850 milyon liralık ‘rekabet’ cezası kesildi otomotiv başı çekti

Güncelleme Tarihi:

850 milyon liralık ‘rekabet’ cezası kesildi otomotiv başı çekti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2012 00:00

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, rekabet ihlalinden bugüne kadar toplam 850 milyon lira ceza verildiğini, bunun büyük bölümünün ulaştırma sektörüne kesildiğini söyledi. Sadece 2011 yılında toplam 460 milyon lira ceza verildiğini belirten Kaldırımcı, “Bunun 277 milyon TL’si otomotiv sektörüne açılan soruşturma sonrasında kesildi. Şu ana kadar en yüksek cezanın otomotiv sektörüne verildiği söylenebilir” dedi.

Haberin Devamı

REKABET Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, rekabeti ihlalden bugüne kadar kesilen ceazının 850 milyon lirayı bulduğunu, cezalarda otomotiv sektörünün başı çektiğini belirtti. Kaldırımcı, havaalanlarında sorun yaratan slot tahsisinde yeni şirketlere öncelik tanınabileceğini de söyledi.

İhlalden rekor ceza

Rekabet Kurumu Başkanı, kurumun çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi: “Rekabet ihlalinden bugüne kadar kesilen toplam para cezası 850 milyon liraya ulaştı. 2011 yılında verilen toplam ceza tutarı ise 460 milyon TL olup bunun 277 milyon TL’si otomotiv sektörüne açılan soruşturma sonrasında kesilmiştir. Şu ana kadar en yüksek cezanın otomotiv sektörüne verildiğini söyleyebiliriz. Rekabet ihlalinden en çok soruşturma açılan sektörler bakımından ulaştırma sektörü ilk sırada, gıda sektörü ikinci sırada, çimento sektörü ise üçüncü sıradadır.”

Haberin Devamı

Rekabetçi baskı yaratabilir

“Meclis’in takdiriyle kabul edilen Eczacılar ve Eczaneler Kanunu ile 3 bin 500 kişiye bir eczane düşecek şekilde eczane açılabilecek. Bu durum bir giriş engeli oluşturarak pazarda bulunan oyuncular üzerinde rekabetçi baskı yaratabilen potansiyel rekabetin ortadan kaldırılmasına neden olabilecektir. Bu düzenlemenin, bir kamu yararı doğurup doğurmayacağı konusunda endişelerimiz bulunmaktadır. Rekabeti sınırlayıcı etki doğurabileceği değerlendirilen ikinci değişiklik ise beşeri ilaçların dışında bazı ürünlerin de yalnızca eczanelerde satılacağını içeren düzenlemedir. Uzmanlık bilgisi gerektirmeyen bitkisel ilaçlarla beslenme ürünlerinin yalnızca eczanelerde satılabilmesi tüketicinin veya müşterinin o ürüne daha düşük fiyatla ve daha çok noktada ulaşmasını engelleyecektir.”

Slot tahsisi için özerk birim

“Dünyadaki başarılı uygulamalar sıkışık havalimanlarında slot tahsisinin özerk ve tam bağımsız bir birim tarafından gerçekleştirmesinin en uygulanabilir yöntem olduğunu göstermektedir. Pazara girişin teşvik edilmesi ve yeni giren işletmelere pazarda tutunabilme imkanlarının yaratılması için serbest slotların tahsisinde öncelik sağlanması ya da serbest slotların bir kısmının pazara yeni giren, belirli bir hatta yeni sefer düzenleyen işletmelere ayrılması gibi düzenleyici tedbirler alınması gerekmektedir.”

Haberin Devamı

Devlet destekleri izlenmeli

BAŞKAN Kaldırımcı, devlet desteklerinin de rekabet açısından izlenmesi gerektiğine vurgu yaparak, şunları söyledi: “Devlet ekonomideki kaynakların bir kısmını devlet desteği kapsamında dağıtmaktadır. Bu kamu desteklerinin, işletmeler arasındaki rekabet koşullarını belirli bir işletme lehine/aleyhine bozabileceği, etkin firmaların yatırım veya yenilik yapma güdülerini azaltabileceği dikkate alınmalıdır. Rekabet Kurumu, devlet yardımlarının rekabetçi bir bakış açısıyla denetlenmesi ve izlenmesi yönündeki çabaları desteklemektedir.”

Kamu teşebbüslerine imtiyaz tanınmamalı

REKABET Kurumu Başkanı Kaldırımcı, özelleştirme sürecinde kamu teşebbüslerine imtiyaz tanınmaması gerektiğini açıkladı. Özelleştirme sürecinde tüm tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyen Kaldırımcı, şu ifadeleri kullandı: “Devlet, kamu teşebbüsleri vasıtasıyla doğrudan mal ve hizmet sağlayıcı olarak piyasalarda faaliyet göstermektedir.  Özelleştirme sürecinde sayıları gittikçe azalan kamuya ait bu teşebbüslere, eğer zorunlu değilse, özel kanunlarla imtiyazlar sağlanmasına ve bu teşebbüslerin rekabet hukukuna aykırı hareket etmelerine imkan tanınmamalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!