ABD'deki dev zirveye 4 Türk şirketi gidiyor

Güncelleme Tarihi:

ABDdeki dev zirveye 4 Türk şirketi gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2003 01:57

Dünyanın en büyük 60 fonunun tepe yöneticilerinin katılacağı Merrill Lynch ‘Uluslararası Gelişmekte Olan Piyasalar Konferansı’na Türkiye'nin önde gelen dört şirketi davet edildi. ABD'de yapılacak zirveye Türkiye'den Doğan Yayın Holding, Akbank, İş Bankası ve Turkcell katılıyor.

Merrill Lynch'in Florida'da düzenlediği, 20'nin üzerinde ülkeden, aralarında dünyanın en büyük 60 fonunun CEO ve CFO'larının yer aldığı 150'yi aşkın yöneticinin katılımı ile düzenlenen ‘Uluslararası Gelişmekte Olan Piyasalar Yatırım Konferansı’nda, Türkiye'yi Doğan Yayın Holding, Akbank, Türkiye İş Bankası ve Turkcell temsil edecek.

Dünyanın önde gelen yatırım bankalarından Merrill Lynch, Türkiye'nin de dahil olduğu gelişmekte olan Avrupa, Asya ve Latin Amerika'nın önemli şirketlerini ve bu piyasalara yatırım yapan, en büyük kurumsal yatırımcıları 14-16 Mayıs tarihleri arasında, Miami'de buluşturacak. yatırım zirvesi toplantıları Key Largo bölgesinde yapılacak.

Doğan Yayın Holding, Akbank, Türkiye İş Bankası ve Turkcell'in katılımlarıyla gerçekleşecek toplantılar üç gün sürecek. Bu toplantılarda dört Türk şirketi de dünyanın en büyük finans kurumları ve yatırımcılarına, kurumsal bilgi aktaracak.

Türk şirketleri kendi mali ve operasyonel performanslarının yanında, fon yöneticilerine Türkiye'nin ekonomik performansı ve yapısal reformları konusunda da bilgi verecek.

Toplantılara davetli olan şirketler, kendilerine ayrılan özel alanlarda sabahtan akşama kadar, birer saatlik dilimler halinde kendileriyle ilgilenen yatırımcı gruplarını karşılayacak ve bu grupları bilgilendirecek.

ZORLU MARATON

Geçen yıl Doğan Yayın Holding, Türkiye İş Bankası ve Akbank'ın katıldığı Key Largo toplantıları, katılımcı şirketler açısından son derece zorlu geçmesiyle tanınınıyor. Bu toplantılarda, en üst düzeydeki yatırımcı kurum yöneticileri, uluslararası sınıfa yükselmiş kuruluşların en üst düzeydeki yöneticileriyle bire bir görüşüyor. Birer saatlik dilimler halinde yapılan toplantılarda yatırımcılar, doğrudan kurum ve ülke ekonomisiyle ilgili bilgileri alıyor.

TÜRKİYE'DEN 4 ŞİRKET

Merrill Lynch, gelişmekte olan piyasalara dahil Türkiye'de, 20 şirketi yakından izliyor. Ancak Lynch, dünyanın en büyük fon yöneticilerinin katıldığı, en büyük yatırımcılarla, yatırıma en müsait şirketleri yüz yüze buluşturan toplantıya izlediği bütün kuruluşları çağırmıyor.

Merrill Lynch'in, uluslararası toplantısına, yönetimi ve yönetim biçimi itibariyle uluslararası standardları yakalamış kurumları bu uluslararası toplantıya çağırıyor. Bu yıl Türkiye'den dört kuruluş Merrill Lynch'in toplantısına davet edildi.

Bu yıl hangi dünya devi yatırımcılar katılacak

Türkiye'yi Doğan Yayın Holding, Akbank, Türkiye İş Bankası ve Turkcell'in temsil edeceği Merrill Lynch'in toplantısına bu yıl katılacak bazı yatırımcı grupları şunlar:

New York'tan: Alliance Capital, Credit Suisse Asset Management, IRC-Investors Research, JP Morgan İnvestment Management, Merrill Lynch Asset Management, Morgan Stanley Asset Management.

Boston'dan: Baring Asset Management, Batterymarch, Fidelity Management and Research, Putnam, Scudder, Wellington.

ABD Batı Sahili'nden: Capital Research, Janus, Brandes, Maverick, Nicholas Applegate.

Londra'dan: Goldman Sachs Asset Management, T. Rowe Price Asset Management, Schroder Investment Management.

Diğer: Emerging Markets Investors, Marvin&Palmer, Templeton Investments.

Toplantılar Ocean Reef'te

Yatırımcı zirvesi, Florida Key Largo'daki Ocean Reef Clup'da yapılıyor. Dünyaca ünlü bu kulüp, toplam 4 bin dönüm araziye yayılmış olan ve içinde ‘18 delikli’ bir golf sahası ile tenis, dalgıçlık kulüplerini de barındıyor. Şirket yöneticileri, yoğun toplantı maratonlarından sonra kulüp bünyesindeki etkinliklerden de yararlanıyor. Bu etkinlikler sırasında da yoğun iş temposu devam ediyor.

Merrill Lynch kimleri çağırıyor?

Merrill Lynch, Miami'deki düzenlediği yatırımcı zirvesine davet ettiği şirketlerde şu kriterleri arıyor:

Uluslararası Muhasebe Standardı'na (UMS) uygun mali tablo hazırlayıp, dönemsel olarak açıklamak.

Yönetimi uluslararası kritelerde şeffaflığa ulaşmış olmak.

Yönetim olgunluğunu ve başarısını göstermek.

Kısa, orta ve uzun vadede büyüme potansiyeli gösterebilmek.

Halka açık ve işlem gördüğü hisse senedi piyasasında yüksek işlem hacimleri yakalayabilmek.

Villalarda zorlu görüşmeler

Florida'nın Key Largo bölgesinde yer alan Ocean Reef Club'taki uluslararası yatırım toplantıları, özel villalarda yapılıyor. Gelişmekte olan ülkelerden davet edilen şirketlerin her birisine bir villa ayrılıyor. Görüşmelere davet edilen şirketler, bu villalarda dünyanın en büyük fon yöneticilerini sırayla kabul ediyor. Fon yöneticileri, birer saatlik sürelerle, ziyarete geliyor ve hem inceledikleri şirketler hem de o şirketin ülkesi hakkında detaylı bilgiler alıyor. Görüşmelerin, rahat bir ortamda ancak son derece zorlu geçtiği belirtiliyor.

Akpınar: Başarılı sonuçları paylaşacağız

Bu yıl Merrill Lynch'in toplantılarını Türkiye'den çağırılan kuruluşlardan biri olan Turkcell 11 Temmuz 2000'de hem İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) hem de New York Borsası'nda (NYSE) aynı anda halka açılıp işlem görmeye başladı. 2002 sonu itibariyle 15.7 milyon aboneye hizmet verir hale gelen Turkcell, Türkiye'nin önemli yabancı ortaklıklı kuruluşları arasında yer alıyor. Finlandiya sermayeli Sonera Holding ile ortak olan Turkcell, geçen yılı 144 trilyon lira kárla kapattıktan sonra, bu yılın ilk üç ayında da 298 trilyonlira net kár açıkladı.

Turkcell Genel Müdürü Muzaffer Akpınar, bu yıl davet edildikleri Merrill Lynch toplantısı için ‘‘1 Mayıs'ta açıklamış olduğumuz başarılı ilk çeyrek sonuçlarımızı ABD'de yerleşik yatırımcılar ile paylaşacağız, bunu bir fırsat olarak değerlendireceğiz’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!