ABD'den Türkiye'ye ekonomik destek

Güncelleme Tarihi:

ABDden Türkiyeye ekonomik destek
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2001 00:00


ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, Türkiye'nin yeni ekonomik programının başarılı olacağına inandıklarını söyledi. Pearson, Appalachia-Türkiye ticaret projesiyle, 13 Amerikan eyaleti ile Türkiye arasında ticaret ve yatırımın teşvik edileceğini belirtti.

ABD'nin 50 eyaletinden 13'ünü kapsayan Appalachia bölgesi ile Türkiye arasında doğrudan ticaret ve yatırımı destekleyen Apalachia-Türkiye Ticaret Projesi, Shepherdstown'da düzenlenen bir konferansla başlatıldı.

Demokrat West Virginia Senatörü Robert Byrd'ün öncülüğünde gerçekleşen ve organizasyonunu ABD Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı proje, ABD ticaret ve iş çevreleriyle Türk işadamları arasında doğrudan bağlantı kurulmasını öngörüyor. Proje kapsamında Shepherdstown'da biraraya getirilen Türk ve Amerikan işadamları, yatırım imkanları konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Projenin tanıtıldığı panelde konuşan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, Appalachia-Türkiye Ticaret Projesi'nin, büyük bir potansiyelin sadece başlangıcı olduğunu, ABD'nin Türkiye'de yatırımları teşvik ettiğini söyledi. Pearson, şöyle dedi:

''ABD, Türkiye'yi desteklemeye devam ediyor. Hazine Bakanı Paul O'Neill'in kısa süre önce söylediği gibi, Türkiye, ABD için önemli birdost ve müttefik ülke. ABD, Türkiye'nin IMF ile programına da destek veriyor. Ancak önemle belirtmek gerekir ki, bu program Türkiye'nin programıdır. Türk hükümeti şimdi işçi sendikaları ve özel sektöre danışarak desteklerini sağlamlaştırdığı yoğun bir sürece girdi. Bankacılık reformları, serbest piyasa ekonomisi üzerinde çalışılıyor. Biz, yeni programın başarılı olacağına inanıyoruz'' diye konuştu.

Türk halkının da programın başarısını istediğini ve bu çerçevede mali disiplinin hayati önem taşıdığını ve borsada güvenin sağlanması gerektiğini kaydeden Pearson, Türkiye'nin bu konuda Atatürk'ün reformlarını rehber almasının önemine işaret ederek, ''ABD'nin bu reformları öz değerler olarak gördüğünü'' söyledi.

Ekonomik fırsat eşitliği, yasalar önünde eşitlik, yolsuzlukla mücadele, şeffaf ekonomi ve şeffaf toplumun önemini vurgulayan Pearson, bu çerçevede İçişleri Bakanı Saadettin Tantan'ın düzenlediği arılı operasyonları överken, Başbakan Bülent Ecevit hükümetinin, sorunlarla başa çıkabildiğini kaydetti. Pearson, ''ABD ve Türkiye stratejik ortaktırlar. Biz, aynı değerleri ve hedefleri paylaşıyoruz''dedi.

BÜYÜKELÇİ İLKİN
Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Baki İlkin de, konuşmasında, dış yatırım için Türkiye'nin önemli bir pazar olduğunu vurgulayarak, Appalachia projesinin organizatörlerine teşekkür etti.

İlkin, Türkiye'nin yaşadığı son ekonomik sıkıntıyı aşmakta kararlıolduğunu ve yeni ekonomik programın uygulanacağını belirtti. Bankacılık ve finansal alanda reformların yapılacağını kaydeden İlkin,ekonomik zorluğu aşmak için Türkiye'nin IMF, Dünya Bankası ve diğer uluslararası çevrelerin yanı sıra ABD ile çalışmaya devam edeceğini belirtti.
(aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!