ABD ile 75 trilyonluk anlaşma

Güncelleme Tarihi:

ABD ile 75 trilyonluk anlaşma
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Enerji Bakanı Ersümer, enerji projelerinde Danıştay'a takılan ‘uluslararası hakem’ için Anayasa değişikliği önereceklerini belirterek, ‘‘Türkiye'nin bugüne kadar tahkim konusunu çözmüş olması gerekirdi’’ dedi. İki ülke toplam tutarı 75 trilyon lira olan iki santral anlaşması imzaladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, ABD Ticaret Bakanı William Daley'nin, görüşmelerinde ‘uluslararası hakem’ konusundaki kaygılarını aktarması konusunda ‘‘Biz de uluslararası tahkim konusunda ısrarlıyız. Türkiye'nin bunu şimdiye kadar halletmesi gerekliydi’’dedi.

Daley ile Türkiye'ye gelen heyette yer alan ORMAT International'ın GÜRİŞ'le Aydın Germencik Jeotermal Santrali; Generation Ventures Asssociatef'in ise EFEL Enerji'nin Eskişehir Doğalgaz Santrali'nin yapımına ilişkin sözleşmeler iki bakanın tanıklığında törenle imzalandı. İki projenin toplam değeri 75 trilyon liraya ulaşıyor.

Daily, bu sözleşmelerin iki ülkenin ilişkilerini geliştirmek için adım ve başlangıç olduğunu söylerken Ersümer de ABD Enerji Bakanı Federico Pena ile başlayan ilişkilerin Daley'nin ziyareti ile anlam kazandığını kaydetti.

Törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ersümer, ABD'li Bakan Daley'nin temasları sırasında, enerji projelerinin Danıştay denetimine takılan ‘uluslararası hakem’ konusunda endişelerini dile getirmesinin hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:

‘‘Biz de ciddi olarak ısrar ediyoruz. Uluslararası tahkim konusunu Türkiye'nin halletmesi lazımdı. Ama şimdiye kadar tahkim kosunu hallolmadı diye hiçbir yabancı Türkiye'ye yatırım yapmaktan vazgeçmedi. Biz ne elimizi bağlayıp hallolmasını bekliyoruz, ne de hallolmayacakmış gibi bir tavır içine giriyoruz.’’

Ersümer, konuyla ilgili yapılması gerekli Anayasa değişiklik önerisinin yakında, TBMM'ye getirileceğini söyledi. Ersümer, bir başka soru üzerine de, ABD'nin Bakü-Ceyhan boru hattını desteklediğini kaydetti. Ersümer, TEDAŞ'ın henüz açıklanmayan B grubu dağıtım ihalelerinin de en kısa zamanda sonuçlandırılacağını söyledi.

SANTRALLER

Sözleşmesi imzalanan santrallerin özellikleri şöyle:

Aydın Germencik Jeotermal Santrali: Ömerbeyli Köyü'ne yapılacak santral 25 MW kurulu güçte bulunacak ve yılda 187 milyon KWH enerji üretecek. 18 ayda inşa edilecek santral, 20 yıl sonra bakanlığa devredilecek.

Eskişehir Doğalgaz Santrali: Doğalgaz kombine çevrim santrali olarak inşa edilecek santral Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'ne kurulucak. 199 MW kurulu gücü olan santral 20 yıl sonra bakanlığa devredilecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!