AB'den Varoufakis açıklaması

Güncelleme Tarihi:

ABden Varoufakis açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2015 01:04

Avrupa Birliği (AB) kaynakları, Yunanistan'ın eski maliye bakanı Yanis Varufakis'in görevden ayrılmasının ardından uluslararası kreditörler ve Yunan hükümeti arasında bu hafta imzalanan 85 milyar euroluk kurtarma paketi anlaşmasının büyük değişiklikler yaşadığını söyledi.

Haberin Devamı

Yunanistan'ı iflastan kurtaracak ve euro bölgesinde tutacak olan anlaşma uluslararası kreditörlerle aylar süren ve bazı dönemlerde tansiyonun arttığı görüşmelerin sonunda ulaşıldı.

Görüşmelerdeki atmosfer Varoufakis'in ayrılmasının ardından Öklid Çakalotos, yeni maliye bakanı olarak atanmasıyla değişmiş gibi görünüyor.

AB kaynaklarından bir tanesi "Yunan yetkililerle yapılan görüşmelerde son haftalarda büyük değişimler yaşandı" dedi.

Kaynak, "Yeni Yunan maliye bakanının görüşmelerde çok daha farklı bir tutumu var. Görüşmeler çok yapıcı geçti" dedi.

ABden Varoufakis açıklaması
VARUFAKİS'İN GÖMLEĞİ OLAY OLDU

KURTARMA PAKETİ PARLAMENTOYA GÖNDERİLDİ
Yunanistan hükümeti üç yıllık kurtarma paketi programını onay için bugün parlamentoya gönderirken, yardımın hızlı bir şekilde alınabilmesi için acil onay istedi.

Haberin Devamı

Atina mali olarak ayakta kalabilmek ve euro bölgesinde kalmaya devam etmek için uluslararası kreditörlerle 85 milyar euroluk yeni mali yardım paketinin şartları konusunda anlaşmaya dün vardı. Bu paket Yunanistan için 2010 yılından bu yana verilen üçüncü kurtarma paketi.

Başbakan Alexis Tsipras Perşembe günü yapılacak olan oylamaya yetişebilmesi için parlamentodan anlaşmanın onayı sürecini hızlandırmasını istedi.
Kurtarma programının parlamentoda yarın kabulü, Cuma günü toplanacak euro bölgesi maliye bakanlarının 20 Ağustos'ta gerçekleşmesi gereken 3.2 milyar euroluk borç geri ödemesi öncesi mali yardımın serbest bırakılması için imzaları atmasına olanak sağlayacak.

Atina ile kreditörleri arasındaki mali yardım programı mutabakat zaptının Reuters tarafından ele geçirilen bir kopyasına göre Yunanistan 2015 ile 2017 arasında 6.4 milyar euroyu bulması beklenen tutarda özelleştirme yapacak.

Anlaşma çerçevesinde Yunanistan hızlı bir şekilde limanları, bölgesel havalimanları ve enerji nakil hattı işletmecilerini özelleştirmeye açacak.
Euro bölgesi kaynaklarını nayrıca verdiği bilgiye göre Yunanistan'ın mali yardım paketi için gereken reformları yapıp yapmadığına dair ilk gözden geçirme kreditörlerce Ekim ayında yapılacak.

BAKMADAN GEÇME!