ABD’de otomotiv devlerine yardıma Cumhuriyetçiler karşı çıktı

Güncelleme Tarihi:

ABD’de otomotiv devlerine yardıma Cumhuriyetçiler karşı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2008 00:00

ABD’de zor durumdaki otomotiv şirketlerini kurtarma kararıyla ilgili cumhuriyetçilerden gelecek direnişin, yardımın 2009 yılına sarkmasına neden olması bekleniyor.

Otomobil üreticilerini kurtarma konusunda çalışan demokratlar, sektördeki firmalara 25 milyar dolar yardım ve işçi çıkartılmaması için Detroit’e sonuna kadar destek verilmesini savunuyor. Cumhuriyetçilerin hemen onay vermesi durumunda bile planın uzayabileceği söyleniyor. Konunun çözümü konusunda en büyük engel Senato olarak gösteriliyor. Yardımın kabulü için demokrat senatörlerin sayısı yeterli gelmiyor. Alabama Senatörü Richard Shelby, "Otomotivin en büyük üç firmasını etkileyen finansal problemler üllkenin değil, kendilerinin sorunudur" dedi. Cumhuriyetçilerden John Boehner de, yardımı hem finansal programa, hem de vergi mükelleflerine haksızlık olarak yorumluyor.

Cumhuriyetçiler desteklemez

Senatonun Bankacılık Komitesi Başkanı Christopher Dodd, "Şu an 25 milyar dolarlık paketi destekleyecek tek bir cumhuriyetçi tanımıyorum. Partiler üstü bir destek olmadığı sürece böyle bir program hayata geçirilmemeli" diye konuştu. Senatoda Konut Finansal Hizmetleri Başkanı olan Barney Frank, konsensus faturası çabalarına liderlik ediyor. Bir röportajda Frank, yardımda mevzuatın 25 milyar dolara genişletilebileceğini söyledi. Finansal piyasaları kurtarma paketinin kilit yaratıcılarından olan Massachusetts’li demokrat Frank, önceliğin vergi verenler için en üst düzeyde koruma sağlamak olduğunu kaydetti.

Tedarikçiler de zorda

Otomotiv sektöründeki sorunlar için yeni bir gelişme, dün Standard & Poor’s’un iki büyük otomotiv ürün tedarikçilerinin notunu düşürmesiyle geldi. Şirket, diğer 13’ünü de olası düşürme için gözetime aldı. General Motors, Ford Motor ve Chrysler, kendilerinden birinin çökmesinin ürün sağlayıcılar ve dealerların da dahil olduğu bir reaksiyon zinciri yaratacağını söyledi. Bunun da ABD ekonomisini kötü etkileyeceği belirtiliyor. Ancak otomotiv şirketleri mali yardım alsa da, onların yeniden yapılanma ve küçülmeden kurtulmaları olasılık dışı görünüyor. Bu da tedarikçileri kötü etkileyecek.

Opel Almanya’dan yardım isteyecek

GENERAL
Motors’un sahibi olduğu ve Almanya’da üretim yapan Opel, Alman Hükümeti’nden mali yardım isteyecek. Şirketin önümüzdeki yıl için 1 milyar Euro civarında bir kaynağa ihtiyaç duyduğu belirtiliyor. Şirket yetkilileri, küresel finansal krizin Avrupa otomobil piyasasını da etkilemesi nedeniyle böyle bir karar alındığını kaydettiler. Alman Hükümeti, ekonomiyi canlandırmak amacıyla bir destek paketi hazırlamıştı.

Kredi sigortacıları Ford ve GM’i kara listeye aldı

TEDARİKÇİLERİNİ
sigorta kapsamından çıkaran zor durumdaki ABD’li otomobil üreticileri General Motors (GM) ve Ford Motor’a, Avrupalı üç büyük kredi sigortası şirketi, güven konusunda kötü oy verdi. Sigorta, redarikçileri otomobil üreticilerinin başarısız olması riskine karşı koruyordu. Dünyada kredi sigortası pazarının yüzde 80’ini kontrol eden firmalar olan Atradius, Coface ve Euler Hermes, GM ve Ford’la iş yapan tedarikçilere poliçe yapmayı reddediyor. GM ve Ford, bugüne kadar kara listeye alınan en büyük iki grup oldu. Sigorta kapsamının azaltılması iki şirketin Avrupa’daki büyük operasyonlarını etkileyecek. Otomobil üreticileri tedarik zincirini çalışır halde bıraksa da sigortanın reddi yatırımcı güvenini ileriye dönük zayıflatacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!