AES-IC, enerjiye 4 yılda 600 milyon dolar yatıracak

Güncelleme Tarihi:

AES-IC, enerjiye 4 yılda 600 milyon dolar yatıracak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2007 00:00

AES Corporation ile IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding’in iştiraki İçtaş Enerji’nin yüzde 50-50 ortaklıkla kurduğu AES-IC İçtaş Enerji, gelecek dört yılda 600 milyon dolarlık yatırımla 18 hidroelektrik santralı kuracak.

ABD’li enerji şirketi AES Corporation ile IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding’in iştiraki İçtaş Enerji’nin yüzde 50-50 ortaklıkla kurduğu AES-IC İçtaş Enerji, gelecek dört yılda 600 milyon dolarlık yatırımla 18 hidroelektrik santrali kuracak. Şirketlerin ortaklığı nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan IC İbrahim Çeçen Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, enerjinin yanısıra inşaat, turizm ve havacılık sektörlerinde faaliyet gösterdiklerini belirterek, şöyle konuştu: "AES ile birlikte enerji sektöründe kısa zamanda çok büyük işler başaracağız. Proje ve yapım aşamasında 18 santralimiz var. Bunların dördü bu yıl kalanıysa 2011 yılına kadar faaliyete geçecek. 18 hidroelektrik santral projesinin toplam kurulu gücü 390 megavat (MW) olacak. Mevcut yatırımlarımızın yanısına büyük ölçekli yeni hidroelektrik, kömür, doğalgaz ve rüzgar santrali projeleri geliştirerek kısa sürede işletmeye almayı, elektrik dağıtım şirketleri ve kamuya ait santrallerin özelleştirilmesi ihalelerine katılarak Türkiye’nin enerji ihtiyacının büyük oranda karşılamayı hedefliyoruz. Bu hedeflerin yakalanması için uluslararası ortaklığa gittik." İbrahim Çeçen, Türkiye’de IC İçtaş olarak düşündükleri hidroelektrik santralleri kendi finansal güçleriyle yapabileceklerini ancak diğer santral projeleri için finansman ve teknoloji anlamında destek için AES ile ortak olduklarını yineledi.

TÜRKİYE HEYECAN VERİYOR: AES Başkan Yardımcısı ve AES Avrupa, BDT ve Afrika Bölge Başkanı John McLaren ise, uzun yıllardır Türkiye pazarında faaliyet gösterdiklerini ve Türkiye pazarına girmenin heyecan verici olduğunu söyledi. "Yeni bir ülke yeni bir fırsat demek" diyen Çeçen şöyle devam etti: "Türkiye’de enerji sektörü açısından çok büyük fırsatlar olduğunu düşünüyoruz. Türkiye ekonomisi her yıl yüzde 5 büyüyor. Bu bazen yüzde 8’e kadar çıkıyor. Buna paralel olarak Türkiye’nin enerji tüketimi 8 yıl içerisinde iki katına çıkacak. Bu da pazarı cazip kılıyor. Türkiye Güneydoğu Avrupadaki faaliyetlerimizi tamamlayıcı bir etki yapacak."

NÜKLEER OLMAYACAK: AES-IC İçtaş Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Altınbilek ise, hidroelektrik santraller dışında ortaklığın henüz lisans başvurusu yaptığı bir santral olmadığını vurguladı. Altınbilek, nükleer santralın ise gündemlerinde olmadığını açıkladı. AES ve IC Holding 2006 yılında çıkılan ve 2008’e ertelenen dağıtım özelleştirme ihalelerine ayrı ayrı müracaat ederek yeterlilik almışlardı. Yeni ortaklık bu ihalelere yeniden çıkıldığında katılmayı öncelikli hedef olarak belirledi. Dünya çapında 40 bin MW kurulu güçle Türkiye’nin kurulu gücüne eşit bir kapasite işleten AES’nin 2006 cirosu 12.6 milyar dolar. IC Holding’in 2006 cirosu ise 600 milyon dolar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!