ABD ile sessiz ticaret devrimi

Güncelleme Tarihi:

ABD ile sessiz ticaret devrimi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2013 00:49

3 milyon üyeli ABD Ticaret Odası, İstanbul’u mesken tutuyor.

Haberin Devamı

ABD ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ortaklık ilişkileri, iki tarafın iş dünyası örgütlerinin devreye girmesiyle son 1 yılda çok hızlı bir gelişme gösterdi.
3 milyon üyeli ABD Ticaret Odası, İstanbul’da temsilcilik açacak. ABD, Türkiye, Mısır, Ürdün, İsrail ve Filistin arasında diyalog merkezi kurulacak.

SAVUNMA ortaklığını siyasilerin tüm iyi niyetli gayretlerine rağmen on yıllardır ticaret ve ekonomik ortaklığa dönüştüremeyen ABD ile Türkiye’nin işadamları, son 1 yılda çok önemli ‘kurumsal’ adımlar atmayı başardı. Hükümetin de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan liderliğinde içinde olduğu yeni sürece göre; 3 milyon şirket üyeli Amerika Ticaret Odası, TOBB’un İstanbul binasında temsilcilik açacak. İki kurum, Türkiye, ABD, Mısır, Ürdün, İsrail ve Filistin’i kapsayan bir de ‘Ortadoğu Ticaret Diyalog Merkezi’ kuracak. Sekretaryası da olacak bu kurum, 6 ülkenin ortak ticaret ve yatırımlarını geliştirmek, sorunları aşmak için çalışacak.

ABD’LİLER İŞ KONSEYİ KURACAK

Örgütsel olarak atılacak 4’üncü önemli adım ise bugüne kadar kurulamayan Türk-ABD İş Konseyi’nin ABD tarafındaki karşılığı en kısa sürede kurulacak ve başkanı da Muhtar Kent olacak. ABD tarafı şimdiye kadar dernek tarafından temsil ediliyordu. Bütün bu hızlı adımlarla birlikte iki tarafın en önemli
gündem maddesi ise; AB ile ABD arasındaki transatlantik ticaret ve yatırım anlaşmasında Türkiye’nin sürece katılması için ortak lobi çalışması yapmak.

PATRONLAR ÇOK HIZLI İLERLEDİ

Ali Babacan ile birlikte Los Angeles, San Francisco, Seattle ve Şikago’yu kapsayan Bir yatırım road show’una çıkan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD ile özel sektör inisiyatifinin öne çıktığı yeni süreci şöyle anlattı:
“14 Aralık 2012’de ABD Ticaret Odası ile bir işbirliği anlaşması imzalamıştık. Aslında onları bu konuda ikna etmek için çok uğraştık. Çünkü, 3 milyon üyeleri var ve dünyanın en büyük birliği. 28 Ocak 2013’te ABD’lilere Türkiye’de müteahhitlerle buluşturduk. 15-17 Nisan tarihlerinde New York, Atlanta, Washington’u kapsayan ilk roadshow’u yaptık. Böylece kurumsal anlamda firmalarımız ilk kez biraraya geldi. Bu son ABD turumuz da ikincisi oldu. Bir süre önce de ABD Ticaret Odası ile 20 ABD’li firmadan 30 temsilci İstanbul ve Ankara’da toplantılar yaptık.
Kurban Bayramı sırasında da ABD Ticret Odası ile İstanbul’da toplandık. Ortadoğu Ticaret Diyalog sürecini başlattık. Mısır, Ürdün, Filistin, İsrail, Türkiye ve ABD olarak ilk gün oturduk, konuştuk. Pazara giriş şartlarını, malların dolaşımını, enerji sektörünü ve bazı ortak özel bölgeler kurulması gibi konuları konuştuk.”

Haberin Devamı

Ekonomimiz first class laikliğimiz Anglosakson

Haberin Devamı

BAŞBAKAN yardımcısı Ali Babacan, Seattle Dünya İş Konseyi üyelerine yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisini first class (birinci sınıf) bir ekonomi olarak tanımladı ve laiklikler ilgili bir soruya da laiklik anlayışının Anglosakson laiklik olduğunu belirterek yanıt verdi. Babacan, şöyle konuştu:

“Son 11 senede Türkiye büyük değişim yaşadı. Bir çok ekonomik ve siyasi reformlar gerçekleştirildi. Ekonomik alanda yapılan değişimler Türkiye’yi first class bir ekonomi yaptı. Türkiye’deki iç borçlanmanın GSYİH’ye oranı ABD ve çoğu Avrupa ülkesinin üçte biri kadar. Bir çok ülkede hükümetler büyümek için büyük paralar harcamak zorunda kaldılar. Oysa Türkiye’de büyüme daha çok özel sektörün atılımları ile gerçekleşti. Dünyadaki krizlere rağmen son 5 yılda Türkiye’nin finans sisteminde bir yaralanma olmadı.” Babacan, “Osmanlı zamanında bile içkiyi yasaklamaya çalışan sadece bir padişah çıktı, o da geri tepti. ABD’de içkinin tamamen yasaklandığı bir dönem olmuştu, o da geri tepti” sözleri ile Türkiye’de içkinin yasaklanması gibi bir durumun olmadığını, sadece Amerika’da da olduğu gibi, alkol satışı ile ilgili saat kısıtlaması ve okullara belirli uzaklıkta olma zorunluluğu getirildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Hükümetler adım atmalı

ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Kush Chosky, “Hem Türk hem ABD firmaları için iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması, olabilecek en iyi şey. Bunu da her platformda savunacağız. Iki ülkenin hükümetleri arasında ticaretle ilgili görüşmelerin hızlanmasını istiyoruz. Türkiye hükümeti bu konuda açık ve biz ABD tarafının da adımlar atması için çalışıyoruz. Ortadoğu ticaret merkezi projemiz de yeni bir proje ve kesinlikle hem iş dünyasına hem de bölgeye büyük faydası olacak” dedi.

Türkiye’ye daha çok yatırım yapmaya hazırız

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun Los Angeles, San Fransisco, Seattle ve Şikago’daki şirket ziyaretlerinde genellikle, yatırım konusunda iyi temenniler dile getirilirken, sadece Microsoft, Türkiye’de daha çok yatırım yapmaya hazır olduğunu açıkladı. Microsoft Başkan Yardımcısı Laura Ipser, Microsoft’un 20 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren bir şirket olduğunu belirterek, “Türk heyeti ile hızla gelişen Türkiye’ye nasıl katkı sağlayabileceğimizi konuştuk. Türkiye’de 400 çalışanımız ve 11 binin üzerinde iş ortağımız var. Türkiye bizim için çok değerli bir ülke ve bu nedenle Türkiye’nin 2023 yılı vizyonuna ulaşmasında her türlü katkıyı yapmaya hazırız, Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmaya kararlıyız. Bu konuda detayları konuşma fırsatımız oldu” dedi.
Los Angeles, San Fransisco, Seattle ve Şikago’da, iş dünyasında etkin birçok kurumda Türkiye’yi anlatan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, GE, Intel, Cisco, Uber, Boeing, Microsoft, Alpha Tec., Tishman ve Ups gibi küresel şirketlerin yönetim kadrolarında da toplantılar yaptılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!