Acele etmeyip gıdayı bekleyin

Güncelleme Tarihi:

Acele etmeyip gıdayı bekleyin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2013 00:45

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyon eleştirilerine yönelik, “Yılsonu enflasyon hedefi şimdiden sorgulanıyor. Bence acele etmeyelim. Gıda fiyatlarıyla ilgili bir sürpriz bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye’nin ılımlı büyüme ortamına girdiğini belirterek, bundan sonraki süreçte enflasyonla mücadeleye odaklanacaklarını söyledi. 2013 sonu enflasyon tahmininin orta noktası olan yüzde 6.8 rakamının geçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda aceleci olmamak gerektiğini kaydeden Başçı, “Yılsonu enflasyon hedefi şimdiden sorgulanıyor. Bence acele etmeyelim. Kasım ve aralık aylarını izleyelim. Gıda fiyatlarıyla ilgili bir sürpriz bekliyoruz. İşlenmemiş gıda fiyatlarını yakından takip ediyoruz, aşağı yönlü kuvvetli bir sürpriz gelebilir. Kasım ve Aralık aylarındaki Para Politikası Kurulu toplantılarında bütün bunları değerlendireceğiz. Bu olma ihtimali olan bir senaryo bekleyip görmek gerekir. Enflasyondaki düşüş devam edebilir” dedi.

TEMKİNLİ DURUŞA DEVAM

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Meslek Komiteleri ortak toplantısında konuşan Başçı, enflasyondaki düşüşün devam edeceğini ve devam etmesi gerektiğini de vurgulayarak, şunları söyledi: “Biz yine de enflasyon yüzde 5’in üzerinde olduğu için bununla yetinmeyiz. Yüzde 6.8’lik enflasyon yıl sonunda gerçekleştirildiği zaman biz hedefe ulaştık diyemeyiz. O yüzden daha fazla gayret göstermemiz ve fiyat istikrarına odaklı politikaları şekillendirmemiz gerekiyor. Enflasyonun tek haneli seviyelere gelmesi de yeterli değil. 5 yıllık kalkınma planında 2018 yılı için enflasyon hedefi yüzde 4.5. Bu hedef enflasyonu düşürmek için daha alınması gereken önemli bir mesafe olduğunu gösteriyor.”
Merkez Bankası’nın enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşunu koruyacağını hatırlatan Başçı, yurtiçi nihai talep ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimlerini korumakta olduğunu kaydetti.

KREDİLER DÜŞÜYOR

Döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketin enflasyondaki düşüşe geçici olarak ara verdirdiğini vurgulayan Başçı, altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki kademeli iyileşme eğiliminin 2014 yılında da devam edeceğini belirtti. BDDK’nın tüketici kredilerini yavaşlatmak için aldığı tedbirlerin etkisini gösterdiğini ve bu kredilerdeki büyüme hızının yüzde 40 seviyelerinden yüzde 25’lere doğru ineceğini belirten Başçı, “Tüketici kredilerinin artış hızında aşağı yönlü dönüş başladı” dedi.

Haberin Devamı

Ek parasal sıkılaştırma 2 güne çıkıyor

PARA politikasında öngörülebilirliği artıracaklarına dikkat çeken Erdem Başçı, “Haftada bir gün olan ek parasal sıkılaştırmayı gelecek haftadan itibaren iki güne çıkarıyoruz. Para politikası esnek ama öngörülebilir olsa iyi olur diye düşünüyoruz. Öngörülebilirliği şu anda bir haftalık frekansta sağlıyoruz, 2014 programında öngörülebilirliğin daha artması konusunu ele alıp açıklayacağız”dedi.

Haberin Devamı

Tahvil ihracı teşvik edilmeli

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, devlet tahvilleri ile karşılaştırıldığında getirileri daha yüksek oluşabilecek Özel Sektör Tahviline yönelik ilginin arttırılması ve bu finans mekanizmasının daha yoğun olarak kullanılmasının önem taşıdığını kaydetti. Bahçıvan, “Şirket tahvillerine vergi avantajları sağlanması gibi unsurlar ile “Ortak Özel Sektör Tahvili” seçeneğinin daha kullanılır hale getirilmesi yönünde çalışmalar yapılmalıdır” dedi.

BAKMADAN GEÇME!