'6 milyon kişi otomotik katılım yapar'

Güncelleme Tarihi:

6 milyon kişi otomotik katılım yapar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2016 15:10

Allianz Türkiye CEO'su Aylin Somersan-Coqui, önümüzdeki dönemde toplamda 6 milyon çalışanın bireysel emeklilik sistemine (BES) otomatik katılım ile dahil olacağını düşündüğünü ancak cayma hakkının kolaylaştırılması ve işveren katkısı olmaması nedeniyle kaç kişinin sistemde kalacağına dair büyük belirsizlik bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Allianz Türkiye'nin sektörün ilk sürdürülebilirlik modelini açıkladığı basın toplantısında konuşan Somersan-Coqui, "Bireysel Emeklilik Sistemi'nde fon büyüklüğü yaklaşık 58 milyar TL'ye ulaştı, yılı 61 milyar TL seviyesinde kapatırız. Allianz Türkiye olarak ise devlet katkısı dahil fon tutarında 10 milyar TL'deyiz ve bir milyon katılımcımız var. Mevcut sistemde üç yılda yıllık yüzde 30 büyüme ile 20 milyar TL'lik fon büyüklüğü hedefimiz var" dedi ve şöyle devam etti:

"Allianz Türkiye olarak otomatik katılımla birlikte üç yılda katılımcıların sistemde kalmalarıyla yüzde 20-25 daha fazla büyüme sağlayacağımızı düşünüyoruz. Otomatik katılım ile toplamda önümüzdeki dönemde altı milyon çalışanın otomatik katılıma dahil olacağını düşünüyoruz. Allianz Türkiye olarak ise 2017'de 500,000-1 milyon katılımcıyı sisteme dahil edeceğimizi düşünüyoruz."

Haberin Devamı

Sistemden cayma oranını tahmin etmenin çok zor olduğunu söyleyen Somersan-Coqui, "Cayma çok kolaylaştırıldığı için çok büyük belirsizlik var. Devletin 1,000 TL ve yüzde 25'lik katkısının ne kadar etkili olacağını öngörmek zor. Gelecek yıl girenlerin yüzde 50-60'ının sistemde kalacağını düşünüyorum" dedi.

BES'te otomatik katılım, Türkiye'de yeni yasalaşan ve 45 yaş altında, kamu veya özel sektörde çalışan ya da çalışmaya başlayacak kişilerin otomatik olarak sisteme dâhil edildiği bir uygulama olacak.

1 Ocak 2017'de devreye girecek otomatik katılımda yüzde 25 devlet katkısı avantajı devam edecek ve cayma hakkını kullanmayıp sistemde kalan katılımcılara bir defaya mahsus olmak üzere 1,000 TL tutarında ek devlet katkısı sağlanacak.

SİGORTA SEKTÖRÜ HAYAT DIŞINDA BU YILI %30-31 BÜYÜME İLE KAPAR

Somersan-Coqui, sigorta sektörünün hayat dışında 10 aylık dönemde yaklaşık yüzde 35-36'lık büyüme kaydettiğini, ancak trafik sigortalarındaki fiyat düşüşü nedeniyle yavaşlama görüldüğünü belirterek, yılı yüzde 30-31'lik büyüme ile kapatmasını beklediğini söyledi.

Somersan-Coqui, "Biz de elementer branşta 10 ayda yüzde 49 büyüdük ve prim üretimi 4.7 milyar TL seviyesinde. Bu yılı yüzde 40'ın üzerinde büyüme ile kapatacağımızı düşünüyoruz. Konsolide olarak Allianz Türkiye olarak yıl sonunda yüzde 33 büyüme öngörüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Bu yıl trafik branşından bir büyüme gördüklerini ancak bunun devam etmeyeceğini söyleyen Somersan-Coqui, gelecek yıl da sigorta sektöründe yine çift haneli büyüme öngördüklerini ancak bu yılki seviyelere ulaşılamayacağını, yüzde 12-14 büyüme öngörebileceklerini söyledi.

Allianz'ın Türkiye'ye son 8 yılda 3.5 milyar liralık yatırım yaptığını söyleyen Somersan-Coqui, "Son yatırımımızla İzmir'de bir operasyon merkezi açıyoruz yani yatırımlara devam ediyoruz. Türkiye'de 6.7 milyon müşteriye hizmet veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Allianz Türkiye'de uzun dönemli olmayı istiyor ve hedefliyor" dedi.

SEKTÖRÜN İLK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MODELİ AÇIKLANDI

Alianz, bugün düzenlenen toplantıda sektörün ilk sürdürülebilirlik modelini açıkladı. Bir yıla yakın süredir çok sayıda paydaşla çalışılan model, Birleşmiş Milletler'in "Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri"ne dayanıyor.

Haberin Devamı

Somersan-Coqui, "Sürdürülebilirlik bizim için bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi değil. Biz iyi bir çevre için, bireylerin, kurumların ve toplumun iyiliği için işimizin kendisini sürdürülebilirlik prensiplerine uygun bir şekilde dönüştüreceğiz" dedi.

Somersan-Coqui, sürdürülebilir kalkınma için kendilerine iklim eylemi, sağlıklı bireyler, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme, sürdürülebilir şehir ve yaşam alanları ile toplumsal cinsiyet eşitliği hedeflerini seçtiklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!