75. yılda iki büyük imza

Güncelleme Tarihi:

75. yılda iki büyük imza
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

BAKÜ-CEYHAN DEKLARASYONU:

Hazar petrollerinin Bakü-Ceyhan boru hattıyla dünya pazarlarına açılmasını sağlayacak Ankara Deklarasyonu imzalandı. Deklarasyona ABD'nin şahitliğinde Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan ve Özbekistan cumhurbaşkanları imza koydu.

TÜRKMENİSTAN DOĞALGAZI:

Türkmen doğalgazını Türkiye'ye getirecek boru hattı anlaşması imzalandı. Anlaşmaya Türkiye adına Demirel ve Yılmaz, Türkmenistan adına da Devlet Başkanı Türkmenbaşı imza koydu. İki imza, Türkiye'ye enerjide dünyanın en önemli merkezi olma kapısını açtı.

TÜRKİYE, Cumhuriyet'in 75'inci yıldönümü kutlamalarında, uluslararası iki dev enerji projesi anlaşmasına evsahipliğini yaparak, boru hatlarında dünyanın sayılı önemli ülkeleri arasına girme yolunda büyük adım attı.

Bakü-Ceyhan boru hattının gerçekleşmesi için Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan ve Gürcistan devlet başkanlarının imzaladığı Ankara Deklarasyonu ile Türkmen Doğalgazı'nın Türkiye üzerinden dünyaya açılmasını sağlayacak boru hattının anlaşması imzalandı. Her iki imza törenine ABD Enerji Bakanı Bill Richardson da şahit olarak imza koydu.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Cumhuriyet Bayramı nedeniyle kutlamaları TBMM'de kabul etti. Devlet erkanı ile konuk Devlet Başkanları ve kordiplamatiğin kabul törenleri arasında Hazar ve Orta Asya petrollerinin Batı pazarlarına Doğu-Batı koridoruyla taşınmasıyla ilgili Ankara Deklarasyonu imza töreni yapıldı.

Deklarasyonu Cumhurbaşkanı Demirel ile Başbakan Mesut Yılmaz, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, şahit olarak da ABD Enerji Bakanı Bill Richardson imzaladı.

DEMİREL'DEN ÇAĞRI

Cumhurbaşkanı Demirel, Bakü-Tiflis-Ceyhan projesinin, bölgede, enerji üretimini, uzun vadeli ekonomik refahı ve istikrarı temin edecek yegane proje olduğunu belirterek, ‘‘Bu proje 21. yüzyılın en parlak barış projesi olarak karşımızda durmaktadır’’ dedi. Demirel, deklarasyonda çevreye uyumlu, ekonomik rasyoneli en yüksek olan söz konusu projenin hayata geçirilmesi hususunda, bütün yatırımcı şirketlere, ilgili ülke hükümetlerine, uluslararası finans kuruluşlarına gereken müzakereleri yoğun ve yapıcı bir yaklaşımla tamamlamaları yönünde çağrıda bulundu. ABD'nin desteğine de teşekkür eden Demirel, Richardson'un şahitliğinin konunun küresel boyuttaki öneminin altını çizen son derece önemli bir gelişme olduğunu ifade etti. Demirel, Rusya'ya da, ‘‘Avrasya'nın geleceğine ilişkin bu somut işbirliği projelerinde, Rusya ile ortaklık zemininde birlikte çalışma arzu ve iradesi vardır. Rusya Federasyonu'na işbirliği yapma çağrısını yineliyorum’’ dedi.

Bu anlaşmanın imzalanmasından sonra, Cumhurbaşkanı'nın kordiplomatiği kabulunün bitmesini bekleyen Başbakan Mesut Yılmaz, bir sonraki anlaşma için masaya oturacağı Türkmenistan Cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı ile Meclis başçesinde sohbet ederken, sevincini, konuğuna, ‘‘Boru hatları artık yoluna girdi’’ diye dile getirdi. Türkmenbaşı ise bu sözlere, ‘‘Niyetler olursa, bu iş de olur’’ karşılığını verdi.

TÜRKMEN DOĞALGAZI

İmza töreninde en büyük sevinci yaşayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, ‘‘Bizim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarımız daha coşkulu ve daha anlamlı’’ dedi.

Demirel'in kabulleri tamamlamasından sonra Türkiye ile Türkmenistan arasında doğalgaz ve Hazar geçişi boru hattı anlaşması imzalandı. Anlaşmaya Türkiye adına Cumhurbaşkanı Demirel ve Başbakan Yılmaz, Türkmenistan adına da Devlet Başkanı Türkmenbaşı imza koydu. Türkmenbaşı ile Yılmaz'ın Meclis bahçesindeki sohbeti sırasında, görevliler, Yılmaz'a, ‘‘ABD Enerji Bakanı da şahit olarak imza koymaki istiyor. Uygun mu?’’ diye sordu. Yılmaz, Türkmenbaşı'nın olur'unu alınca, Richardson bu anlaşmaya da ABD'nin desteğini, şahit olarak, koydu.

Demirel, iki ülke dostluğunu dile getirerek, Hazar geçişinin çok kısa sürede tamamlanıp, Türkmen doğalgazının dünyaya açılacağını vurguladı. Türkmenistan'ın zenginliğe kavuşacağını kaydeden Demirel, ABD'nin şahitliğinin önemine de dikkat çekti. Türkmenbaşı ise, bin yıl önce Ertuğrul Gazi'nin at sırtında Türkmenistan'dan eldiğini belirterek, ‘‘Onlar atla geldiler, biz ise boru hatları ile geleceğiz’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!