70 milyon dolarlık köpek pazarında Obama’nın su köpeği ’BO’ canlılığı

Güncelleme Tarihi:

70 milyon dolarlık köpek pazarında Obama’nın su köpeği ’BO’ canlılığı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2009 00:00

Her yıl 10 bin ailenin yeni ev arkadaşı olarak köpekleri seçtiği Türkiye’de 800 bin evcil köpek bulunuyor. Bu da 70 milyon dolarlık bir ekonomi yaratıyor. Obama’nın almasıyla gündeme gelen Portekiz su köpeği için 30 gün beklemek ve 2 bin 500 dolar ödemek gerekiyor.

TÜRKİYE’de her yıl yıl ortalama 20 bin ev dört ayaklı yeni ev arkadaşı ile birlikte yaşama kararı alıyor. Bu yeni sakinlerin 10 binini de pet shop (evcil hayvan mağazası) ve çiftliklerden satın alınan köpekler oluşturuyor. Yiyeceğinden giyeceğine, otelinden aksesuarına toplam 100 milyon dolarlık hacme ulaşan pazarda köpek sahibi olmak isteyenlerin ceplerinden çıkan para 1 milyon doları buluyor. Yeme, giyinme, bakım, aşı gibi masraflar da işin içine girince, pazarın büyüklüğü bir anda 70 milyon dolara kadar çıkıyor. Resesyon yeni evcil hayvan satışlarını yüzde 30 azaltıyor olsa da pazarda ABD Başkanı Barack Obama’nın kızları Malia ve Sasha için aldığı Portekiz Su köpeğine duyulan ilgi hızla artıyor.

Su 2 bin 500 dolar

Türkiye’de üretilmeyen ve çok zor bulunan bu köpekler tüy dökmeyen ve alerji yapmayan özellikleri sayesinde kapanın elinde kalıyor. Diğer cinsler için satın alım sırasında ödenen bedel ortalama 1500 dolar olurken Portekiz su köpeğinin tanesi 2 bin 500 dolara kadar çıkıyor. İnternet, pet shop ve köpek çiftliklerinden verilen fiyatlarda da 3 kata varan farklılıklar göze çarpıyor. Türkiye’de en fazla tercih edilen cinsler Labrador, Golden Retriever ve Alman Kurdu oluyor. Doğumdan sonra 150 TL olan aşı masrafı oluyor. Bunun dışında yıllık veteriner masrafları ise 500 TL’yi aşıyor. Golden Retriever için fiyat 300 dolardan başlarken, köpeğin ırkına, dış görünüşüne göre 1 bin 500 Euro’ya kadar çıkabiliyor.

Çipli köpekler

Türkiye’de köpeklere artan ilgi, köpek çiftliklerinin sayısının da hızla artmasını sağlıyor. 38’i İstanbul’da olmak üzere ülkedeki toplam köpek çiftliği sayısı 60’ı aşıyor. İthal edilen köpeklerin ise Türkiye’ye artık çipli gelmesi gerekiyor. Yeni kanunlara göre AB ülkelerinde doğup Türkiye’ye giren köpeklerin seceresi, enselerinde yerleştirilen bir çipe kaydediliyor. Bu çipte kan grubundan, aşılara kadar her türlü bilgi yer alıyor. Ancak, bazı köpeklerde yapılan aşıların tutmaması durumunda kan tahlillerinde bu aşıların izine rastlanmıyor. Bu nedenle siparişi önceden verip parayı yatıran bazı hayvanseverler, köpeklerine kavuşamadan ödedikleri bedeli yakabiliyor.

Obama’nın su köpeği üç bakıcıya emanet

PET shop sahipleri Türkiye’de üretilmeyen Portekiz Su Köpeği’ni almak için bekleme süresinin ortalama 1 ay olduğunu ifade ediyor. Hollanda’dan sipariş edilen ve Bulgaristan üzerinden Türkiye’ye giriyor. Yasa yollardan sokulduğu taktirde sahibine kavuşabilmesi için buradaki kan testlerini aşması gerekiyor. Ancak, sipariş vermeye çalıştığımızda pet shop sahipleri "Tüy dökmez ama bakımı çok zordur. Saatlerce dolaştırmanız ve tüylerinin hava alması gerekir" diyor. Obama’nın da su köpeği olduğunu hatırlattığımızda ise "Orası öyle ama onun köpeğinin üç bakıcısı var. Obama sadece Bo’yu seviyor. Bakımı ise başkaları ve ailesi üstleniyor" diyor.

Türkiye’de 300 köpek çalışıyor

Türkiye’de koruma köpekleri hariç, çalışan köpek sayısı 300’ü buluyor.

Bu köpeklerin 30’u Alman Kurdu arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılıyor.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na bağlı Köpek Eğitim Merkezi’ne kayıtlı polis köpeklerinin sayısı ise 260’a ulaşıyor.

Bazı veteriner ve pet shoplar rehabilitasyona yönelik olarak da köpek eğitimi yapıyor. Bu köpekler belirli anılara bağlı olarak köpek korkusu olanların bu kaygılarını yenmesine yardım ediyor.

Rakamlarla köpek ekonomisi

Türkiye’de toplam evcil hayvan pazarı 120 milyon dolara ulaşıyor.

Köpeklerin bakımı, yiyeceği giyeceği için harcanan para 70 milyon doları buluyor.

Türkler köpek almak için her yıl 1 milyon dolara yakın bir bedeli gözden çıkartıyor.

Dünyada köpek maması 50 milyar dolarlık pazar yaratıyor.

Türkiye’de köpek üretim çiftliklerinin sayısı 60’a ulaşıyor.

Bu çiftliklerin her birinde üretilen köpek sayısı ortalama 50 ile 300 arasında değişiyor.

Sektörde faaliyet gösteren veteriner sayısı 400’ü buluyor.

Amerikalı 12 bin dolar ödüyor, Türkler eğitimli köpek almıyor

FORBES dergisinin haberine göre Amerika’da rengine göre fiyatı 1275 dolar ile 1500 dolar arasında değişiyor. En az bulunanlar da siyah labradorlar oluyor. Ancak, bu köpeklerin 2-3 yıl bir eğitmenin yanında yaşayıp birkaç yüz kuş avlamayı başarmış olanlarının değeri bir anda 12 bin dolara çıkabiliyor. Ülkede ’hazır köpek’ kavramı o kadar oturmuş durumda ki bu köpeklere sahip olmak isteyenlerin siparişlerine yetişemeyen çiftlikler, 1 yıl sonrasına gün vermek zorunda kalabiliyor. Türkiye’de ise en makbulü 1 -2 aylık köpekler. Özellikle ev arkadaşı arayanlar 2 ayı geçmiş köpek istemiyor. Bu da köpeklerin annelerinden çok erken ayrılmasına neden oluyor. Öyle ki bir çoğu sürü yaşamı hakkında fikir edinemeden kendisini pet shop’ta buluyor. Hazır Köpeklerle ilgili de ciddi bir pazar yok. Köpekleri çalıştıracak olanlar genellikle kendileri eğitmeyi tercih ediyor. Kimse kolay kolay cebinden binlerce dolar çıkacak bir eğitime para harcaman istemiyor.

Mamaya 38 milyon dolar harcıyoruz

MAMA pazarı Türkiye’de krizden etkilenmiş olsa da tonaj açısından bir değişiklik yok. Köpekler hálá 13 bin ton mama tüketiyor. Ancak ekonomik mamaya kaçış, 38 milyon dolarlık pazarın cirosal olarak yüzde 7-8 küçülmesine yıl açıyor. Sektörde yerli markalar krizi aşmak için köpeklere çok özel ürünlerle öne çıkmaya çalışıyor.

Köpekler damatlık giyip, oje sürüyor

TÜRKİYE’de köpek ekonomisi hayvan sevgisinin büyümesine bağlı olarak hızlı bir gelişim gösteriyor. Öyle ki artık köpek sahipleri, dört ayaklı dostları için ortalama 75 dolara damatlık, 35 TL’ye kimono, 24 TL’ye gökkuşağı renklerinde ojeler, yüzlerce dolar karşılığında da kolye gibi aksesuarlar satın alabiliyor. Kriz döneminde pek talep olmasa da bu aksesuarlar pırlanta gibi taşlarla süslendiğinde, fiyat birkaç bin doları bulabiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!