, ‘Dufy’ gömlekleriyle Avrupa, Rusya ve Ortadoğu pazarında yakaladığı başarının ardından şimdi de ‘Segrato’ markasıyla Nijerya, Kongo ve Senegal başta olmak üzere Afrika pazarına hızla yayılıyor. Ümraniye’deki Dufy Gömlek Fabrikası’nın yanına yıllık 4 milyon gömlek üretim kapasiteli yeni bir gömlek fabrikası inşaatını tamamlamak üzere olan Yusuf Bayat, “Bayramdan sonra 20-30 gün içinde yeni fabrikayı açarız. Afrika ülkelerinden öyle yüksek talep var ki biz de şaşırdık” diyor. Yusuf Bayat şöyle konuşuyor:

2010’DA AFRİKA TURU

· Senegal’in fahri konsolosu Nihat abi (Nihat Boytüzün) 2010 yılında beni Afrika’yı keşfe davet etti. ‘Afrika Uluslar Kupası finallerini de birlikte izleriz’ dedi. Ben de ‘olur’ dedim ve Nihat abiyle gittik. Kendisi orada Cumhurbaşkanı gibiydi maşallah. Nijerya, Senegal ve Kongo’ya gittik. Kongo kralıyla 3-5 gün sabah akşam yemek yedik. Ticaret ve sanayi odalarının başkanlarıyla tanıştık. Referans oldular ve birkaç firmaya gömlek verdik.

Haberin Devamı

AFRİKA İÇİN YENİ MARKA

Afrika için yeni bir marka yaptık. Segrato. Çünkü Dufy bambaşka bir müşteri kitlesine odaklı marka ve fiyatı da Afrika’ya uygun değil. Ayrı şirket kurduk. Mevlüt Taşkın ile ortak olduk, yüzde 65’i benim. Segrato ile ilk siparişler gitti, ödemeler yapıldı ve yeni siparişler verdiler. Sonra bizi duyan gelmeye başladı. Afrika’daki belli başlı büyük kentlerden ayrı ayrı alıcılar gelmeye başladı. Ancak benim İstanbul’daki işçilik maliyetleriyle onların istediği fiyata gömlek yapmak pek mümkün değildi. Benim kendi fabrikam günde 5 bin gölmek çıkarıyordu onlar ise ayrıca günde 5 bin adet sipariş veriyorlardı. ‘Ne yapalım?’ dedik. Benim fabrikada kesimini yaptık, İstanbul’daki fason atölyelere iş verdik. O da yetmedi Hindistan’da bir fason üretici bulduk. Segrato diktirmeye başladık.

GÜNDE 10 BİNE KADAR ÇIKTIK

· Dufy’yi Afrika pazarına hiç karıştırmadım çünkü Afrikalılar Dufy’yi daha çok Fransa’dan (Paris’te yerimiz var) alıyorlardı. Onlar için çok yüksek ve pahalı bir marka Dufy. Ancak Dufy’yi de bizim ürettiğimizi kısa sürede öğrendiler tabi. Bununda çok büyük etkisi oldu ve biz bir anda günlük 10 bin adete kadar çıktık Afrika’ya. 1 yılda yaklaşık 2.4 milyon adet gömlek sattık. Ancak bu arada Hindistan’daki fason işinde ‘gümrük vergileri açısından yeni kararlar alınınca’ üretim zorlaştı. Biz de İstanbul’daki fason üretimde kar marjımızdan fedakarlık yaparak Afrika’ya Segrato üretmeye devam ettik. Dufy fabrikamızın hemen yanında yılda 4 milyon adet gömlek üretim kapasitesine sahip yeni bir fabrika yatırımına başladık. Bu fabrikayı 1 ay içinde açıyoruz ve önümüzdeki yıl Afrika’ya yılda 2-2.5 milyon adet gömlek ihracatına başlıyoruz.

Haberin Devamı

Gürün Han’ın ‘Kısmet’iydi

YUSUF Bayat, 1997’den beri dünyanın en eski gömlek markalarından Alman Van Laack’a yılda 400 bin civarı gömlek üretimi yapıyor. Yusuf Bayat’ın girişimcilik öyküsü ise Gürün Han’da başlamış. Bayat bu öyküsünü şöyle özetliyor: “Erzincanlı bir aileyiz ve 1940’larda İstanbul’a göç etmişiz. Gürün Han babamız Bekir Bey’in mekanı olmuş. Gömlekçi olarak başlamış. Oradaki markamız ‘Kısmet’ti. Gürün Han sektörün kalbiydi. 11 yaşımdan itibaren orada ‘yerleri süpür, sigara al, tost söyle’ diye çırak olarak başladım. Gündüzleri çalışıp akşamları okula giderek ticaret lisesini de bitirdim. Ağabeylerim beni hep destekledi. Osmanbey’e dükkan açtım ve Gürün Han’dakinin üç katı gömlek sattım. En iyi markaların gömlekçisi oldum. 1995’ten itibaren de Avrupa’ya üretime başladım. Kendi markam Dufy’yi hayata geçirdim. “

Haberin Devamı


Günde bin gömlek gönderiyoruz

DUFY Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bayat, Afrika pazarına şu anda günlük bin adet civarında Segrato marka gömlek satabildiklerini belirterek, “Dufy olarak 400 bin adet ve yine Dufy fabrikamızda başka markalara da 600 bin adet fason dikiyoruz. Yani yılda 1 milyon adetlik mevcut kapasitemiz var. Halen 415’i üretimde 150’si mağazalarımda olmak üzere 565 kişilik istihdamımız var. Yeni fabrikaya bin kişi daha alacağız. Segrato’daki ortağım Mevlüt Bey’in (Mevlüt Taşkın) bir ayağı hep Nijerya’da. Siparişleri topluyor, geliyor. Yeni tesisle Afrika’ya günlük 5 bin adete yeniden çıkacağız. ”

Panjurda Türkiye ikinci olur

İHTİSAS fuarları ile tanınan Messe Stuttgart; Panjur, Otomatik Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nı Türkiye’ye getirdi. İlki, 7-10 Kasım tarihlerinde CNR’da yapılacak fuarla ilgili olarak, Messe Stuttgart Proje Müdürü Christoph Schöllhammer, “Birkaç yıl içinde R+T Turkey alanında Almanya’dan sonra ikinci büyük fuar olacak” dedi.

/images/100/0x0/55ea50c0f018fbb8f877db74

Haberin Devamı

Maldivlere ‘water villa’ yatırımı

MALDİV-LER’in en büyük hastane zincirinin sahibi ADK Travels Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Nashid ile ortaklık kuran Abdurrahman Akarsu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Akarsu, 120 milyon dolarlık yatırımla bu bölgedeki bir adaya 136 adet beach ve water villa ile bir otel inşa ediyor. Projenin bölgedeki en güzel adalardan birinde hayata geçeceğini söyleyen Abdurrahman Akarsu, “Proje kapsamındaki otelimiz, 2013 Eylül ayında bitecek ve 500 kişilik istihdam sağlanacak” dedi. ADK Travels Chairman Ahmed Nashid de “Bu anlaşmadan dolayı çok mutluyuz. Projemiz Maldivler’in en büyük projesi olacak. Biz bu güzel adada fantastik güzellikte bir resort inşa ediyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!