AB'li olmasanız da biz Türkiye ile devam ederiz

Güncelleme Tarihi:

ABli olmasanız da biz Türkiye ile devam ederiz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2004 01:49

Unilever'in Dünya Başkanı ve Avrupalı Sanayiciler Yuvarlak Masası'nın (ERT), Genişleme ve Avrupa Sahası Çalışma Grubu Başkanı Antony Burgmans, Türkiye Avrupa Birliği (AB) üyesi olsa da olmasa da Türkiye'de devam etmek istediklerini çünkü Türkiye'nin çok güzel bir pazara sahip bulunduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bazı bakanlarla önceki akşam yemeğinde biraraya gelen Burgmans bu yıl içinde İstanbul'da yapılan Uluslararası Yatırımcı Konseyi'nin ardından Türkiye'nin nasıl bir gelişme kaydettiğine ilişkin soruya karşılık, Türkiye'nin, son iki yılda, Maastricht kriterlerini karşılama yolunda, özellikle ekonomide yönetiminde ve enflasyon çok etkileyici bir gelişme kaydettiğini, döviz rezervlerinin artış gösterdiğini, yatırımı arttırıcı önlemler alındığını bildirdi.

Burgmans, 17 Aralık'ta, AB'den müzakere tarihi alınıp alınmaması ve koşulsuz bir müzakere tarihi alınması konusunda ne düşündüğüne ilişkin soruya, en kısa zamanda müzakerelerin başlamasını ümit ettiklerini ancak bir işadamı olarak, koşulsuz müzakere tarihinden çok müzakerelerin başlamasına önem verdiklerini kaydetti.

AB'den müzakere tarihinin alınmasının, yatırımlar açısından Türkiye'yi daha cazip hale getireceğini vurgulayan Burgman, müzakerelerin başlamasının, Türkiye'nin bir gün mutlaka AB üyesi anlamına gelmesi nedeniyle, yatırımcıların Türkiye'ye olan güvenlerinin daha çok artacağını ifade etti. Türkiye'nin AB'ye üye olmasının nasıl bir etki yaracağının sorulması üzerine, Türkiye'nin AB üyeliğinin, hem Türkiye, hem de AB'nin refahını arttıracağını vurguladı.

Müzakere başlarsa yılda 10 milyar dolar gelir

YABANCI Sermaye Derneği (YASED) Başkanı Şaban Erdikler, AB ile tam üyelik müzakereleri sürecinde Türkiye'nin yabancı sermaye portföyünde ortalama 6 kat artış yaratabileceğini ve müzakereler süresince yılda en az 10 milyar dolar yabancı sermaye girişi sağlanabileceğini söyledi. Erdikler, "Barometre Kasım 2004 Araştırması"nın sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında, "Türkiye'de üyelik sürecinde yabancı sermaye portföyünde ortalama 6 kat artış olacağını hesaplayabiliriz. Üyelik sürecinin 10-11 yıl gibi süreçte tamamlanacağı öngörülürse ve Türkiye'deki mevcut yabancı sermaye portföyünün yaklaşık 19 milyar dolar düzeyinde olduğu dikkate alınırsa, önümüzdeki 10 yıllık bir dönemde Türkiye'de diğer ülkelerin gerçekleştirdiği performansın ortalamasına ulaşılması halinde, her yıl 10 milyar dolar civarında yabancı sermaye girişi sürpriz olmayacaktır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!