ABD’ye Boston’dan giriyor, 30 çorap mağazası hedefliyor

Güncelleme Tarihi:

ABD’ye Boston’dan giriyor, 30 çorap mağazası hedefliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2011 00:00

Türkiye’nin en büyük çorap markalarından Penti; Makedonya, Suriye, Hırvatistan, Sırbistan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Rusya, Romanya, Azerbaycan, Gürcistan ve Suudi Arabistan’ın ardından Amerika’da mağaza açıyor. Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo, “Boston’un ilk konsept çorap mağazasını biz açmış olacağız. Hedefimiz ABD’de 30 mağaza” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin en büyük çorap markalarından biri olan ve yurtdışında toplam 23 mağazası bulunan Penti; bacağını Amerika’nın öğrenci şehri kabul edilen Boston’a kadar uzattı. Boston’un en önemli perakende lokasyonu olan ve uluslararası markaların yer aldığı Harward Square’da mağaza açmaya hazırlanan Penti, böylece şehri ilk konsept çorap mağazasıyla da tanıştıracak. Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo, Boston’u seçme nedenlerini, “Amerika’nın en dinamik, en yüksek gelir grubuna sahip ve eğitim seviyesi en yüksek bölgelerinden biri. Aynı zamanda bir öğrenci şehri olduğu için uluslararası bir yapıya sahip” diye açıkladı.  
Amerika’ya katma değer katarız
Boston’da pazarı incelediklerinde çorabın pahalı olduğunu ve sadece markette veya department store’larda satıldığını saptadıklarını anlatan Kariyo, şöyle konuştu: “Bir konsept çorap mağazası yok. Penti, Boston’daki ilk konsept çorap mağazası olacak. Yine yaptığımız pazar analizimizde desen ve renk çeşitliliğinin tüketiciyi tatmin edecek düzeyde olmadığını gördük. Penti olarak desenlilerimiz, renklerimiz ve fonksiyonel ürünlerimizle Amerika pazarına katma değer katacağız. Koşullar uygun olursa hedefimiz Amerika’da 30 mağazaya ulaşmak.”
Çin’de 5 AVM’ye girdi
Çorap, mayo, iç giyimi tasarımı ve üretimi konusunda faaliyet gösteren markanın, uluslararası olma yolunda ilerlediğini belirten Kariyo, “Bir çok ülkeden talep alıyoruz. Buna çevre ülkeler, Orta Avrupa ülkeleri, Uzakdoğu ve Amerika dahil. Biz Türkiye’yi bölgesel merkez olarak görüp çevre ülkelere ve dünyaya yayılmayı hedefliyoruz” dedi. Penti, uluslararası büyüme hedefini değerli pazarlarda mağazacılık olarak belirledi. Faaliyet gösterdiği ülkenin zevklerine, geleneklerine, tüketicilerine yönelik olarak ürünlerini, ambalajlarını ve mağazalarını özelleştiriyor. Yalnızca yurtdışı için 8 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı hedefleyen marka, Çin’de 5 alışveriş merkezinde satış noktaları oluşturdu.
Yüzde 20 büyüme hedefi
Bugün Türkiye’de pazarın yüzde 44’üne sahip olduklarını anlatan Sami Kariyo, şunları dile getirdi: “Avrupa’nın en büyük ilk 5 üreticisinin arasındayız. Penti olarak 2011 yılını uluslararası bir marka olma, büyüme ve yenilenme yılı ilan ettik.Üretim olarak 2011 yılının ilk 3 ayında yüzde 10 büyüme kaydettik. Yapacağımız makine kapasite artırımlarıyla yıl sonuna kadar yüzde 20 büyümeyi hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

Sektörün lokomotifi modern mağazacılık

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de tekstil ve hazır giyim sektörünü değerlendiren Sami Kariyo, şu tespitlerde bulundu: “Geçmiş ayların ihracat rakamlarında değer olarak artma, miktar olarak azalma görüyoruz. Bu da bizim birim fiyat açısından daha yüksek fiyatlara yani daha katma değerli ürünler sattığımızın göstergesi. Türkiye iç pazar tekstil ve hazır giyim sektörü üretim ve ticaret faaliyetleri geçmişe kıyasla ciddi bir yükseliş gösteriyor. Demek ki Türkiye hem dış pazarda hem iç pazarda birim fiyatı yüksek katma değerli ürünlere yöneliyor. Bu da bize; Türkiye’deki hazır giyim ve tekstil sektörünün lokomotifinin modern mağazacılık üzerine oturtulduğunu düşündürüyor.”

Haberin Devamı

Rusya ve Körfez’de bu yıl 30 mağaza açacak

SAMİ Kariyo, 2010 yılı içinde Körfez ülkeleri ve Rusya ile önemli yatırımlara imza attıklarını hatırlatarak, 2011 yılında Körfez ülkelerinde 10, Rusya’da 20 mağaza açmayı planlandıklarını söyledi. SAmi Kariyo, “2011 sonuna kadar Romanya’da 3, Katar ve Suudi Arabistan’da 5, Hırvatistan’da 2, Sirbistan’da 3, Kıbrıs’ta 1 mağazamız daha açılacak. Hedefimiz, yurt dışındaki mağaza sayımızı artırarak, küresel marka imajımızı pekiştirmek. Çevre pazarlarda çokaha iddialı konuma gelmek” dedi. Penti’nin şu anda yurtdışında bulunan 23 mağazasının dağılımı ise şöyle: Makedonya’da 4, Suriye 2, Hırvatistan 4, Sirbistan 1, Bosna-Hersek 1, Bulgaristan 1, Rusya 1, Romanya 3,  Azerbaycan 2, Gürcistan 1, Suudi Arabistan 3.

Haberin Devamı

Rakamlarla Penti

Türkiye genelinde 122 Penti mağazası var.
Yurtdışında ise şu anda 11 ülkede 23 mağazası bulunuyor.
2011 yılını 150 mağaza ile kapatmayı hedefliyor.
Üretiminin yüzde 50’sini ihracata ayırıyor. İngiltere’den Moğolistan’a, dünyanın birçok yerinde Penti markasıyla ya da farklı markalar altında Penti çorabı giyiliyor.
Fransa, Belçika, İspanya, İrlanda, Danimarka gibi Avrupa ülkelerine de ihracat yapıyor.
Marks&Spencer, H&M, Tesco gibi dünyaca ünlü birçok marka ve zincire üretim yapıyor.

Suriye’de hizmet devam ediyor

KISA süre önce Suriye’de önemli bir yatarım yapan Penti’nin ülkedeki karışıklıklardan sonra ne durumda olduğunu Sami Kariyo, şöyle anlattı: “Şam’daki mağazamız hizmet vermeye devam ediyor. Şam’da ciddi bir karışıklık yok, hayat devam ediyor. Ancak iş hacmi biraz düştü. Homous’taki  mağazamızı ise karışıklıklardan dolayı kapattık. Buna karşın Suudi Arabistan’a ağırlık verdik.”  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!