Acil eylem planı

Güncelleme Tarihi:

Acil eylem planı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2002 01:51

BİR AYLIK PLAN

Mali Milat hemen kalkacak

Ekonomi Bakanlığı kurulacak

Hükümet kurulur kurulmaz kapsamlı bir vergi reformu için çalışmalara başlacak ve ilk olarak Mali Milat kaldırılacak.

Harcama politikalarında kamuda tasarruf ilkesi çercevesinde kamu yatırım stoğu gözden geçirilecek ve öncelikler belirlenecek.

Hazine Tek Hesabı yaygınlaştırılarak etkin hale getirilecek.

Başbakanlık bünyesinde icracı kuruluşlar ilgili bakanlıklar ile ilişkilendirilerek Başbakanlık, bir koordinasyon makamı haline getirilecek.

Öncelikli alan olarak belirlenen ekonomide hızlı, etkin ve koordineli bir yaklaşımın hayata geçirilmesi için güçlü Ekonomi Bakanlığı kurulacak.

Temel hak ve özgürlüklerle ilgili düzenlemeler evrensel düzeyde kabul edilmiş standart ve normlar ile AB kriterleri çerçevesinde yapılacak.

ÜÇ AYLIK PLAN

Özelleştirmeye yeni plan, yatırımcıya bedava arsa geliyor

Vergi yükünü tabana yayacak tedbirler alınacak, vergi mevzuatı basitleştirilecek, vergi barışı projesi hayata geçirilecek.

Finansal hizmetlerde çeşitlilik artırılacak.

Özelleştirme hızlanacak. Kapsamdaki kuruluşlar gözden geçirilerek yeni bir strateji ve takvim belirlenecek, her KİT'e uygun olarak uygulanacak. Özelleştirmeye yurtdışında çalışanların katılımı teşvik edilecek.

Yatırım seferberliği için gerekli ortam oluşturulacak. Reel sektör için şeffaf, adil, yerinden ve etkin bir destekleme sistemi oluşturulacak.

Reel sektörü canlandıracak teşvik tedbirleri düzenlenecek ve yatırımı destekleyen bir yapı oluşturulacak. Yatırımlarda Devlet Yardımları Çerçeve Kanunu çıkarılacak ve yatırımcıya ‘‘bedelsiz arsa tahsisi’’ sağlanacak.

Doğrudan yabancı yatırımların özendirilecek.

Eximbank'ın kaynak ve işleyiş bakımından etkinliği artırılacak.

Özel sektör ile işbirliği içinde ihracata dönük stratejik planlama yapılacak. İhracatçı firmaların girdi maliyetleri düşürülecek.

Bor Araştırma Enstitüsü kurulacak.

İşlenmiş mermer ihracatı desteklenecek.

Hayvancılık sektörünün geliştirilmesi için acil tedbirler alınacak.

Kamu yönetiminde toplam kalite ve yönetişim ilkelerinin hayata geçirilmesi Çerçeve Yasası çıkarılacak.

Yolsuzluklar Hakkında Ceza Hukuku Sözleşmesiile Yolsuzluklar Hakkında Medeni Hukuk sözleşmesi onaylanacak.

Yolsuzluk yapanlara verilen cezaların caydırıcılığı artırılacak.

Ekonomik ve Sosyal Konsey'in yapısı ve çalışma tarzı yeniden belirlenecek, etkin bir şekilde çalıştırılacak.

ALTI AYLIK PLAN

Batık paralar dönecek duble yol gelecek

Bütçe birliğini sağlayacak, girdi değil çıktı odaklı bir yaklaşım ve iç mali kontrol getirecek ve hesap verilebilirliği artıracak yeni bir kamu mali yönetim kanunu çıkarılacak.

Fon'a devredilen alacakların (batan bankaların) tahsilatı hızlandırılacak ve Fon bünyesindeki gayrimenkul ve iştirakler satılacak.

Kapanan veya düşük kapasitede çalışan tesislerin ekonomiye kazandırılmasına yönelik tedbirler alınacak.

Küçük ve orta ölçekli işletmeleri destekleyecek tedbirler alınacak, düzenlemeler yapılacak.

Çok ortaklı şirketlerin ortaklarının hak ve çıkarlarının korunmasına yönelik düzenlemeler yapılacak.

Bor işletmesi özerk bir yapıya kavuşturulacak.

Madencilikte özelleştirme çalışmaları sonuçlandırılacak. Kamuya ait ruhsatlı maden alanları tedricen özel sektöre devredilecek.

15 bin kilometrelik duble yol yapım çalışmalarına başlanacak.

Turizm Bakanlığı, sektörel örgütler ve yerel yönetimlerin yetki sorumluluk ve ilişkileri yeni bir yasal çerçeveye kavuşturulacak.

Özel hukuki statüye sahip ‘‘turizm kentleri’’ projeleri hayata geçirilecek. Bu kapsamda yabancıya da satış imkanı gelecek.

Çerçeve Tarım Kanunu çıkarılacak. Çiftçinin rahatlamasını sağlayacak tedbirler alınacak. Öncelikli olarak mazot gibi kalemlerdeki ağır vergilerin azaltılmasıyla çiftçinin yükü hafifletilecek.

Doğrudan Gelir Desteği sistemindeki aksaklıklar giderilecek, dar gelirli çiftçileri hedefleyen bir yapı oluşturulacak.

Konut seferberliği başlatılacak.

BİR YILLIK PLAN

Devlette statüler azalacak maaş sistemi sadeleşecek

İşletme hakları devri tamamlanacak, enerji kayıp ve kaçakları azaltılacak.

Demiryolu, denizyolu ve havayolu altyapısının entegre bir anlayış içinde geliştirilmesine yönelik proje bir yıl içinde gerçekleştirilecek.

Boğaz demiryolu-tüp geçişi ve Gebze-Halkalı banliyö hattı projeleri gibi yeni projeler devreye sorulacak.

Tarım Ürünleri Sigortası Kanunu çıkarılacak.

Üretici örgütlerinin karulması için mevzuat hazırlanacak. Çiftlik Muhasebe Vergi Ağı Sistemi ve Tarım Bilgi sistemi geliştirilecek.

Yolsuzlukla mücadele konusu başlı başına bir alan olarak ele alınacak, kamu yönetiminde yolsuzluğun üzerine net bir şekilde gidilecek.

İhale mevzuatı AB standartlarına çıkarılacak.

Kamu hizmetlerinin sunumunda toplam kalite yönetimi anlayışı getirilerek, tapu, emniyet, belediye, gümrük, teşvik, izin, ruhsat, ihale, hakediş, nüfus gibi hizmetlerin sunum standartları ve süreleri görevli kurumlar ve birimler bazında açık ve net olarak belirlenecek.

Devlet Personel Rejimi Reformu ile kamuda norm kadro uygulamasına geçilecek. Statüler azaltılacak, ekonomik ve sosyal farklılıklar giderilecek, maaş ve ücret sistemi sadeleşecek, dengesizlik giderilecek.

Merkezi yönetimdeki reform çalışmalarına paralel olarak yerel yönetim reformu bir yıl içinde tamamlanacak. İl genel meclisi yeniden yapılanacak, sivil toplum katılımını sağlayacak ‘‘kent konseyleri’’ kurulacak.

İlk ve orta öğretimde rehberlik etkin bir hale getirilerek mesleki ve teknik eğitime ağırlık verilecek.

Üniversitelerin idari ve akademik özerkliğe kavuşması sağlanacak ve YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu) yeniden yapılandırılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!