AB’ye uyum reformları yabancıların sigorta sektörüne ilgisini artırdı

Güncelleme Tarihi:

AB’ye uyum reformları yabancıların sigorta sektörüne ilgisini artırdı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2008 00:00

Sigorta Şirketleri Birliği Başkanı Hulusi Taşkıran, AB uyum süreci kapsamında gerçekleştirilen reformların yabancı yatırımcıların sigortacılığa ilgisini artırdığını, 2007 sonu itibariyle yabancı sermayenin payının sektörde yüzde 39.2’ye yükseldiğini söyledi.

TÜRKİYE Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanı Hulusi Taşkıran, son yıllarda yabancı sermayenin Türk sigorta pazarına ilgisinin arttığını ve bu ilginin devam edeceğini söyledi. Hulusi Taşkıran, Türk ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmelerin, Avrupa Birliği (AB) uyum süreci kapsamında gerçekleştirilen reformların ve ülkenin sahip olduğu genç nüfusun yabancı yatırımcıların gözünde Türkiye’yi yatırım yapabilecek bir pazar haline getirdiğini belirtti. Taşkıran, uluslararası finansal aktörlerin serbestçe hareket ettiği bir ortamda 2006 yılında Türk sigorta sektöründe yaşanan birleşmeler ve satın almaların neticesinde yabancı sermaye girişinde önemli bir artış olduğunu, 2007 yılında da bunun devam ettiğini kaydetti. Hulusi Taşkıran, geçen yılın ilk çeyreğinden itibaren de sektöre yabancı sermaye girişinde önemli artış gözlendiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Groupama Int., HDI Int., Ergo Group, Liberty Mutual Group, Coface, Atradius, Eureko, BNP Paribas, TBIH Financial, Mapre gibi birçok uluslararası sigorta grubu Türk sigorta sektöründe faaliyet göstermeye başlamıştır. Bu artışın sonucu olarak, 2006 yıl sonu verilerine göre toplam sermaye içinde yabancı ve yabancı ortaklı şirketlerin payı yüzde 25.8 iken bu oran 2007 yıl sonu itibariyle yüzde 39.2’ye yükselmiştir."

GSMH içindeki pay düşük

Hulusi Taşkıran, son dönemlerde Gayri Milli Safi Hasıla’da (GSMH) yaşanan istikrarlı büyüme, AB uyum süreci kapsamında gerçekleştirilen reformların yabancı sermaye ilgisini Türkiye’ye yönelttiğine de değinerek, uzun zamandan beri sektörde eksikliği hissedilen yasal düzenlemelerin AB’deki düzenlemeler dikkate alınarak, çıkartılması sonrasında Türk sigorta sektörünün de bu ilgiden payını aldığını söyledi. Bugün için kişi başına düşen gelirin gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında düşük olması ve ilerleyen dönemlerde gelirin artacağının, bu sayede de tasarruflarda yaşanan artışın sigorta sektörüne yöneleceği beklentisinin yabancı sermayeyi Türk pazarına çektiğinin altını çizen Taşkıran, "Ayrıca sigorta sektörünün GSMH içindeki payının gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında düşük olması, gerekse sigortalanabilir menfaatlerin çok düşük bir kısmının sigortalanmış olması da bu ilgiyi artıran sebepler arasındadır" şeklinde konuştu.

Enflasyon üzeri büyüme

TSRŞB Başkanı Hulusi Taşkıran, sigorta sektörünün bugünkü konumuna da değinerek, sektörün son beş yıllık gelişimine bakıldığında sürekli enflasyonun üzerinde gelişme gösterdiğine dikkat çekti. Taşkıran, 2003 yılında 5.083 milyon YTL olan toplam prim üretiminin 2007 yılı sonunda 10.931 milyon YTL’ye yükseldiğini, aynı şekilde 17.8 milyon adet olan poliçe sayının da 2007 yılı sonunda 34.3 milyon adete çıktığını kaydetti. Taşkıran, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Primdeki bu gelişime rağmen Türkiye’de teknik kárlılık istenen düzeyde değildir. Özellikle prim üretiminin yoğunlaştığı kasko ve trafik sigortalarında istenen sonuçlara ulaşılamamaktadır."

Sigortacılık 2000’li yılların gözde mesleği

TSRŞB Başkanı Hulusi Taşkıran, Sigorta Şirketleri Birliği olarak Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK ile sigorta eğitimi odaklı projeler üzerine görüşmeler yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: "İhtiyaç analizleri çerçevesinde bu çalışmalar, daha ziyade meslek yüksekokulları kapsamında sigortacılığı meslek olarak algılanmasını sağlamak ve yaygınlaştırmak amacıyla yapılıyor. Eğitimli, nitelikli teknik personel yetiştirilmesini sağlamak, ülkemizde sigortacılığın 2000’li yılların gözde mesleklerinden kabul edilmesi gerçeği ile nitelikli çalışan sayısını artırıcı ve istihdam yaratıcı çalışmaları sürekli gündemde tutmaya çalışıyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!