ABD’nin 700 milyar dolarından işe bisikletle gidene 20 dolar çıktı

Güncelleme Tarihi:

ABD’nin 700 milyar dolarından işe bisikletle gidene 20 dolar çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2009 00:00

ABD Kongresi tarafından kabul edildikten sonra Başkan George W. Bush tarafından imzalanarak birkaç ay önce yürürlüğe konulan 700 milyar dolarlık ’ekonomiyi kurtarma paketi’ içinde ilginç bir teşviğin de yer aldığı belirlendi.

Geçen ekim ayında vatandaşın desteğini kazanmak için tasarıya eklenen 150 milyar dolarla 850 milyar dolara çıkan pakette, işine bisikletle gidenler için de bir vergi desteği yer aldı. Buna göre, işverenler işe bisikletle giden çalışanlarına vergiden muaf olmak üzere ayda 20 dolar ek ödeme yapacak. Dünden itibaren başlayan ödemeler, bisiklet satın almak için ya da bisikletin bakımı için kullanılabilecek.

Kurtarma paketinde bisiklet kullanımını teşvik eden bu maddenin yer almasını sağlayan ise Demokrat Parti’den Temsilciler Meclisi üyesi Earl Blumenauer oldu. Kendisi de sürekli bisiklet kullanan Blumenauer’in bu yasa teklifi, enerji yasa taslaklarının bir parçası olarak 5 defa Temsilciler Meclisi’nden geçmesine rağmen Senato’da takılmıştı. Bu yasa teklifi, en sonunda 700 milyar dolarlık kurtarma paketiyle hayata geçti. Ancak ilginç bir başka nokta ise bu yasa teklifini veren Blumenauer’in kurtarma paketine ret oyu vermesiydi.

Benzin yerine kalori

İşe giderken benzin yakanların yerine kalori yakanları düşünerek bu yasa teklifini hazırladığını söyleyen Blumenauer, şöyle konuştu: "İşverenler, otomobilleriyle işe gelen çalışanlarına bedava park yeri sağlayarak bir anlamda teşvik ediyor. Bu park yerinin yıllık maliyeti 2 bin 400 doları buluyor ve vergiden muaf bir teşvik değil. Ama benzin yerine kalori yakarak işine gelenler için hiçbir teşvik unsuru yok. Bu madde sayesinde bisikletiyle işi giden çalışanlar, işverenlerinden vergiden muaf olmak üzere yıllık 240 dolar gibi bir ek ödeme alabilecek."

GM, ilk 4 milyar dolara kavuştu

ABD hükümeti zor durumdaki General Motors’a (GM), vermeyi taahhüt ettiği kredi desteğinin 4 milyar dolarlık kısmını verdi. ABD Hazine Bakanlığı sözcüsü Brookly McLaughlin, Chrysler’a verilecek krediyi sonlandırmak için çalıştıklarını ve krediyi zamanında vermek için taahhütlerine bağlı kalacaklarını da belirtti. ABD yönetimi geçen ay, iki şirketten GM’ye aralık ve ocakta 9.4 milyar dolar, Chrysler’e de 4 milyar dolar kredi sağlamayı kararlaştırmıştı. Şubatta ise Kongre’den onay çıkması durumunda, oto şirketlerine 4 milyar dolar daha yardım sağlanması öngörülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!