ABD'den rüşvette centilmenlik çağrısı

Güncelleme Tarihi:

ABDden rüşvette centilmenlik çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amerikan şirketlerinin uluslararası ihalelerde rüşvet vermesini yasaklayan düzenlemeler, bu şirketlerin pek çok ihaleyi kaybetmesine yol açınca, ABD yönetimi yeni bir yasa hazırladı. ABD, uluslararası platformda rüşvetin önlenmesi için diğer sanayileşmiş ülkelerle centilmenlik anlaşması yapacak.

Amerikan şirketlerinin uluslararası ihaleleri kazanabilmek için milyarlarca dolarlık rüşvet vermesini önleyen yasa Amerikan şirketlerine zarar vermeye başladı. Amerikan firmalarının yabancı ülkelerdeki ihalelerde rüşvet veremedikleri için çok sayıda ihale kaybetmesi üzerine yeni bir yasa tasarısı hazırlandı. Söz konusu yasa tasarısı, Amerikan yönetiminin uluslararası platformda rüşvetin önlenmesi için diğer sanayileşmiş ülkelerle bir çeşit centilmenlik anlaşması yapmasını öngörüyor. ABD, böyle bir anlaşmanın imzalanması için Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) nezdinde yoğun çaba harcıyor.

CLINTON İMZALAYACAK

Amerikan Kongresi'nden yıldırım hızıyla geçen, Temsilciler Meclisi'nin ardından Senato Genel Kurulu'nun da onayladığı tasarı, Başkan Bill Clinton tarafından imzalandıktan sonra yasalaşacak.

ABD Ticaret Bakanı William Daley konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Amerikan şirketlerinin yabancı ihalelerde rüşvet ödenmesini önleyen 1977 tarihli yasa nedeniyle her yıl milyarlarca dolarlık kayba uğradıklarını bildirdi.

ABD, yabancı ihalelerde rüşveti yasaklayan nadir ülkelerden biri olduğu için Amerikan şirketlerinin önemli birçok iş anlaşmasını rakiplerine kaptırdığı belirtildi.

Daley, Amerikan şirketlerinin 20 yıldır yasal engeller nedeniyle rüşvet vermemekte direndiğini, yabancı rakip şirketlerin ise verdikleri rüşvetlere karşılık devletin vergi indiriminden yararlandığını kaydederek, ‘‘Ticaret partnerlerimizle yapacağımız anlaşma bu uygulamaları sona erdirecektir’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!