ABD’den İran şartlı Bakü-Ceyhan desteği

Güncelleme Tarihi:

ABD’den İran şartlı Bakü-Ceyhan desteği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dün İstanbul'da Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) yemeğine katılan ABD Ticaret Bakanı William Daley, Bakü-Ceyhan Boru Hattı'na destek verdiklerini, ancak bu projeden İran'ın yararlanmaması gerektiğini söyledi.

İstanbul'da TÜSİAD'ın konuğu olan ABD Ticaret Bakanı Wiliam Daley, Bakü-Ceyhan Boru Hattı Projesi'ne ‘‘şartlı destek’’ verebileceklerini söyledi. İstanbul'da dün öğle yemeğinde TÜSİAD üyeleriyle biraraya gelen ABD'li Bakan Daley, 1999'a kadar projenin başlayacağını hatırlatarak, bu projeden İran'ın fayda sağlamaması gerektiğini söyledi.

Daley toplantıda Bakü-Ceyhan Boru Hattı konusunda kendisine yöneltilen bir soruyu şöyle cevapladı.

‘‘Biz Bakü-Ceyhan konusunda baskı yapmak istemiyoruz, nasıl yardımcı olacağımızı soruyoruz. Projenin Türkiye ve bölgedeki ülkeler için fayda sağlayacağını ABD'li firmalardan öğrendik, bu yüzden destekliyoruz. Türkiye'nin değişik enerji kaynaklarına sahip olması gerektiğine inanıyoruz. Ancak özellikle İran, terörün destekçisi ve kitle iletişim silahları kullanıcısı bir ülke. Biz inanıyoruz ki, İran gibi ülkeler bu tür projelerden fayda sağlamamalı. Bakü-Ceyhan konusunu Amerikan Hükümeti olara destekliyoruz. Finanse edilebilir ve desteklenebilir bir proje olduğuna inanıyoruz.’’

Bakü-Ceyhan konusunda iki rapor hazırlandığını bildiren Daley, ‘‘Dünya Bankası ve bir başka kuruluş bu konuda iki ayrı rapor hazırlıyor. Gerek ABD Başkanı, gerekse Türk Başbakanı politik sorunların yıl sonunda çözümleneceğine inanıyor’’ dedi.

TEKSTİL KOTALARI

ABD tekstil sektörünün ithalattan dolayı yük altında olduğunu söyleyen Daley, dolaylı yoldan, ABD'nin ısrarla üzerinde durduğu Marka ve Patent Yasası'nın çıkartılması gerektiği mesajını verdi. Daley, ‘‘Konunun ekonomik olduğu kadar, politik yanları da var. Zaten yedi yıl sonra GATT gereği kotalar kalkacak’’ dedi.

TÜSİAD Başkanı Muharrem Kayhan da, iki ülke arasındaki çifte vergilendirmenin önlenmesine ilişkin anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ABD ile ilişkilerin gelişmesinde dönüm noktası olduğunu söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!