Adapazarlı Corolla Verso Nisan sonunda Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

Adapazarlı Corolla Verso Nisan sonunda Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2004 00:20

Toyota Corolla'nın 7 koltuklu modeli Verso, Nisan ayı sonunda Türkiye'de satışa sunulacak. 1.6 litre ve 1.8 litrelik iki motor seçeneği bulunan Verso'nun anahtar teslim satış fiyatı 36 milyar 700 milyon liradan başlıyor.

Adapazarı TMMT (Toyota Motor Manufacturing Turkey) tesislerinde üretilen Corolla'nın MPV modeli Verso, Avrupa'yla aynı zamanda Nisan ayı sonunda Türkiye pazarına sunulacak. Corolla Verso'nun anahtar teslim satış fiyatı motor ve donanım seçeneklerine göre 36 milyar 700 milyon lirayla, 55 milyar 500 milyon lira arasında olacak.

Toyota'nın Güney Fransa'da bulunan ED2 tesislerinde Avrupalı tüketicilerin ihtiyaçlarına göre tasarlanan ve sadece Türkiye'de Adapazarı tesislerinde üretilen 7 koltuklu Verso'nun rakipleri arasında; Renault Grand Scenic, Opel Zafira, Ford Focus C-MAX, Citroen Picasso ve Volkswagen Touran gibi otomobiller bulunuyor.

Yeni Corolla Verso Türkiye'de 1.6 litre (110 beygir), 1.8 litre (129 beygir) olmak üzere iki motor, Comfort ve Elegant olmak üzere ise 2 donanım seviyesine sahip olacak.

36.7 MİLYARDAN BAŞLIYOR

Corolla Verso'nun 1.6 litre Comfort manuel vitesli modelinin satış fiyatı 36 milyar 700 milyon lira, 1.6 Elegance manuel vitesli modelinin satış fiyatı ise 44 milyar 150 milyon lira. Verso'nun 1.8 litrelik Elegant MMT adı verilen otomatik vitesli versiyonunun anahtar teslim satış fiyatı ise 55 milyar 500 milyon lira olarak belirlendi.

1.6 litre motorlu Yeni Corolla Verso, 0'dan 100 km'ye 12.7 saniyede ulaşıyor. Maksimum hızı 175 km. 100 km'deki ortalama yakıt tüketimi 7.5 litre olan Verso'nun şehir içi yakıt tüketimi 9.5, şehir dışı yakıt tüketimi ise 6.4 litre. Verso'nun 1.8 litre motorlu versiyonunun maksimum hızı 195 km. MMT şanzımana sahip olan Verso'nun yakıt tüketimi ise 1.6 litrelik versiyonuyla aynı.

KOLAY KATLANABİLİR KOLTUKLAR

Verso'nun en önemli özelliği değişken bir koltuk sistemine sahip olması. 5 kişilik yolcu kapasitesi isteğe bağlı olarak 7 kişiye çıkartılabiliyor. Verso'da standart olarak bulunan ve Easy Flat adı verilen koltuk sisteminin en önemli özelliği, arka koltukların yanı sıra ortada bulunan koltukların da katlanabilmesi... Orta ve arka koltuklar katlandığında geniş bir taşıma alanına sahip olunuyor. Ayrıca, rakip otomobillere göre, koltuklar katlandığında, otomobilin içinde daha düz bir zemin elde ediliyor. Bu düz zemin eşyaların kolay taşınabilmesine yardımcı oluyor.

Verso'nun koltuklar katlanarak, otomobil için 32 farklı kombinasyon yaratılabiliyor. Orta koltuklar 240 milimetre öne ve arkaya kaydırılabiliyor. Orta koltuğun sırt bölümü ise 30 derece arkaya ve öne yatırılabiliyor.

Corolla Verso'nun bir başka önemli yeniliği de kartlı çalıştırma sistemi. Bu sistemle, kartı yuvasına yerleştirdikten sonra, sadece bir düğmeye basarak motoru çalıştırmak mümkün. Kartlı sistem, Toyota modelleri içinde ilk kez Verso'da uygulandı. Otomobilde, yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon simidi, direksiyon simidi üzerinde yol bilgisayarı ve müzik sistemi kumandaları, kendiliğinden kararan iç dikiz aynası, sabit hız kontrol sistemi (Cruise Control), elektrikli camlar ve uzaktan kumandalı merkezi kilit, eletrikli camlarda sıkışma koruma sistemi, elektrikli açılır tavan (Moonroof), tam otomatik dijital klima, yağmur sensörü, immobilizer, kapı açık uyarı sistemi, kilitli, aydınlatmalı ve amortisörlü torpido gözü, kartlı çalıştırma sistemi (anahtarsız sistem) gibi donanımlar yer alıyor.

Verso'nun aktif ve pasif güvenlik donanımları ise şöyle: EBD ile desteklenmiş ABS fren sistemi, çift kademeli açılan sürücü ve yolcu havayastıkları, yan havayastıkları, ön ve arka yolcular için perde havayastıkları, sürücü diz havayastığı, Araç Denge Kontrol Sistemi (VSC), Elektronik Çekiş Kontrol Sistemi (TRC), Fren Destek Sistemi (Brake Assist), boyun zedeleme riskini en aza indiren ön koltuk yapısı (WIL), kaza anında katlanabilen direksiyon kolonu ve fren pedalı...

170 milyon Euro'luk Verso yatırımı

1990 yılında yatırım çalışmalarına başlanan ve 1994 yılında üretime geçen Toyota Adapazarı tesisleri 824 bin metre karelik bir alan üzerine kurulu. Toplam yatırım tutarı 700 milyon Euro'yu bulan fabrikanın kapasitesi, Verso yatırımıyla birlikte 100 bin adetten 150 bin adete çıkarıldı. Verso'nun üretimi için 140 milyon Euro'luk yatırım gerçekleşen fabrikada çalışanların sayısı da Ağustos 2004'te 3 bin kişiye ulaşacak.

SÜRÜŞ İZLENİMLERİ

Ufuk SANDIK/SEVILLA


Aileler için ideal bir otomobil

Adapazarlı Corolla Verso'ya ilk bakışta Toyota'nın yeni Avrupalı yüzünü görmek mümkün. Biraz hatchback, biraz station wagon, biraz arazi aracı karışımı olan Verso, sportif görünümüyle dikkat çekiyor.

Sürücü ve ön yolcu koltukları yukarı aşağı ayarlanabiliyor. Bu özellik, sürücünün en iyi oturma pozisyonunu kolaylıkla yapabilmesini sağlıyor. Ancak, ön koltukların sırtlıklarının öne ve arkaya ayarlanmasını sağlayan sistemi kullanmak hiç kolay değil. Daha pratik bir kullanım için rahat bir ayarlama düzeneği geliştirilebilirdi.

İç mekanı beğendim. Cam kumandaları sürücünün kolayca erişebileceği noktalara yerleştirilmiş. Joystick vites de, sürücünün vites değişimlerini kolayca yapmasını sağlıyor. Aynı zamanda vitesin ön konsolun altına yerleştirilmesi, iki koltuk arasında boşluk yaratıyor. Ancak, bu segmentte yer alan başka otomobillerde yapıldığı gibi el freni dokunmatik yapılabilirdi. Joystik vitesin kazandırdığı boşluğu, klasik el freni bozuyor.

Otomobilin arka görüş mesafesi, farklı dizayn edilmiş arka cam sayesinde çok geniş. Özellikle bu tarz otomobillerde geri park sırasında, arka tarafı net görebilmek sıkıntı yaratır. Ancak Verso, hem hareket halindeyken hem de geri parkederken, sürücüsüne bu sıkıntıyı yaşatmıyor.

Verso'nun ön camında ilk kez üç filtreli cam kullanılmış... Bu cam, otomobilin içine giren sesin düzeyini azaltıyor. Toyota'nın eski jenerasyon otomobillerinde yaşanan ses sıkıntısı, Verso'da tamamen ortadan kalkmış.

Otomobil yüksek olduğu için, yan rüzgarlardan olumsuz etkileniyor. Ancak, otomobilin yol hakimiyeti yüksek bir araç için yeterli düzeyde. 100-120 km'lik hızla girilen virajlarda, dikkatli olmak koşuluyla otomobilin çizgisini kaybetmeden yoluna devam ettiğini gördüm.

Türkiye'deki versiyonlarında olmayan ancak Avrupa versiyonlarında olan Corner Assist sistemi, sürücünün ön göstergede bulunan ekrandan yolun kör noktasını görmesini sağlıyor. Otomobilin ön ızgarasında bulunan küçük kamera sayesinde, sürücü tali yoldan ana yola çıkarken, ya da park ettiği yerden çıkarken büyük avantaj yaşıyor. Yolu daha net görebilmek için otomobilin burnunu çıkarmaya gerek kalmadan, yolun kör noktalarını ekrandan izleyebiliyor.

Diğer bir özellik ise otomobilin içindeki eğlence sistemi. Arka tarafta oturan yolcular, ön koltukların kafalıklarında bulunan ekranlar sayesinde istedikleri filmi izleyebiliyorlar.

Verso, Toyota'nın Avrupa imajını yükseltecek

Toyota Motor Europa Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Johannes Thammer Corolla'nın 7 koltuklu versiyonu Verso'nun Toyota'nın Avrupa'daki hedeflerine ulaşmasında önemli rolü olacağının altını çizdi. Avrupa'da tasarlanan ve Adapazarı'nda üretilen Verso'nun, Avrupa'daki Toyota markasının gelişmesine de katkıda bulunacağını kaydetti.

Toyota Adapazarı tesislerinde Verso'nun yanı sıra Corolla'nın Sedan ve Wagon modellerinin de üretildiğini anlatan Thammer, 1994 yılında kurulan tesislerin Toyota'nın en yüksek kalitede üretim yapan tesisleri arasında yer aldığını kaydetti.

Yılda 100 bin adet Verso satışının hedeflediklerini belirten Thammer, ‘‘

‘‘Bu yıl içerisinde 53 bin adet satmayı hedefliyoruz. Model zirveye ulaştığında ise yıllık 100 bin adet satış bekliyoruz. Hırslı ama gerçekçi bir tahmin: 2002 ve 2006 yılları arasında küçük MPV satışının yüzde 50 artacağı, yani 1 milyondan 1.5 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. 7 koltuklu araçların satışının da aynı dönemde yüzde 50 artması bekleniyor.

Genel satış performansı göz önüne alındığında yılın ilk dönemi için şunu söyleyebilirim. Ocak ve Şubat ayında 155 bin araç satarak geçen yıla oranla yüzde 25'lik bir artış sağladık. Böylece 2010'da Avrupa'da yıllık 1.2 milyon araç satışı hedefimize doğru yürüyoruz’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!