ABD'de istihdam artışı yavaşladı

Güncelleme Tarihi:

ABDde istihdam artışı yavaşladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2017 17:25

ABD'de tarım dışı istihdam Mart ayında keskin bir yavaşlama göstererek 10 ayın en düşük seviyesinde istihdam artışı gösterdi 98,000 yükseldi fakat işsizlik oranı yüzde 4.7'den yüzde 4.5'e gerileyerek 10 yılın en düşük seviyesine düştü.

Haberin Devamı

ABD ekonomisi Ocak ve Şubat aylarında alışılmıştan daha sıcak hava koşullarının inşaat, tatil ve konaklama sektörleri gibi hava durumuna hassas sektörlerde işe alımları hızlandırmasıyla 200,000'in üzerinde istihdam artışı yaşamıştı. Mart ayında ise hava sıcaklıkları düştü ve ülkenin kuzeydoğusu fırtına altında kaldı.

İşsizlik oranı da yüzde 4.5'e düşerek Mayıs 2007'den bu yana en düşük seviyeye indi.

Reuters anketine katılan ekonomistler tarım dışı istihdamın 180,000 artmasını ve işsizlik oranının da değişmeyerek yüzde 4.7 seviyesinde kalmasını bekliyorlardı.

Ekonominin çalışma yaşına gelen nüfustaki artışı idare edebilmesi için aylık 75,000 ile 100,000 arasında istihdam artışı görülmesi gerekiyor. İstihdam piyasasının bu yıl tam istihdama ulaşması bekleniyor. Böyle bir gelişme daha hızlı ücret artışına yol açabilir.

Haberin Devamı

Zayıf istihdam rakamları, bir önceki çeyrekte yüzde 2.1'lik ekonomik büyümenin ardından yılın ilk çeyreğinde yüzde 1 büyüyen ekonominin sağlığına dair endişeleri artırabilir.

Saatlik ücret artışları Mart'ta 5 sent, yani yüzde 0.2 artış gösterirken, yıllık ücret artışları da yüzde 2.7 oldu. Yükselen enflasyon göz önüne alındığında ılımlı istihdam artışı ve kademeli ücret artışları Fed'in Haziran ayında yeniden faizleri artırması için gerekli ortamı yaratabilir.

DOLARDA ETKİSİ SINIRLI OLDU
Güne 3.71 seviyesinden başlayan dolar fiyatları, ABD'nin sabaha karşı Suriye rejimine karşı düzenlediği füze saldırısının ardından 3.75 seviyesinin üzerini test ederken ABD'den gelen veri ile geriledi. Dolar/TL beklentilerin çok altında gelen ABD tarım dışı istihdam verisi sonrası 3.72 seviyesinin altını gördü.

Güne 3.71 seviyelerinde başlayan ve bu civarda dalgalanan kur, ABD'nin Esad rejimi hedeflerine 50'den fazla Tomahawk füzesi ile saldırmasının ardından 3.75 seviyesini test etti. Dolar kuru ABD tarım dışı istihdam verisi öncesi 3.7328 seviyesinde işlem görürken, beklentilerin çok altında gelen veri sonrası 3.7190 seviyesine geriledi. Kur saat 16.26 itibarıyla 3.7284 seviyesinde işlem gördü. Euro/TL ise, aynı saatlerde 3.9610 seviyesinde işlem gördü.

Haberin Devamı

İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, "Veri ABD dolarında sınırlı bir güç kaybına neden olmuş görünüyor. Dolar endeksi 100.7 seviyesinden 100.5 seviyesine gerilerken, EURUSD paritesinde çok sınırlı bir yükselişin ardından tekrar aynı seviyesine döndüğü görülüyor. İçeride ise dolar kuru 3.72 sınırına doğru geri çekilirken, tekrar 3.73 seviyesine yükseldiğini izliyoruz" dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!