62 milyar dolar ‘bulut’a çıktı

Güncelleme Tarihi:

62 milyar dolar ‘bulut’a çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2022 07:00

Teknoloji sektöründe analizler yayınlayan Canalys’e göre, bulut altyapı harcamaları yılın ikinci çeyreğinde tüm dünyada 62.3 milyar dolara ulaştı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 33’lük artış yakalanırken, Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure ve Google Cloud’un harcamaları yüzde 63’ü oluşturdu. AWS ikinci çeyrekte bulut altyapı hizmetlerine yapılan harcamanın yüzde 31’ini, Microsoft yüzde 24’ünü ve Google yüzde 8’ini gerçekleştirdi. Canalys Başkan Yardımcısı Alex Smith, “Bulut, teknoloji sektörü için güçlü büyümesini sürdürüyor. Bu anlamda AWS ve Microsoft üst sıralardaki yerini koruyor. Talebi karşılamak için altyapıda yatırım yarışları yoğun olacak. Enflasyon ve artan faiz oranları maliyetleri etkilediği için şirketleri zorlayacak” dedi. Canalys Analisti Yi Zhang ise çoğu şirketin, iş yükünün sadece bir kısmını buluta taşımanın da ötesine geçerek temel hizmetleri buluta taşımaya çalıştıklarını belirtti.

Haberin Devamı

ÇİN PANDEMİDEN ETKİLENDİ

Canalys’in diğer raporundaysa Çin’in bulut altyapısında iddiasını sürdürdüğü belirtildi. Çin’de altyapı hizmetleri için yapılan harcamaların 2022’nin ilk çeyreğinde yüzde 21 artarak 7.3 milyar dolara ulaştığı kaydedildi. Mart ayından bu yana ülkede COVID-19 vakalarındaki artış ve kısıtlamaların yeniden gündeme gelmesiyle mevcut projeler de askıya alındı ve Çin’in bulut altyapı hizmetleri pazarındaki gelirinin azalmasına neden oldu. Çin’deki pazar liderleri, 2022’nin ilk çeyreğinde de değişmedi ve ilk dört bulut hizmeti sağlayıcısı Alibaba Cloud, Huawei Cloud, Tencent Cloud ve Baidu AI Cloud oldu. Söz konusu şirketler Çin’deki toplam bulut harcamalarının yüzde 79’unu oluşturdu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!