ABD borç tavanında kritik virajı geçti

Güncelleme Tarihi:

ABD borç tavanında kritik virajı geçti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2013 13:47

Geçen aylarda ABD'de devlet binalarının 17 gün kapalı kalmasına neden olan borç krizi 2015 sonbaharına kadar ertelendi. 85 milyar dolarlık borç tavanını yükseltme anlaşması dün senatodan geçti. Piyasalar ise en azından bu konuda 2015 sonbaharına kadar rahat bir nefes aldı.

Haberin Devamı

ABD’de devlet dairelerinin 17 gün boyunca kapalı kalmasına neden olan borç tavanı sorununda kritik bir viraj dönüldü. Dün gece geç saatlerde alınan karar göre ABD senatosu 85 milyar dolarlık borçlanma limiti anlaşmasını Kongre’den geçirdi. Buna göre 2015 yılı sonbaharına dek ABD bütçe konusunda herhangi bir kriz yaşamayacak.

GELECEĞE DAİR UMUTLULAR

ABD Kongresi Bütçe Komitesi Başkanı Paul Ryan ve Senatör Patty Murray bütçe konusunda demokratlar ve cumhuriyetçilerin resmen anlaşmaya vardığını duyurdu. Murray konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Bugün Başkan Ryan ile burada bu açıklamayı yapmaktan dolayı çok mutluyum. Bu anlaşma önümüzdeki dönemde büyük krizler hakkında ne yapabileceğimiz konusunda bize güven veriyor” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

DOĞRU YOLDA BİR ADIM

Ryan ise anlaşmayı ‘doğru yola bir adım’ olarak nitelendirirken anlaşmanın bazı alanlarda da tasarruf tedbirlerini içerdiği belirtiliyor. Örnek vermek gerekirse ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un harcamalarında önümüzdeki 10 yıl içinde 20 milyar dolarlık bir kesinti yapılacak.
Borç tavanı anlaşması aslında tam olarak demokratların istediği şekilde gerçekleşmedi. Çünkü demokratlar işsizliğin azaltılması için bir takım istihdam önlemlerinin alınmasını talep ediyorlardı. Ancak cumhuriyetçiler bunun ekonomiye ekstra bir yük getireceğini ifade ettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!