AB, Portekiz ve Yunanistan ‘hurda’ya çıkınca bozuldu ‘Avrupa not ajansı’ kuracak

Güncelleme Tarihi:

AB, Portekiz ve Yunanistan ‘hurda’ya çıkınca bozuldu ‘Avrupa not ajansı’ kuracak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2011 00:00

Yunanistan'dan sonra Portekiz'in notu da birkaç kademe düşürülünce Avrupalılar adeta isyan etti. Türkiye'nin notunu yükseltmekte çekingen davranan ve not indirimi için her olumsuzluğu önümüze getiren bu kurumlara karşı alternatiflerinin kurulması gündeme oturdu.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB) borçlu üyelerinin notununu art arda düşürülmesi üzerine gündeme taşıdığı 3 uluslararası kredi ajansının hakimiyetini kırmak amacıyla alternatif kredi notu ajansı kurmak üzere düğmeye bastı. AB, yeni ajansın tarafsızlığını sağlamak içn önce vakıf kuracak.

Dünya çapında sadece 3 kredi derecelendirme kuruluşunun ülkelerin kaderini belirleyen kredi notunu belirlemesi, borç krizindeki Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin ‘çöp-hurda’ seviyesine çekilmesinin ardından tartışmaya açıldı. Yunanistan’dan sonra Portekiz’in de notunun “yatırım yapılamaz ülke” konumuna inmesi ve İrlanda’nın da sıradaki ülke olduğuna işaret edilmesi üzerine Avrupalı politikacıları alternatif bir kredi derecelendirme kuruluşu kurmak için harekete geçirdi. Avrupa ülkeleri, geçmişte Moody’s, Fitch ve Standart & Poors’a (S&P) bugünkü güçlerini sağlamalarında büyük katkı sağlamışlardı. Ancak şu sıralara bu kuruluşlar Avrupalı politikacıların eleştiri oklarının hedefi haline geldi.

Haberin Devamı

Önce vakıf, sonra ajans

Avrupalı politikacıların ısrarla dile getirdikleri bağımsız ve yeni bir kredi ajansı kurulması önerisinde en büyük çekince olarak ise, kurulacak yeni ajansın bağımsızlığını kimin garanti edeceği konusu dile getiriliyor. Bu konuda Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) referans olabileceği belirtilirken, bazı ekonomistler bankanın son dönemde tarafsızlığını yitirdiğine dikkat çekiyor. Bu nedenle de Avrupa Komisyonu’nca bir vakıf kurulması ve ardından da bu vakfın yöneteceği bir kredi ajansının kurulması önerisi üzerinde duruluyor. Komisyonun bu konudaki önerisini sonbaharda liderlerin gündemine getirmesi bekleniyor. Avpua, yeni ajansın kurulmasında esas olarak mevcut ajanslara bir yenisinin eklenmesi yerine Avrupa’nın öncelikli ihtiyaçlarına cevap verecek alternatif bir kuruluş olması amaçlıyor.

Avrupa düğmeye bastı

Der Spiegel’in haberine göre, 3 büyük ajansın hakimiyetinin kırılması için Avrupa’da uzun zamandır süren tartışmalarda Avrupa’nın kendi bağımsız ajansının kurması için düğmeye basıldı. Ancak ilk açıklamaların, çalışmalar olgunlaştığında yapılması bekleniyor. Son olarak önceki gün Moody’s’in Portekiz’in kredi notunu 4 basamak birden indirmesini değerlendiren Avrupa Komisyonu Başkanı Manuel Barroso’nun, hiçbir kredi derecelendirme kuruluşunun Avrupa merkezli olmamasının  şaşkınlığı içinde olduğunu dile getirmesi, AB’nin kendi ajansı konusunda çalışmaya başladığı şeklinde yorumlandı. Barosso, konu ile ilgili açıklamasında, “Avrupalı bir ajansın olmaması bazı özel gelişmeler yaşandığında, piyasalarda bazı önyargılar olabileceğini gösteriyor” demişti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Trichet de, daha önceki ‘kredi ajansları konusundaki oligopolün (hakimiyet) kırılması gerekiyor’ yönünde sarf ettiği sözlerini dün bankanın yönetim kurulu toplantısının ardından yine tekrar etti.

Haberin Devamı

Neden ABD’den düşük

Kredi ajansları ile ilgili eleştrilerde, AB’li otoriteler, 2007-2008 döneminde global kriz sürecinde başarısız olmuş söz konusu 3 ajansın neden halen dikkate alındığı dile getiriliyor. Başta Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere Avrupalı liderler de bu eleştrilere katılıyor. Merkel de, “Artık kendi ölçümlemelerimizi kendimizin yapmasının zamanı geldi” açıklaması ile Avrupalı bir kredi ajansının kurulmasına işaret etmişti. Avrupa Parlamentosu’ndaki Yeşil Parti’nin sözcüsü Sven Giegold, “ABD’nin kendisi daha borçlu iken, neden Avrupa’nın bazı ülkelerinin kredi notu bu ülkeden daha düşük olduğunu kimse açıklayamaz” dedi.

Haberin Devamı

OECD: Kredi kuruluşları krizi ağırlaştırıyor

EKONOMİK İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Başekonomisti Pier Carlo Padoan, kredi derecelendirme kuruluşlarını ‘Kendi kendine kehanette bulunarak’ krizi ağırlaştırmakla suçladı. Padoan İtalyan gazetesi La Stampa’ya yaptığı açıklamada, son olarak kredi derecelendirme kuruluşlarının çok güçlü bir şekilde konjonktür yanlısı olduklarını doğruladıklarını vurgulayarak, kuruluşların kehanette bulunduklarını savundu. Padoan, “Kredi  derecelendirme kuruluşlarının bilgi aktardıkları doğru değil, bir yargıyı dile  getiriyorlar” dedi.

Sıra İrlanda’da endişesi arttı

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu  Moody’s’in Portekiz’in kredi notunu 4 basamak birden düşürmesi İrlanda’yı da etkilemesinden endişe ediliyor. Ekonomistler, sıradaki ülkenin İrlanda olabileceğine ilişkin kaygılarını dile getirerek, bunun, uluslararası yatırımcıların  güvenini yeniden kazanmaya çalışan İrlanda için yeni bir tehdit oluşturacağını söyledi.İrlanda’nın kredi notunun ‘yatırım yapılamaz’ seviyeye çekilmesinden endişe eden ekonomistlere göre, Portekiz’in durumuyla ilgili gerekçelerin  İrlanda’ya da yöneltilmesi durumunda, benzer bir sonuç kaçınılmaz olacak.

Haberin Devamı

Moody’s: 26 Avrupa bankası desteğe ihtiyaç duyabilir

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu  Moody’s, Avrupa’daki 91 bankaya uygulanan stres testinden 26 bankanın desteğe  ihtiyaç duya-bileceği sonucu çıka-bileceğini bildirdi. Kuru-luş yaptığı açık-lamada, teste tabi tutulan bankaların yaklaşık üçte  birinin dış desteğe ihtiyaç duyabileceğine dikkat çekerek, stres testi  sonuçlarının bankaların kredi notlarına etkisinin sınırlı olacağını vurguladı. Moody’s, testlerin 26 bankanın dış yardıma ihtiyaç duyacağını ortaya  çıkaracağını düşündüklerini belirterek, testte başarısızlığa uğrayacak bankaların  ise düşük kredi notuna sahip ya da not verilmeyen bankalar arasından çıkmasını  beklediklerine dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!