AES-IC ortaklığından 600 milyon dolarlık yatırım

Güncelleme Tarihi:

AES-IC ortaklığından 600 milyon dolarlık yatırım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2007 13:47

Dünyanın en büyük özel enerji şirketlerinden ABD'li AES ile IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding A.Ş. ortaklığı ile faaliyete geçen AES-IC İÇTAŞ Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş., Türkiye'deki hidroelektrik santrallerine 4 yıl içinde 600 milyon dolar yatırım yapacak.

Haberin Devamı

AES ile IC arasındaki ortaklık anlaşmasının imza töreni Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi. Toplantıya AES Başkanı Yardımcısı ve AES Avrupa, BDT ve Afrika Bölge Başkanı John McLaren, IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ve iki şirketin üst düzey yöneticileri katıldı.

IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, toplantıda yaptığı konuşmada, IC Holding'in güçlü yerel insan kaynağı ve bilgi birikimi ile AES'in dünya çapındaki deneyimi ve sermaye gücünin birleşmesi sonucunda, kısa zamanda enerji sektöründe büyük işlere imza atacaklarını söyledi.

"4 YILDA 18 HİDRO ELEKTRİK SANTRALİ KURACAĞIZ"

Türkiye'de proje ve yapım aşamasındaki 18 adet hidro elektrik santrallerinin tamamlanması için 4 yıl içinde 600 milyon olarlık yatırım gerçekleştireceklerini ifade eden Çeçen, bu yatırımlar sonucunda toplam hidroelektrik santral gücünü 416 megawatt'a ve yıllık üretim kapasitesini de 1770 Gwh'e yükselteceklerini kaydetti. İlk dört hidroelektrik santralini bu yıl tamamlayacaklarını belirten Çeçen, mevcut yatırımların yanı sıra büyük ölçekli yeni hidroelektrik, kömür, doğalgaz ve rüzgar santral projeleri de geliştireceklerini de dile getirdi. Çeçen, AES-IC olarak elektrik dağıtım şirketleri ve kamuya ait santrallerin özelleştirme ihalelerine de katılacaklarını vurguladı.

"TÜRKİYE'NİN ELEKTRİK TALEBİ 8 YILDA İKİ KAT ARTIYOR"

AES Başkanı Yardımcısı ve AES Avrupa, BDT ve Afrika Bölge Başkanı John McLaren de Türkiye'de bulunmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, Türkiye'nin Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olmasının yanında, 8 yılda bir elektrik talebinin de ikiye katlandığına dikkat çekti. Türkiye'de kişi başına düşen elektrik tüketimini artırmayı hedeflediklerini dile getiren McLaren, Türkiye'de yıllık 5 milyar dolarlık enerji yatırımına ihtiyaç duyulduğunu hatırlattı. McLaren, "AES için Güney Avrupa önemli bir bölgedir. Türkiye'deki girişimimize ek olarak bölgedeki varlığımız Bulgaristan'da iki projeyi de kapsamına almaktadır" diye konuştu. Konuşmaların ardından AES ile IC Holding'in yüzde 50 - yüzde 50 ortaklığı ile enerji sektöründe faaliyete geçecek olan IC İÇTAŞ Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. için ortaklık sözleşmesi imzalandı.

"FRAPORT İLE SABİHA GÖKÇEN'E HAZIRLANIYORUZ"

İmza törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İbrahim Çeçen, Fraport ile birlikte Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ihalesine hazırlandıklarını söyledi. İhale için gerekli çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Çeçen, "AES ile niye ortak oldunuz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Şu anda mevcut kapasitemizle 600 milyon dolarlık yatırım yapmaya gücümüz yetiyor. AES ile ortaklığı ise çok daha büyük projeler için gerçekleştiriyoruz. Özellikle kömür santralleri dağıtım ihaleleri büyük sermaye ve know-how gerektiriyor. Bizim böyle büyük projelere katılmak için yeterli teknik ve mali gücümüz olmayabilirdi. Bu gücü bulabilmek için AES ile ortaklık yaptık. 600 milyon dolarlık yatırımı karşılarız ama maliyet 6 milyar dolara çıkınca karşılayamayız."

Çeçen, ortaklığın mali boyutunun ise bundan sonra çıkacak projelerin boyutuyla doğru orantılı olacağını kaydetti.

"NÜKLEER ENERJİDE YOKUZ"

AES-IC İÇTAŞ Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Doğan Altınbilek ise, "Nükleer enerji santrali planınız var mı?" şeklindeki bir soruya, "AES nükleer enerji sektörüne yatırım yapmıyor. Bizim de şimdilik böyle bir planımız yok" yanıtını verdi.Altınbilek, Türkiye'nin ihtiyaçları göz önüne alındığında her türlü enerji üretim yönteminin kullanılması gerektiğine inandığını da sözlerine ekledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!