57 ülkeye yılda 1 milyon sefer yapıyorlar

Güncelleme Tarihi:

57 ülkeye yılda 1 milyon sefer yapıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2009 10:44

Türk nakliye sektörünün 1453 firma ve 44 bin çekiciyle Avrupa'nın en büyük ve en modern filosuna sahip olduğu, 57 ülkeye yılda 1 milyon sefer yaparak ihraç ürünlerinin yüzde 43'ünü dünya pazarlarına taşıdığı bildirildi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin, sektörün, yılın ilk aylarında gösterdiği yüksek performans sayesinde, tüm dünyada kriz yılı olan 2008'i başarıyla tamamladığını söyledi.

Dinçşahin, 2008 yılında, bir önceki yıla göre, ihracat sefer sayısını yüzde 7 arttıran sektörün, 919 bin sefere ulaştığını bildirdi.

1453 firma ve 44 bin çekiciyle Avrupa'nın en büyük ve en modern filosuna sahip olduklarını anlatan Dinçşahin, şunları kaydetti:
“Sektör olarak, 400 bin kişiye istihdam ve 5 milyar avroyu aşan yatırımı ile milli ekonomiye yılda ortalama 3,5 milyar avro katma değer sağlıyoruz. Toplam 57 ülkeye yılda ortalama 1 milyon ihraç seferi gerçekleştiren sektörümüz, 132 milyar dolara ulaşan Türkiye ihracatının değer olarak yüzde 43'ünü dünya pazarlarına ulaştırıyor.”

SEKTÖRÜN SORUNLARI


İhracat ve ithalattaki düşüşe paralel olarak, taşımacılık sektörünün de iş potansiyelinin son iki ayda ortalama yüzde 25 oranında düştüğünü belirten Dinçşahin, sektörün krizden etkilenmeye başladığını ifade etti.

Bu ortamda çözüm bekleyen bazı sorunlarının bulunduğunu anlatan Dinçşahin, şöyle devam etti:
“En başta yurt dışı çıkışlarında ÖTV'siz akaryakıt satışının başlatılmasını istiyoruz. Ayrıca komşu ülkelerde, rekabetimizi kısıtlayan, akaryakıt sınırlaması, geçiş parası gibi uygulamalar var. Bunların çözüme kavuşması halinde, sektörümüz büyük bir rahatlama yaşayacak. Hükümetimizin bu konulara biran önce çözüm bulmasını istiyoruz.”
Dinçşahin, SSK primleri ve vergilerin ertelenmesini, uluslararası taşımacılık şirketlerinin KOBİ kapsamına alınmasını isteyerek, “Gümrük ve sınır kapılarındaki bekleme süreleri düzenlenmeli. Tahsilat sürelerine sınırlama getirilmeli. Uluslararası taşıma yetki belgeleri belirli bir süre dondurulmalı. Uluslararası taşımacılık motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutulmalı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!