ABD’deki başarılı Türk bilim adamları buluştu Büyükelçi Türkiye’ye daha çok ‘katkı’ istedi

Güncelleme Tarihi:

ABD’deki başarılı Türk bilim adamları buluştu Büyükelçi Türkiye’ye daha çok ‘katkı’ istedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2012 00:00

Türk Amerikan Bilim Adamları ve Akademisyenleri Derneği’nin Yıllık Konferansı, Türk kökenli bilim adamlarını Maryland Üniversitesi’nde bir araya getirdi. Washington Büyükelçisi Namık Tan, “Başarılarınızı gençlerle paylaşın, onlarla vakit geçirin” çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ile ABD arasında sürdürülebilir bilim köprüsü inşa etmek vizyonuyla ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen Türk Amerikan Bilim Adamları ve Akademisyenleri Derneği’nin (TASSA) 5’inci Yıllık Konferansı, Türk kökenli bilim adamlarını Maryland Üniversitesi’nde bir araya getirdi. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, “Deneyimlerinizi, başarılarınızı Türkiye’deki gençlerle paylaşın, onlarla vakit geçirin” çağrısı yaptı.

Konferansın iki amacı var

Maryland Üniversitesi profesörlerinden TASSA’nın Başkanı Haluk Ünal, böyle bir konferans düzenlemelerinin iki amacı olduğunu söyledi. Ünal, ilkinin Türkiye ve Amerika arasında bilimsel köprü oluşturmak, ikincisinin de Amerika’daki Türk kökenli bilim adamlarının kendi aralarında iletişimi sağlamak olduğunu ifade etti. Köprü işlevi, konferansa Türkiye’den de üniversite temsilcilerinin gelmesiyle sağlanıyor. Çoğunluğu vakıf üniversitelerinden profesörler, bu konferansta ABD’de doktoralarını yapan parlak beyinlerle tanışıyor ve iş görüşmesi yapıyorlar. İkinci aşamada ise Türko Amerikalılar kendi aralarında işbirliği geliştiriyorlar.

Haberin Devamı

Ünal, oluşan bu geniş kapsamlı işbirliği ortamında Türk ve Amerikalı üniversitelerin karşılaştırmasını yaparak, şunları söyledi: “Bu konferansın da ortaya koyduğu, Türkiye’de üniversiteler geçmiş yıllara göre büyük gelişme gösterdi. İki ülkenin doktora programları arasında halen çok fark var. Ancak bir yandan da özellikle vakıf üniversitelerinin sağladığı imkanlar sayesinde bugün birçok Türk kökenli doktora mezunu Türkiye’ye dönüp orada çalışıyor. Burada aldıkları disiplinle Türkiye’de üretmeye başladıklarında ise eğitim kalitesi artıyor. Editörü olduğum yayına eskiden Türkiye’den tek bir makale gönderilmezken şimdi birçok Türk akademisyenden gelen makaleler görüyorum. Bu eğilim sürdükçe ileriki yıllarda bu kuşaklar sayesinde Türkiye’de akademi çok daha ileri bir seviyede olacaktır.”

Türk gençlerine yol gösterin
Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD’de yaşayan Türk bilim adamlarına seslenerek, şöyle konuştu: “Amerikan üniversitelerinin sunduğu fırsatları terk etmenizi istemiyorum, bu gerçekçi olmaz. Ama sizi, Türkiye’de zaman geçirmeye ve başarılarınızı gençlerle paylaşmaya, onlara yol göstermeye çağırıyorum. Türkiye’deki konferanslara katılmanızı, yaz okullarında eğitim vermenizi ya da izinlerinizi Türk üniversitelerinde geçirmenizi umuyorum. Türkiye’de sizin deneyimlerinizden faydalanacak ve ilham alacak yüz binlerce genç bulunuyor. Onlarla Amerika’daki deneyimlerinizi paylaşın. Burada başarılı olmuş  kişiler olarak, kendi vatanınızda bilimi desteklemek için işbirliği kanalı açmanız çok önemli. Bunun yanında, yabancı meslektaşlarınızı Türkiye’de eğitim verme ve araştırma yapma yönünde teşvik edebilirsiniz. Bu, birbirimizi daha iyi anlamamıza  yardımcı olacaktır.”

Haberin Devamı

Bilim ve eğitim refahı artırır

TASSA’nın yıllık konferansının, Türk bilim insanlarının dünya sahnesinde giderek artan varlığına önemli bir ışık tutacağını ifade eden Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Türkiye’nin bugün ulaştığı başarıyı elde edebilmesi için çok  çalıştıklarını anlattı. Tan, güçlü bir küresel rekabetin olduğu bu dönemde, bilimsel araştırma ve her düzeyde iyi bir eğitimin ülkenin başarısı için temel önem taşıyan birkaç husustan biri olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Ar-Ge faaliyetlerini devam ettirmek, refah ve  başarımızı artıracaktır. Eğitim ve araştırma  alanlarına yatırımlarımızı artırmaya ve bilim ve inovasyonda dünya liderleri arasında olmaya kendimizi adadık.”

Haberin Devamı

Kimler katıldı

TÜRKİYE’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan’ın açılış konuşmasıyla başlayan konferansta eski Devlet Bakanı Kemal Derviş’in yanı sıra Yale’in en parlak genetikçilerinden Murat Günel, diyabet alanında dünyanın en ünlü isimlerinden Harvard’dan Gökhan Hotamışlıgil, yine Harvard’dan kanser araştırmalarında geliştirdiği test yöntemiyle teşhiste çığır açan Mehmet Toner, MIT’de geleceğin Nobelli bilim adamlarından biri diye gösterilen ekonomist Daron Acemoğlu yer aldı. ABD Başkanı Barack Obama tarafından geçen yıl Genç Bilim İnsanları ve Mühendisler Başkanlık Kariyer Ödülü’yle onurlandırılan Aydoğan Özcan da sunum yaptı. ABD Başkanı Obama’nın bilim elçisi Bruce Alberts, Maryland Üniversitesi  Rektörü Wallace Loh ve Robert H. Smith İş Okulu Dekanı G. Anandalingam’ın da izleyicilere hitap ettiği konferansta, “Türkiye ve ABD  Arasında Bilim, Teknoloji ve İnovasyon İşbirliğini Güçlendirmek” başlıklı oturumda da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu ile ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Müsteşar Yardımcısı Vekili Jonathan Margolis söz aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!