6 milyarlık otoyol zarfı notere gitmedi özel korumaya alındı

Güncelleme Tarihi:

6 milyarlık otoyol zarfı notere gitmedi özel korumaya alındı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2009 00:00

Karayolları Genel Müdürlüğü, 6 Milyar TL’lik İstanbul-İzmir otoyolu ihalesinin tekliflerini önümüzdeki hafta açıyor.

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, ihalenin ardından ticaretten tarıma, inşaat malzemelerinden esnaflara kadar tüm kesimlerin iş hacminin artacağını söyledi. Turhan, Türkiye’nin en büyük ihalelerinden biri olan 6.5 saatlik seyahat süresini 3.5 saate indirecek İstanbul-İzmir otoyolu ihalesinde teklif mektuplarının önümüzdeki hafta içinde açıklanacağını söyledi.

Özel koruma yöntemi

Maliyet bedeli ve tek bir paket halinde yapılması özelliğiyle dikkatlerin çekildiği ihale için Genel Müdürlük bugüne kadar uygulanmamış "koruma" önlemleri aldı. Turhan, ihale için kurumun bulunduğu B Blok’da özel bir oda hazırlandığını ve içine çelik kasa yerleştirildiğini anlattı. 24 saat kamera gözetiminde olan odaya konulan mektuplar üzerinde herhangi bir şaibe olmaması için çalıştıklarını söyleyen Turhan, dört kişilik ihale komisyonu üyeleri için iki ayrı kilitli dört anahtar yapıldığını böylece odaya hiç bir görevlinin tek başına giremediğini belirtti.

Yumruklaşma olmadı

Turhan, ihaleyle ilgili şunları söyledi: "İhale süreci devam ediyor. Büyük bir ihtimalle önümüzdeki hafta teklif mektuplarını açacağız. İhale sürecinde aksama yok, herhangi bir gayri kanuni, gayri ahlaki durum olmadı. Kavgalar yumruklaşmalar olduğu söyleniyor bunlar bizim irademiz, bizim sınırlarımız içinde yaşanmadı."

Notere bile vermediler

Teklif mektuplarını notere vermediklerini ifade eden Turhan, şöyle konuştu: "Bu noterlerimize olan güvensizlikten değil. Mali açıdan çok büyük bir ihale ve hiç bir şaibeye yer verilmek istenmiyor. Bu ihaleyle ticaretten tarım sektörüne, esnafından inşaat malzemeleri üreten firmalara pazar oluşacak. İş hacimleri artacak. Böyle sıkıntılı bir ortamda devlet borçlanmadan, ülkemizin pazarına 6 milyar dolarlık bir para girişi olacak. Karayollarının en büyük ihalesi bu. Tek paket halinde bu kadar büyük bir ihale yapılmadı."

Krizin etkisini zarfta göreceğiz

KARAYOLLARI Genel Müdürü Cahit Turhan, "Krizin tekliflere ne kadar yansıdığını, finansal risklerin ne kadar yansıdığını teklifleri açtığımızda göreceğiz. İhale de en uygun teklif belli olup onayladıktan sonra bir yıllık kredi temini süresi var. Firma bu arada öz sermayesiyle işe başlayabilir. Sözleşme şartlarına göre bitirme süresi 7 yıl ancak biran önce para kazanmak isteyecek olan üstlenici bunu daha kısa sürede bitirebilir. Gebze-Yalova-Bursa kısmının en geç 4 yıl içinde bitmesini arzuluyoruz."

İzmit Körfez Köprüsü ve 420 kilometrelik yolu kapsıyor

20 yıldır gündemde olan ve Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılacak otoyol projesi için açılan ihaleye "Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Mapa İnşaat-Limak İnşaat Konsorsiyumu" ile "Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat-Makyol İnşaat- Astaldi İnşaat-Yüksel İnşaat-Göçay İnşaat Konsorsiyumu" teklif vermişti. İzmit Körfez Geçişi Projesi, üç kez ertelenerek, önce 7 Ekim, sonra ek süreye ihtiyaç duyulduğundan 18 Aralık’a, daha sonra da ilgilenen firmaların "küresel kriz koşullarında kredi imkanlarının daraldığı" gerekçesini dikkate alarak 9 Nisan’a ertelenmişti. Projede yolun işletmeye açıldığı yıl için geçiş ücretleri tavanı yeniden belirlenerek, geçiş ücreti KDV hariç otomobiller için 35 dolar, kamyon ve otobüsler için 56 dolar olarak belirlenmişti. Yapım maliyeti firmaca karşılanacak olan köprü ve otoyollar belirli bir süre işletildikten sonra bedelsiz olarak Karayolları Genel Müdürlüğü’ne devredilecek. İnşa edilecek asma köprünün uzunluğu ise 3 bin metre olacak. Proje, 377 kilometre otoyol ve 43 kilometre bağlantı olmak üzere toplam 420 kilometrelik bir güzergahtan oluşacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!