Adım adım seri üretime: Yerli otomobilde parçalı üretim denemeleri başladı

Güncelleme Tarihi:

Adım adım seri üretime: Yerli otomobilde parçalı üretim denemeleri başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2022 07:00

Yerli otomobil TOGG’da kurulumu tamamlanan 208 üretim robotu parçasız denemelerin ardından, parçalı üretim denemelerine başladı. TOGG’dan yapılan açıklamada, bir sonraki sürecin araç deneme üretimleri olacağı belirtilirken TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Fabrika 29 Ekim’de açılacak. Araçlar 2023’ün ilk çeyreğinde trafiğe çıkacak” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin otomobili TOGG’da geri sayım başladı. TOGG’dan yapılan son açıklamada, Gemlik’teki tesiste kurulumu tamamlanan 208 robotun parçasız denemelerden sonra parçalı üretim denemelerine başladığı bildirildi. Gemlik Tesisi’ndeki inşaat çalışmalarının hızla sona yaklaştığı aktarılırken, yüzde 97’si tamamlanan fabrikada hücre bazında parçalı denemelere başlanıldığı ve bu aşamayı hücrelerin bir araya getirileceği araç deneme üretimlerinin izleyeceği ifade edildi. Son aşamada ise tamamen elektrikli olarak satışa sunulacak TOGG’un ilk modeli SUV, yılın son çeyreğinde seri üretime hazır hale gelecek.

Adım adım seri üretime: Yerli otomobilde parçalı üretim denemeleri başladı

Haberin Devamı

Konuyla ilgili önemli bir açıklama da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan geldi. Yerli otomobilin Gemlik’teki fabrikası ve seri üretime çıkış tarihiyle ilgili bilgiler veren Hisarcıklıoğlu, 2023 yılının ilk üç ayında otomobilin seri üretim bantlarından inerek trafiğe çıkacağını söyleyerek, “Allah nasip ederse 29 Ekim’de Sayın Cumhurbaşkanımızın elleri ile fabrikanın açılışını gerçekleştireceğiz. 2023’ün ilk üç ayında inşallah banttan inerek trafiğe çıkmış olur’’ ifadelerini kullandı.

HAZİRANDA BİTİYOR

TOGG’dan tesisin son durumuyla ilgili bilgiler de verildi. Buna göre, Gemlik Tesisi’nde mayıs itibarıyla gövde binasındaki gelişmelerin yanı sıra boya tesisinin yüzde 99’u, montaj tesisinin de yüzde 95’i tamamlandı. 83 bin 935 metre elektrik kablolama yapılan ve 36 bin 770 metre boru hattı döşenen boya tesisinde tanklar su testlerine başladı. Montaj tesisinde ise 99 bin 210 metre elektrik kablolama yapılırken, 58 bin 330 metre boru hattı döşendi. Toplam 1 milyon 200 bin metrekare açık alan üzerine inşa edilen TOGG Gemlik Tesisi inşası haziran ayının sonunda tamamlanacak. 

Yerli otomobil TOGG, 2022 yılının son çeyreğinde seri üretime hazır olacak. Homologasyon testlerinin tamamlanmasının ardından da 2023 yılının ilk çeyreği sonunda C segmentindeki ilk aracı olan SUV pazara çıkacak. Takip eden yıllarda ise C segmentindeki Sedan ve Hatchback modelleri üretim sırasına girecek. Takip eden yıllarda B-SUV ve C-MPV’nin de aileye katılmasıyla, aynı DNA’yı taşıyan ve 5 modelden oluşan ürün gamı tamamlanacak. TOGG, 2030’a kadar tek bir platformdan 5 farklı model üretimiyle toplam 1 milyon adet araç üretmeyi planlıyor.

Haberin Devamı

BATARYA HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR

Tüm modellerini yüzde 100 elektrikli üreteceğini açıklayan TOGG, bu araçlar için çok önemli bir maliyet kalemi olan bataryayı da Gemlik’teki fabrikanın hemen bitişiğinde inşaatına başlanan batarya fabrikasından karşılayacak. Şirket bu kapsamda, Çinli enerji devi Farasis ortaklığında ‘SiRo’ ismiyle batarya hücresi ve modül üretimi tesisi kuruyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin ilk otomobil batarya fabrikası kuruluyor. TOGG ve Farasis ortaklığında SiRo, 15 gigawatt saatlik batarya hücresi ve modül üretimi yapacak” değerlendirmesinde bulunmuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!