ABD'de korkulan olmadı

Güncelleme Tarihi:

ABDde korkulan olmadı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2011 13:04

ABD’de günlerdir devam eden, uzlaşılmaması durumunda yüz binlerce çalışanı boşa çıkarak olan bütçe tartışmalarında son dakikada anlaşma sağlandı. Bu şekilde, hükümet kepenklerini kapatmak zorunda kalmaktan kurtuldu.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama ve Kongre liderleri, gece yarısından önce vardığı bütçe anlaşmasında, Cumhuriyetçilerin Kongre’deki Demokratların oylamasına 39 milyar dolarlık bir bütçe kesintisi planı sunduğu belirtildi.        

   

Anlaşmadan sonra gazetecilere konuşan Başkan Obama, “Hükümet kurumlara kaynak aktarmaya devam edecek. Çünkü bugün farklı görüşlerden ABD’liler yine uzlaştı. Hükümetin kepenklerini kapatmak zorunda kalmasına çok az bir zaman kala, her iki partiden de liderler küçük işletmelerin ihtiyaç duydukları kredileri almasını sağlayacak, tüketicilerin başvurdukları konut kredilerini almasını ve yüz binlerce ABD’linin işlerine devam etmesini sağlayacak bir anlaşmaya vardı” dedi.   

Haberin Devamı

 

Obama, aynı zamanda anlaşmayı “tarihin en büyük bütçe kesintisi olarak” tanımladı.

 

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi sözcüsü John Boehner ise, bu anlaşmanın önümüzdeki on yıllık süreçte, Washington’un kamu harcamalarında yaklaşık 500 milyar dolar kesintiye gitmesini sağlayacağını belirtti.

 

Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü elinde bulunduran Cumhuriyetçilerle, Demokratlar arasındaki bugüne kadarki en büyük anlaşmazlık olarak gösterilen bütçe tartışmaları sırasında, Obama “shutdown”un ABD’nin ekonomik iyileşmesine derin bir darbe vuracağını, yaklaşık 800 bin kamu çalışanını işsiz bırakacağını konusunda uyardı.

 

Demokratlar, bütçe konusundaki en büyük anlaşmazlığın doğum kontrol finansmanı olduğunu söylerken, Cumhuriyetçiler, fikir anlaşmazlığının kamu harcaması kesintileri olduğunu söyledi.

 

GEÇİCİ BİR ANLAŞMA

Cumhuriyetçiler ve Demokratların üzerine anlaştığı bütçenin, hükümetin işleyişini devam ettirmesi için geçici, kısa süreli bir anlaşma olduğu belirtildi.

 

Haberin Devamı

Cumhuriyetçiler, gelecek hafta daha uzun süreli bir bütçe planının kanunlaştırılabileceğini söyledi.

 

Anlaşmaya varılmaması durumunda, ABD Gelir İdaresi gibi kurumlara kaynak aktarımı kesilecekti.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!