ABD'nin Titan'ı topladığı paraları iadeye mahkum

Güncelleme Tarihi:

ABDnin Titanı topladığı paraları iadeye mahkum
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'de Titan saadet zincirini kuranlar hapsi boyladı, para cezasına çarptırıldı, ama topladıkları paraların iadesine ilişkin işaret yok. ABD'de ise, İnternet'te benzeri bir zincir kuran Fortuna Alliance, 10 bine yakın kişiye 300-500 dolar ödemeye mahkum edildi.

Türk adaleti, insanların bilgisizliğinden yararlanarak oluşturdukları saadet zinciri tezgahıyla trilyonluk vurgun gerçekleştiren başta Kenan Şeranoğlu olmak üzere Titan'ın 7 yöneticisini 25'er yıl hapis, 24 milyar 681'er milyon lira da para cezası ödemeye mahkum etti. Mahkemeden, bu saadet zinciri masalına inanan 35 bin kişinin sisteme yatırdığı toplam 70 milyon markın yani 10.5 trilyon liranın geri ödenmesine yönelik herhangi bir karar çıkmadı.

Buna karşın, Amerakan adaleti, internet aracılığıyla oluşturdukları Fortuna Alliance adlı Titan benzeri saadet zincirinin mal varlıklarının nakite çevrilerek zincire üye olan 70 ülkeden 10 bin kişiye geri ödenmesine karar verdi. Amerikan Ticaret Komisyonu (FTC), sistemin kurucusu Augustine Delgado'nun topladığı paralardan bir bölümünü oluşturan 2.2 milyon dolarla Karaibler'e kaçması nedeniyle üyelere ancak, yatırdıkları paraların yüzde 60'ını geri ödeyebilecek. FTC, internetteki saadet zincirine para yatıranlara 300 ile 500 dolar arasında değişen çeklerini postalamaya başladı.

Amerikan Ticaret Komisyonu tarafırdan Washington'da açılan dava sonunda mahkeme mağdurlara toplam 3.1 milyon dolar geri ödenmesine karar verdi. Ancak saadet zincirinin kurucusu Augustine Delgado'nun topladığı 2.2 milyon dolarla birlikte Karaibler'e kaçması nedeniyle, sisteme para yatıran 10 bin kişi yatırdıkları paranın ancak yüzde 60'ını geri alabilecek. FTC'nin talebi doğrultusunda mahkeme, Fortuna Alliance adlı şirketin malvarlıklarını 1996 yılı mayıs ayında dondurmuştu. Geçtiğimiz yılın şubat ayında yapılan anlaşma uyarınca da Augustine Delgado, mağdurlara paralarının geri verilmesi için şirketin malvarlıklarından oluşturulan fona 2.2 milyon dolarlık katkıda bulunacağını taahhüt etmişti. Ancak, daha sonra Delgado bu fikrinden caymış, topladığı paraları fona aktarmak yerine soluğu Karaibler'de almayı tercih etmişti.

Üyelerinden 8 bin 894'ü Amarikalı olan zincire başta Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda olmak üzere 70 ayrı ülkeden 10 bin kişi internet aracılığıyla katılmıştı. Delgado'nun İnternetteki saadet zincirine üye olmak için 250 dolar üyelik aidatlarının yatırılması gerekiyordu. 250 dolarlık ödemede bulunan ve zincire başka ortaklar kazandıran herkese ayda 5 bin dolar kazanç vaadinde bulunuluyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!