AB ülkelerine karşı ihale kartı

Güncelleme Tarihi:

AB ülkelerine karşı ihale kartı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

AB'nin Türkiye'yi adaylar arasına almamasına sert yanıt veren Hükümet, bu kez üye ülkelere ihale kartını çıkardı. Bakanlar Kurulu, ‘‘Büyük ihalelerde siyasi tercih kullanılması’’nı kararlaştırdı.

Bakanlar Kurulu'nun Avrupa Birliği'ne karşı sert kararlar aldığı önceki günkü toplantısında, Türkiye'ye güçlük çıkartan AB ülkelerine ihale kartının uygulanması konusunda görüş birliğine varıldığı öğrenildi.

Başbakan Mesut Yılmaz'ın başkanlığında yapılan toplantıda söz alan bazı bakanlar, Avrupa ülkelerinin kendilerine karşı tutum alan ülkelere, ekonomik yaptırımlar uyguladığına işaret ederek, Türkiye'nin de aynı yolu izlemesi gerektiğini vurguladılar.

Bu konuşmalar üzerine AB üyesi ülkelerin Türkiye'nin yapacağı büyük ihalelerde devre dışı bırakılması görüşü ağırlık kazandı. Bütün dünyada büyük ihalelerin siyasi kararlarla verildiğini kaydeden bir bakan, ‘‘AB'nin bu kararı da siyasidir. Siyasi karara siyasi karşılık verilmeli. Hükümet büyük ihalelerde siyasi tercih kullanmalı’’ dediler.

Toplantıda, Türk Hava Yolları'nın 1.2 milyar dolarlık uzun menzilli yeni uçak alımı ihalesinde, bir Avrupa şirketi olan Airbus'a böyle bir yaptırım uygulayabileceği Bakanlar Kurulu'nda somut bir örnek olarak gösterildi. Airbus, bir süre önce açıklanan 850 milyon dolarlık kısa menzilli uçaklara ilişkin THY ihalesini de kaybetmişti.

İTHALATTA FİİLİ ZORLUK

Bazı bakanlar AB ülkelerinden yapılan ithalata güçlük çıkartılması talebinde de bulundular. Bu görüşte olan bakanlar, AB üyesi ülkelerden yapılan büyük çaplı ithalatta gümrük kapılarında fiili engelleme yapılabileceğini belirttiler. Buna karşılık, söz alan bazı bakanlar bu durumda AB ülkelerinin de benzer önlemlere başvurabileceğine dikkat çekerek, ‘‘Türkiye'nin ihracatının büyük bölümü AB ülkelerine gidiyor. Misilleme yaparken kendi çıkarlarımıza zarar vermeyelim’’ görüşünü getirdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!