AB bizimle rekabetten korkuyor tavuk ihracatımızı engelliyor

Güncelleme Tarihi:

AB bizimle rekabetten korkuyor tavuk ihracatımızı engelliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2010 00:00

Türkiye’nin tavukçuluk devi Keskinoğlu’nun sahibi Fevzi Keskinoğlu, Türk şirketlerinin bir eksiği olmadığını ancak AB’nin rekabetten korkarak ihracatın önüne politik engeller çıkardığını söyledi. Keskinoğlu, “Geçen yıl işlenmiş ürün ihracatını başlatmıştık. Bahenelerle engellediler. Birkaç aya yeniden üstelik çiğ piliç eti ihracatının başlamasını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

KESKİNOĞLU, 600 milyon TL’lik bir tavuk ve yumurta grubu.... Her şey İsmail Keskinoğlu’nun birkaç tavuk almasıyla 1963’te başlıyor. İsmail Keskinoğlu, Drama’nın Ravika köyünde 1909’da doğmuş, 1922’de mübadeleden önce Manisa’ya gelmiş. Tütün işiyle uğraşırken 1940’ta iflas edince soluğu Erzurum’da alıyor. Sürekli oturduğu kahvenin sahibi hayatının dersini, “Burada çay 2 kuruş. Çay nerede 6 kuruş ise orada ticaret vardır. Durma buralarda” sözleriyle veriyor. İsmail Keskinoğlu, önce Adana’ya gidiyor sonra da Manisa’ya geri dönüp mobilyacılık işiyle uğraşıyor. 15 tavukla tesadüfen başlayan serüven bugün 2 bin 600 çalışanlı dev bir grup yaratıyor. Şu anda canlı 13 milyon tavukları var. Bu yıl 90 milyon tavuk kesti. Yumurtacı tavukların sayısı ise 2.2 milyon ve günde 2 milyon yumurta alıyorlar. Şu anda grubun başında ikinci kuşaktan Fevzi Keskinoğlu bulunuyor. “Gençler gaz, ben fren, kardeşim debriyaj” diyerek şirketi nasıl yönettiklerini anlatan Fevzi Keskinoğlu hem sektör, hem de işin dışındaki yaşamını anlattı.
Kırmızı et niyeti yok

Haberin Devamı

* Türkiye’de kırmızı et fiyatları neden çok yükseldi?
- Bizde kırmızı et işi amatör yapıldı. Tavuk gibi bir sanayi kurulmadı. Büyük yatırım yapılmadı. Gümrüklerdeki kontroller kaçak hayvan girişini engelleyince fiyatlar arttı. Türkiye’de tavuk olmasa protein açığı çok olurdu. Kişi başı yıllık piliç tüketimimiz 15 kilodan 19 kiloya çıktı. Avrupa’da bu 25 kilo. Yurtdışında kırmızı et fiyatı tavuğun 2-3 katıdır. Türkiye’de ise neredeyse 10 katı.
* Kırmızı ete girmeyi düşünüyor musunuz?
- Bugün için böyle bir plan yok.
* Yumurta tüketimi nasıl Türkiye’de?
- Yumurta güvenilir bir protein kaynağı. Hilesi hurdası yok. Bizde kişi başı 180 adet yumurta tüketiliyor. Bu Avrupa’da 250-280, ABD’de 330, Japonya’da ise 450 adet.
AB’ye ihracat yeniden başlar

* Avrupa’ya ihracatından neden sıkıntı oldu?
- 2009’da AB ülkelerine ihracatı biz başlattık. Türk işlenmiş ürünler Avrupa’da yer edinmeye başladı. Sonra politik nedenlerle engelleme geldi, durduruldu. Türkiye’de bu sektör çok ileride. Avrupalı firmalar bizden korktuğu için bahanelerle engeller çıkarıyor. Bizimle rekabete çekiniyorlar. Yoksa ne ürün kalitemizde ne tesislerimizde bir eksik yok. Tarım Bakanlığı uğraşıyor. Birkaç aya tekrar AB’ye ihracata başlarız. Hatta çiğ piliç eti bile başlayabilir. Bizim 60 ülkeye 70 milyon liralık ihracatımız var.
Lojistik hızlı büyüyor

Haberin Devamı

* Son dönemde zeytinyağı, lojistik ve restorancılığa girdiniz...
- Üçüncü kuşak gençler gelince yeni alanlar açıldı.
* Lojistikte neler yapıyorsunuz?
- Yeğenim İsmail Keskinoğlu’nun projesi. Önce bizim malımızı götüren TIR’lar dönüşte başkalarının malını taşıdı. Soğuk TIR ve mikro taşımada Türkiye’de açık var. Çok büyük müşterilerimiz var. TIR sayısı arttı. Lojistik umduğumuzdan da hızlı büyüyor.

KARİYER

Horozsuz yumurtadan civciv bekledik

/images/100/0x0/55eb0d44f018fbb8f8a7e4ab

- Marangoz atölyemiz vardı. İlkokul 2-3’te, hafta sonları şerit bıçkı makinesinde kaynak yapardım. Kaynak başına babam 12 kuruş verirdi.
- Okul birincisiydim ama babam ‘Kaymakam mı olacaksın’ deyip beni ortaokul 2’den aldı.
- 1963’te tavukçuluğa başladık. Önce işi bilmiyorduk. Horozsuz yumurtalardan civciv çıkmasını bekledik.
- 10-15 tane tavuğu yumurtlatmaya başladık. İş hoşumuza gitti.
- Evlendikten sonra da pazar günleri hep işletme içindeydik.
- Son 5-10 yıldır evlatlar geldi de artık pazarları dinleniyoruz.

Haberin Devamı

GÜNE BAŞLARKEN

Sağlıklıyım, dinç ve rahat kalkarım

- Sabahları genellikle 07.00’de uyanırım.
- En geç 09.00’da işimin başındayımdır.
- Sağlıklıyım ben. Dinç ve rahat kalkarım
- Sabahları havuza girerim, yürüyüş yaparım.
- İşe gidene kadarki süreyi çok iyi değerlendiririm.
- Normal olarak 11.00’de uyurum. Akşamları okuyorum. Ekonomi dergileri ve gazeteleri incelerim.

TOPLANTI

Son sözü ben söylerim

- Kritik kararları toplantılarda alıyoruz.
- Toplantılarımız sabah değil daha çok 1.5 -2 gibi oluyor.
- Öğlen yemeğinden sonra yapılan bu toplantıda haftalık durum değerlendirmesi yapılır. Bunu bütün aile bir araya gelerek neler yapacağımızı konuşuruz.
- Yönetim kurulu toplantılarına katılıyorum.
- Fikirlerimizi söylüyoruz işte herkes dinliyor.
- Sakinimdir, dinlerim. Az konuşurum ama ne dersem o olur.
- Bazen çocuklar uçarlar, ben uyarırım. Söylediğim hep çıkar o yüzden itirazlarımı dikkate alırlar.
- 2-3 saati aşınca sıkıcı oluyor tabii. Verimsizleşiyor.

SPOR

Haberin Devamı

Sabah uyanır havuza girerim

- Spor önem verdiğim bir konu.
- Yürürüm, yüzerim.
- Spor odamız var. Orada aletlerimiz bulunuyor.
- Haftada 2-3 gün sabah kalktığımda havuza girerim.
- Kayak yapayı,m dedim. Düştüm. Epeydir kayak yapmıyorum.
- Torunlarla yürüyüş yapmayı çok seviyorum. Hem spor hem eğlence.
- Futbol maçı izlerim. Galatasaray’ın maçlarını kaçırmam.

BESLENME

Hanımla karşılıklı şarap içeriz

- Her gün kahvaltıda bir yumurta, peynir, reçel, çay ve bir bardak süt.
- Öğlenleri ise karavanada ne pişiyorsa onu yeriz. Ayırımayız.
- Akşamları da misafirimiz olursa ölçüyü kaçırıyoruz.
- Misafir olmazsa hanımla evde bir çorba, bir salata, bir de yoğurt.
- Hanımla her akşam bir bardak kırmızı içmek bizim özel zevkimiz.
- Yemek seçmem.

MEKAN

Haberin Devamı

Temiz olsun içimi açsın

- Dışarıya çıktığımızda balık tercih ederiz.
- Kırmızı etle aram açıktır sevmiyorum ama İzmir ya da İstanbul’a gittiğimizde balık yeriz.
- İzmir’de Deniz ve Sipari restoranlarını tercih ederim.
- Temizlik benim için önemli.
- Çok az olsun sade olsun, temiz olsun.
- İstanbul Sultanahmet’teki Four Seasons’a eşimle gitmeyi çok severiz.
- Görsel olarak da mekan içimi açmalı.

HOBİ

Ravika’nın antikalarını topladık

- En büyük hobi torunlar.
- Cumartesi ve pazar günleri torunlarla ilgilenmekten çok zevk alırım.
- Uzun süredir şarap topluyorum. Yaklaşık 10 yıldır şarap kavım var.
- Antika severim.
- Ravika köyündeki eski eşyaları hanımla ikimiz topladık.
- Hep eski yıllara ait 1950’li ve daha önceki yıllara ait eşyaları aldık koyduk.
- Eski eşyalar, eski otomobiller ve eski makinalarla güzel bir yer oldu.

OTOMOBİL

Dizilerden antika arabalarımı istiyorlar

- Eski, antika arabalara merakım var. 35 tane oldular şimdi. Hepsi orijinal.
- İlk otomobilimiz, ilk dağıtım yaptığımız minübüsü de bulduk satın aldık.
- Ravika köyünde küçük müze gibi bir yerdeler. Şimdi daha büyük bir müze yapacağız.
- Dizilerden bizim antika arabaları istiyorlar ama vermiyorum
- Şu anda bir Mercedes kullanıyorum. 7-8 yılda bir değiştiririm.
- Araba kullanmayı çok severim. Bana kalsa kullanacağım da hanım pek müsaade etmiyor. Mecburen şoför oluyor.

TATİL

Temmuz ağustos aylarında çeşmedeyiz

- Çeşme’ye gidiyoruz. Orada bir evimiz var.
- Temmuz ve ağustos aylarında gidiyoruz.
- Bazen dış ülkelere seyahatimiz oluyor.
- Yurtdışında iyi bir otelde kalmayı, alışveriş yapmayı severiz. Başka da bir şey yok.
- Aslında hanım uçaklardan rahatsız olduğu için uçağa pek binemiyoruz.
- Tekneden de hanım korktuğu için tekne yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!