66 bankacıya göre ekonomide durum olumlu

Güncelleme Tarihi:

66 bankacıya göre ekonomide durum olumlu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2012 17:11

Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu (BDDK), altmış altı üst düzey banka yöneticisi ile yaptığı ankette yöneticilerin, Temmuz-Eylül 2012 dönemi için ülke ekonomisi ile ilgili algılarının nasıl olduğunu ve beklentilerini sordu.

Haberin Devamı

 Ankette yapılan değerlendirmeler tüketicileri oldukça yakından ilgilendirirken, ekonomik göstergelerin olumlu seyretmesine rağmen takipteki kredi haciminin artması ise dikkat çekiyor.

Banka yöneticilerinin BDDK’nın anketine verdikleri cevaplara göre gündemdeki en sıcak konulardan biri olan cari açıkta durağanlık yada azalma ,GSMH’da ise yükselme bekleniyor. TÜFE’de ise geçen döneme göre bir düşüş beklentisi var. Özetle, banka yöneticileri önümüzdeki üç aylık dönemde genel ekonomik göstergelerin olumlu seyrettiği görüşünde. Peki bu durum bankacılık sektörüne dolayısıyla tüketiciye nasıl yansıyacak?

Faizlerinin aynı kalması bekleniyor
Banka yöneticilerinin ankette verdikleri cevaplara göre 3 ay vadeli TL mevduat oranlarında herhangi bir değişiklik beklenmesine rağmen faiz oranlarındaki azalış beklentisinin bir önceki döneme göre artması dikkat çekiyor. Bu durumda vadeli TL mevduat hesaplarında birikimini değerlendirenlerin bu öngörüye göre hareket etmeleri ve mevduat faiz oranlarında bir artış beklememeleri doğru olacaktır. Kredi faiz oranlarında, mevduat faiz oranlarında olduğu gibi bir değişiklik beklenmezken bu beklentinin geçen dönemdeki ankete göre daha da güçlendiği görülüyor.

Haberin Devamı

Takipteki kredi hacminde artış bekleniyor
Genel olarak toplam nakdi tüketici kredi hacminde artış bekleyen banka yöneticilerinin, bireysel kredi hacmine ilişkin sorularda artış beklentilerinin oranı konut kredilerinde % 62, taşıt kredilerinde % 45, kredi kartlarında ise % 73 seviyesinde olduğu görülüyor. Takipteki bireysel kredi hacmine ilişkin artış ve aynı kalacak beklentisinin ise bir önceki anket döneminde sırasıyla % 69 ve % 30 iken, bu anket döneminde % 82 ve % 17 seviyesinde gerçekleşmesi ise dikkat çekiyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!