7 milyar TL alacaklısınız

Güncelleme Tarihi:

7 milyar TL alacaklısınız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2015 01:08

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Tarım Kanunu’nun 21’inci maddesine göre milli gelirin yüzde 1’i kadar destek verilmesi gerektiğini belirterek “Bu yıl 17 milyar verilmeliydi, alacaklısınız” dedi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TZOB Genel Kurulu’nda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ardından yaptığı konuşmada, “Başbakan’ı dinledik. Ona göre sorun yok. Ama geziyorum, görüyorum, dinliyorum. Çiftçi zor durumda. 26 ilde bin 292 çiftçiyle yüz yüze görüşerek yapılan ankette çiftçilerin yüzde 65’i ‘Geçinemiyoruz’ diyor. Bu yıl 17 milyar liralık destek vermeliydi, çiftçi devletten alacaklı, dava açın kazanrsınız” dedi.

TOPLAM ALACAK 44 MİLYAR


Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“2007 yılında Tarım Kanunu’nun 21’inci maddesinde ‘Devlet Milli Gelir’in yüzde 1’i oranında tarıma destek verilir’ yazıldı. Milli gelirin yüzde 1’i olarak bu yıl yüzde 17 milyar lira destek verilmesi gerekiyordu. Verilen destek ne kadar? 9.5 milyar lira. Bu yüzden çiftçinin 2007 yılından bu yana 44 milyar lira alacağı var. Herhangi bir çiftçi arkadaşımız veya bir oda dava açsa kazanır. Çünkü o yasada ‘Verilebilir’ demiyor, ‘Verilir’ diyor. O zaman bu hükümet, bu parayı çiftiye ödeyecek. Dünyanın hangi ülkesi olursa olsun tarım devlet tarafından korunur ve teşvik edilir. Biz iktidarımızda, Tarım Kanunu’nun 21. maddesini eksiksiz uygulayacağız. 17 milyar lira sizin desteklenmeniz gerekiyor. Bu TBMM’nin çıkardığı kanun. Tarımsal Piyasaları Düzenleme ve Denetleme Kurulu diye bir kurul kuracağız. Bir yıl önce hangi ürüne ne destek verileceğini bilecek çiftçi. Fındık Borsası’nı Karadeniz’e kuracağız. Fındığın fiyatı yurtdışında belirlenbiyor. Mademki bir numaralı üreticisi biziz fiyatını da biz belirleriz. Et ve Süt Kurumu’nu kuracağız, Toprak Mahsulleri Ofisi’ni etkin kullanacağız.

Haberin Devamı

FAZLASINI ALIYORLAR

Mazot desteği verdiklerini söylediler. Evet veriyorlar. Çiftçiden mazot üzerinden aldıkları toplam vergi 9.2 milyar lira. Verdikleri destek 550 milyon lira. 550 milyon verip 9 milyar alıyorsunuz. Böyle destek olur mu? Uluslararası Enerji Ajansı’na göre Türkiye mazot fiyatlarında dünya lideri. Çiftçi, 2002 yılında bir lira mazot için 4.7 kilogram buğday satmak zorundaydı. 2014 yılında 6.2 kilogram buğday satacaksınız ki bir litre mazot alabilesiniz. Sonra çiftçi kazanamıyor, zarar ediyor, ekmiyor; dışarıdan buğday ithal ediyoruz. Meydanlara çıktık mazot 1.5 lira olacak dedik. ÖTV ve KDV almayacağız. Çiftçiye mazotu ucuz verdiğin zaman üretime harcayacak. Benim ithalatımı düşürecek. O üretecek ve kazanacak. O üretince, herkes kazanır.
Ben bu ülkede herkesin alın terinin karşılığını almasını istiyorum. Çiftçi kazanamazsa ‘Ekmiyorum’ diyor. Son 10 yılda bırakın Konya’yı, 2 Trakya büyüklüğünde alanı çiftçi ekmiyor artık. 2003-2014 12 yılda Türkiye’nin tarım ve gıda ithalatına ödediğimiz para 350 milyar lira. Yalnızca 2014’de ithalata ödenen para 44 milyar dolar. Yarısını çiftçimize destek olarak verselerdi, biz Ortadoğu’yu beslerdik. Destek 9 milyar, ithalata ödenen para 44 milyar dolar. Canlı hayvan ithal ediyorsunuz. Tarım bakanımıza Fransız Tarım’ına yaptıkları katkılar nedeniyle şövalye ünvanı, madalyası verdiler. Fransa’dan canlı hayvan ithal ettik.
Samanı, buğdayı ithal ediyoruz. Bu ülkede neyimiz eksik ki biz buğday üretmiyoruz? Bu ülkede temiz siyaset eksik, düzgün siyaset, namuslu siyaset, kul hakkına saygı gösteren siyaset eksik. Siyasetçi cebini düşünürse zarar eden sizsiniz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!