ABD'de zengin oldu, 80'inde Türkiye'de yatırıma soyundu

Güncelleme Tarihi:

ABDde zengin oldu, 80inde Türkiyede yatırıma soyundu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2004 02:27

Attila Türkkan, 1946'da gittiği ABD'de uluslararası ticaretle zengin oldu. Türkiye’ye ve Kıbrıs’a 150 milyon dolarlık inşaat, Bursa’ya da 15 milyon dolarlık bio dizel yatırımıyla dönüyor.

MACERA ve kahraman olma tutkusu bu çağda bazen de çok başarılı girişimci yaratıyor. Büyükadalı Attila Türkkan'ın hikayesi de böyle. Türkiye kamuoyu Türkkan soyadını daha çok 'ağabey' ünlü Türkçü Reha Oğuz Türkkan ile tanıdı. Ancak, 1946'da ABD'ye demir atan 'kardeş' Attila Türkkan bu ülkede girişimci olarak servetini büyüttü ve şimdi kendi ülkesine 150 milyon dolarlık inşaat, 15 milyon dolarlık da 'bio dizel' fabrikası yatırımlarıyla dönüyor. ABD'de savunma sanayii ürünleri, özel metaller ticareti, gayrimenkul-inşaat yatırımları, tarım ürünleri ticareti gibi alanlarda uluslararası faaliyet gösteren ve 100 kişilik istihdamı bulunan Attila Türkkan, Türkiye'deki ilk yatırımı Ömerli Park Villaları'nı tamamlamak üzere. 80 yaşında olmasına rağmen yatırım hızını kaybetmeyen Türkkan'ın Overseas Development Corporation (ODC) adlı firması 1956'dan beri ticaret yapıyor. Bir dönem dünyanın en büyük transatlantiklerinden biriyle ABD’li turistleri Karayiplere de taşıyan Türkkan, şöyle başlıyor ABD'ye gidiş öyküsüne:

"8 yaşındayken 12 yaşındaki ağabeyimle birlikte evden kaçtık. Hedefimiz Amerika'ya gidip Kızılderilileri kurtarmaktı. Çantamızı, herşeyimizi hazırladık, sırtlandık ve ve Çamlıca'ya doğru yola çıktık. Amerika'ya yürüyerek gidileceğini sanıyorduk. Çamlıca'nın eteklerine kadar çıktık. Akşam oldu ağaçlara tırmandık, yattık. Sonra korktuk ve geri dönme kararı aldık. Döndüğümüzde ortalık ayağa kalkmıştı. Polis, itfaiye v.s."

İKİNCİ KAÇIŞ DENEMESİ

Attila Türkkan bu tutkunun hiç azalmadığını belirtiyor ve "Birkaç sene sonra yine Oğuz ağabeyim gitti bir kargo gemisinin görevlisini kandırdı, anlaştı. Ancak, annem ilk maceradan beri tedbirliydi ve bu girişimi anladı, bizi bırakmadı" diye devam ediyor. Bütün engellemelere rağmen Attila Türkkan Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra nihayet Amerika'ya 'kapağı atar'. Türkkan şöyle sürdürüyor:

"Harvard'dan bir kabul aldım, 1946'da gittim. Amacım uluslararası hukuk öğrenmekti. Okul olmadı. Benim Türkiye'den hukuk diplomam da hiçbir işe yaramadı. Yavaş yavaş iş hayatına girmeye başladım. Birkaç iş değiştirdim. Sonra ilk ciddi ticari işim İtalyanlarla oldu. O sıralar İtalya harpten çıkmış, fakir. ABD'den kalktım İtalya'ya gittim ve İtalyan arkadaşlar beni orada Anonima Petrole İtaliano adlı bir şirketin yöneticileriyle tanıştırdı. Onların ABD ile petrol ticareti bağlantılarını kurdum. Bana çok itimat ettiler. İthalatları ve ödemeleriyle ben ilgilendim. Böylece uluslararası ticaretle başlamış oldum."

Asıl fırsatlar ülkesi Türkiye

ATTİLA Türkkan'a göre 'asıl fırsatlar ülkesi Türkiye'. Türkkan bu konudaki görüşlerini şöyle özetliyor: "İnşaat işinde bir yatırımımız bitiyor, yenileri sırada. Arazileri tespit ettik ve Çeşme'de, Kıbrıs'ta büyük projeler başlayacak. Çünkü İngilizler peşin parayla alıyor. ABD'den çelik konstrüksiyon getirdik ve villarımızı böyle yapıyoruz. Bir de kanoladan bio dizel yapmak için yatırım başlattım. Bursa'da pilot üretim olacak ve bio dizeli hem içerde satacağız hem de Avrupa'ya ihraç edeceğiz. Bana göre Türkiye tam bir fırsatlar ülkesi. Hatta bu yönüyle ABD ile kıyaslanmaz bile. Tabii ki Amerika'da da iyi iş yapılır, orada da projelerimiz var ama Türkiye gerçekten asıl fırsatlar ülkesi." Attila Türkkan, yurt dışındaki Türk girişimcilerin Türkiye'ye yatırm yapmalarını şiddetle öneriyor, en azından paralarını Türkiye'de tutmalarını istiyor.

Ömerli'de 'çelik' villalar

ATTİLA Türkkan'ın şirketi ODC, Kaliforniya'dan ithal edilen hafif çelik karkas kullanarak Ömerli'de 34 adet villa inşa etti. Bu projeye 10 milyon dolar yatıran ODC'nin; villaları, 'beton yapılara göre 10 kat daha güvenli' diye tanıtması nedeniyle betoncularla tartışma da yaratan bu 'çelik villalar' 300 ila 500 bin dolar arası fiyatlarla satılıyor. Türkkan, "Kaliforniya'daki fay hattıyla buradaki çok benziyor. Orada yapılarda çelik karkas kullanılıyor. Ben de Türkiye'ye bir örnek olsun diye 'çelik'ten yaptım" diyor.

Deulcom, eğitimde franchising veriyor

İNGİLİZCE ve mesleki eğitimde hizmet kalitesini standartlaştıran Deulcom International, ülke genelinde franchising veriyor. Deulcom'un sahibi Baybars Altuntaş, "Kuruluşumuzdan bu yana binlerce mezun verdik ve bu mezunlarımızın büyük çoğunluğu iş dünyasına kazandırıldı. Şimdi franchising sistemi ile kendi işini kurmak isteyen girişimcilere yatırım fırsatı sunuyoruz" dedi. Franchising sistemiyle girişimcilerin hem riske girmediklerini hem de tanınmış ve kabul görmüş bir markanın çatısı altında müşterilerine daha kaliteli hizmet verdiklerini anlatan Altuntaş, Deulcom International'ın 1992'den beri oluşturduğu know how’ı tüm ülke girişimcilerinin hizmetine sunacağını belirtti. Altuntaş, Türkiye’nin her yerinde Deulcom International Eğitim Merkezleri açılabileceğini bunun için her yaştan ve her kesimden girişimcilerden teklif beklediklerini kaydetti.

Finansbank'tan'rahat ödemeli destek' kredisi

FİNANSBANK, Küçük ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ) için rahat ödeme avantajları ile güçlendirilmiş ‘İmalat Destek Paketi’ hazırladı ve işlerini büyütmek ya da yenilemek isteyen KOBİ'lere çok özel fırsatlar sunmaya başladı. İşletmeler, İmalat Destek Paketi çerçevesinde verilen kredilerin geri ödemelerini sabit taksitli, artan taksitli ve 3-6-9 ay geri ödemesiz olarak belirleyebiliyorlar.

Lojistikçiler fuarda buluşuyor

LOGITRANS'04 Fuarı 24-26 Eylül tarihleri arasında Hilton Exhibition Center'da düzenlenecek. Fuarla birlikte gerçekleştirilecek Sektörel Lojistik Günleri Konferansı'nda lojistik sektörünün sorunları da tartışılacak. Konferans kapsamında "Avrupa Birliği Yolunda Lojistik Sektöründe Devlet Politikaları ve Lojistik Sektörünün Yapılanması" konulu bir de panel düzenlenecek. Ticari Araç İthalatçıları Derneği ve Eko Fuarcılık tarafından düzenlenen fuar ve etkinliklere Ulaştırma Bakanlığı, THY Cargo ve İstanbul Gümrük Müşavirliği de sponsor oldu. Fuarın basın sponsorluğunu ise Referans Gazetesi ile KargoHaber Dergisi yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!