8 günde Gaziantep’le ilgili her şey

Güncelleme Tarihi:

8 günde Gaziantep’le ilgili her şey
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2023 07:00

Gaziantep’i dünyaya tanıtacak GastroAntep Kültür Yolu Festivali için geri sayım başladı. Hedef, yöresel ürünlerin bilinirliğini arttırmak ve dünyanın en önemli restoranlarının mönüleri ile market raflarında yer bulmak. Tek bir ürünle dahi dünya mutfağında yer alan şehirler olduğunu belirten Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Anadolu’da binlercesi var. Bizim neyimiz eksik” dedi ve gastronomiye merak duyan kitleleri 16-24 Eylül’de Gaziantep’te buluşmaya davet etti.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın dünyanın en kapsamlı kültür sanat projelerinden biri olan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’ne katılan GastroAntep Kültür Yolu Festivali 16-24 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl beşincisini düzenlediği festivalin teması “coğrafya” olarak belirlendi. Festivalde binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapan Gaziantep’in yöresel lezzetleri, ulusal ve uluslararası ünlü ve ödüllü şeflerle workshop’lar, konserler, sergiler, tiyatro, film, operalar eşliğinde bir kez daha dünya sahnesine çıkacak.

Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep Valisi Kemal Çeber, GastroAntep Festivali’nin tanıtımı için İstanbul’daydı. Sepetçiler Kasrı’nda düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Fatma Şahin, Gaziantep’i parlayan bir yıldız olarak nitelendirerek şunları söyledi:

8 günde Gaziantep’le ilgili her şey


Haberin Devamı

“Gaziantep, 2015’te UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na Türkiye’den gastronomi alanında dahil olan ilk şehir. Mezopotamya’nın tahılları, Akdeniz’in meyve ve sebzeleri Uzak Doğu’nun baharatları, Gaziantep bölgesinde yetişen ürünlerin bileşkesi Antep mutfağını ortaya çıkarmış. Düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılında 100 coğrafi işaretli ürün tescillendi. Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı verilerine göre; Gaziantep, 2023 yılı itibarıyla 102 Coğrafi İşaret tescili ve bir Geleneksel Ürün tescili ile Türkiye’de ilk sırada. İzmir’den Aliağa’yı, Kocaeli’nden otomotivi alırsanız İstanbul’dan sonra en önemli şehir Gaziantep olabilir. “

‘BİZİM NEYİMİZ EKSİK’

Festivalin amacını Gaziantep ürünlerinin bilinirliğini artırarak, dünya çapında adından söz ettirmek, dünyanın en önemli restoranlarının menüsünde, gurme marketlerin raflarında yer almasını sağlamak olarak açıklayan Şahin, “Bir ürünle dünya mutfağı olan ülkeler/şehirler var. Meksika biberi, Peru patatesi, Venezuella kakao, Japonya pirinç, Hindistan körisiyle anılıyor. Anadolu’da bunun binlercesi var. Bizim neyimiz eksik” diye konuştu.

8 günde Gaziantep’le ilgili her şey


Haberin Devamı

Festivalle uluslararası anlamda gastronomi turizmi ile gastronomi profesyonellerini ve gastronomiye ilgi duyan hedef kitleyi Gaziantep’te bir araya getirmeyi de amaçladıklarını ifade eden Şahin herkesi 16-24 Eylül tarihleri arasında Gaziantep’te buluşmaya çağırıyor.

BİLİM MERKEZİ OLMAYI HEDEFLİYOR

Gaziantep’in bilim şehri olması için de uğraş verdiklerini anlatan Şahin, “Eskiden büyük balık küçük balığı yutardı, şimdi hızlı balık hepsini yutuyor. TÜBİTAK Başkanı ‘Bilimde aciliyet var’ diyor. Gaziantep’i bilimin de merkezi yapmak istiyoruz. İsrail Filistin’den taşıdığı topraklarla tohum bankası kurdu. Toprak bizde, güneş bizde. Şehirde çok büyük fırsatlar var” dedi. İnovasyonla bazı meslekleri yeniden kazanmak için çalıştıklarını ifade eden Şahin şöyle devam etti:

“Mesela iyi pekmezci bulamıyoruz. İyi üzüm pekmezi yapan teyzelerimiz çok yaşlanmış ve çırak bulamaz durumda. Gençler bu işlerde çıraklık yapmak istemiyorlar ama bilmiyorlarki iyi pekmez yapan biri neredeyse bir mühendisin 3 katı para kazanıyor. İyi çoban, iyi peynirci yetiştirmemiz gerekiyor. Bu kültüre sahip çıkmamız gerekiyor. Yeni nesil belediyecilik bu.”

8 günde Gaziantep’le ilgili her şey


Haberin Devamı

VALİ ÇEBER: TÜRKİYE’NİN AZI DİŞİ

Yaklaşık iki ay önce Rize’den Gaziantep Valiliği’ne atanan Kemal Çeber ise Gaziantep’i ve Gaziantepliler’i överek, “Gaziantep gerçekten inanılmaz bir şehir. Sadece iki ayda dokuz hayırseverle sözleşme imzaladık. Kimi cami kimi okul yaptırmak istedi. Aynı zamanda çok misafirperverler. Öyle ki, yediğimiz yemekler yüzünden sadece iki ayda iki kıyafetim kaldı” diye konuştu. Gaziantep’i Türkiye’nin azı dişine benzeten Çeber, “Gaziantep mutlu olursa İstanbul mutlu olur, Gaziantep sağlıklı huzurlu olursa Türkiye, Avrupa sağlıklı huzurlu olur” dedi.

‘DİOR BU KUMAŞI KULLANIYOR’

Fatma Şahin, Gaziantep’in değerlerine örnek verirken üzerindeki ceketi göstererek “Bu ceket bu yöreye has kutnu kumaşından. Bugün Christian Dior kullanıyor bu kumaşı” dedi. Şahin, Türkiye’den ünlü markalarla işbirliğiyle ortaya çıkan Zeugma serisi tabakların yok sattığını da söyledi. 

Haberin Devamı

GASTROANTEP’TE NELER VAR?

GastroANTEP Kültür Yolu Festivali konserlere, sergilere, tiyatro, film, opera ve bale gösterimlerine ev sahipliği yapacak. Festival kapsamında geleneksel el sanatları, foto maraton, dijital çalışmalar, gezici müze ve kütüphane etkinliklerine de yer verilecek. Üç ayrı sahnede konserlerle festival coşkusu bütün şehre yayılacak. Kurulacak Festival Park Ana Sahne, Yeşil Vadi Park Sahne ve Şehreküstü Konakları Kalbi Antep Meydanı Sahne’de Manga, Linet, Merve Özbey, Sinan Akçıl, Alişan, Tuğçe Kandemir, Ebru Yaşar, Mustafa Keser, Mansur Ark, Grup Vitamin, Ragga Oktay ve Dj Hakan Küfündür performanslarını sergileyecek. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!